Hyppää pääsisältöön

Tällainen oli Victoria-tv-sarjan hallitsija: Uskomattoman nopea syömäri ja kuumaverinen vauvavihaaja

Kuningatar Victoria hevoskärryjen kyydissä.
Kuningatar Victoria kärryjen kyydissä. Kuningatar Victoria hevoskärryjen kyydissä. Kuva: ITV/Yle Kuvapalvelu. victoria

Viktoria oli oman aikansa outo lintu monellakin tapaa. Tässä kymmenen osittain yllättävääkin faktaa nuoresta kuningattaresta, joka oli vallassa 63 vuotta.

1. Teini-ikäinen tunkeutuja onnistui pääsemään palatsiin kolme kertaa vaarallisen lähelle Viktoriaa. Tätä pidettiin osoituksena siitä, miten leväperäisesti kuninkaallista palatsia hoidettiin. Boy Jonesiksi nimetty poika oli rakentajan harjoittelija. Hän jäi ensimmäisen kerran kiinni vuonna 1838 paetessaan palatsista kuningattaren alushousut sullottuna omiin housuihinsa! Kaksi vuotta myöhemmin hänet löydettiin yhdeltä yöllä piileskelemästä kuningattaren vaatehuoneen sohvan alta, aivan kuningattaren makuuhuoneen vierestä.

Kuvassa prinssi Albert (TOM HUGHES) ja kuningatar Victoria (JENNA COLEMAN).
Prinssi Albertin ja kuningatar Victorian häät. Kuvassa prinssi Albert (TOM HUGHES) ja kuningatar Victoria (JENNA COLEMAN). Kuva: ITV/Yle Kuvapalvelu. victoria

2. Viktorian hääpuvusta on Kensingtonin palatsissa näytteillä yksinkertaistettu versio, josta uupuu metrikaupalla pitsiä.

3. Viktoria oli raskaana ja odotti ensimmäistä lastaan vain muutama viikko sen jälkeen, kun hän oli mennyt naimisiin Albertin kanssa.

4. Kun Viktoria oli muutamalla kuulla raskaana, hän ja Albert kokivat järkytyksen, kun 18-vuotias Edward Oxford yritti ampua Viktorian tämän matkustaessa lyhyen matkan äitinsä luo Kensingtonin palatsiin.

Prinssi Albert ja kuningatar Viktoria vuoteessa.
Prinssi Albert ja kuningatar Victoria. Prinssi Albert ja kuningatar Viktoria vuoteessa. Kuva: ITV/Yle Kuvapalvelu. victoria

5. Viktoriaa ällötti ajatus oman lapsen rintaruokinnasta. Hän kirjoitti päiväkirjaansa ”Oi, jos nuo itsekkäät miehet jotka aiheuttavat tämän ikävyyden vain tietäisivät, mitä heidän onnettomat orjansa joutuvat kestämään! Mitä kärsimystä, mitä nöyryytystä tällaisen nuoren naisressun herkille tunteille, etenkin ilkeiden lääkärien taholta… Varsinkin erityisen karkean rintaruokinnan kamaluudet (mikä on paljon pahempaa kuin muut asianhaarat).”

6. Kun Viktorian toiseksi vanhin tytär Alice päätti imettää omaa lastaan, Viktoria reagoi siihen nimeämällä yhden hänen kuninkaallisista lehmistään Prinsessa Aliceksi.

Kuningatar Viktoria kulkee kuningas Albertin käsikynkässä.
Kuningatar Victoria ja prinssi Albert kävelevät puistossa. Kuningatar Viktoria kulkee kuningas Albertin käsikynkässä. Kuva: ITV/Yle Kuvapalvelu. victoria

7. Kuningattaren äidinvaiston puuttuminen ei heijastunut vain hänen suhtautumisessaan raskauteen ja synnytykseen – hän ei juurikaan pitänyt vauvoista. Eräässä kirjeessä hän kirjoitti: ”Minulla ei ole syvää rakkautta pikkuvauvoja kohtaan… Ruma vauva on hyvin vastenmielinen kohde ja kauneinkin on kauhistuttava kelteisillään.”

8. Viktorian ensimmäisen lapsen syntymä korjasi kuningattaren ja hänen äitinsä Kentin herttuattaren tulehtuneita välejä. Kun Viktoria parani ”koettelemuksestaan”, hän raportoi äitinsä käyneen päivittäin luonaan. Albertin kannustamana he alkoivat rakentaa kuntoon äiti-tytär-suhdettaan.

Kuvassa Kentin herttuatar (CATHERINE FLEMMING).
Victorian äiti Kentin herttuatar (Catherine Flemming). Kuvassa Kentin herttuatar (CATHERINE FLEMMING). Kuva: ITV/Yle Kuvapalvelu. victoria

9. Viktoria oli todella nopea ruokailija. Juhla-aterialla hän saattoi syödä seitsemän ruokalajia 30 minuutissa! Tämä oli ikävää muille ruokailijoille, sillä he saivat annoksensa vasta kuningattaren jälkeen ja kun kuningatar oli syönyt oman annoksensa, muidenkin lautaset vietiin pois pöydästä. Se joka sai annoksensa viimeisenä, ei usein ehtinyt koskea siihen lainkaan ennen kuin lautanen vietiin jo pois.

10. Viktoria halusi pitää kaikki ikkunat auki vuodenajasta riippumatta, sillä hänellä oli aina kuuma.

Luitko jo nämä kymmenen kiehtovaa faktaa Victoria-sarjasta?

Victoria-sarjan 1. tuotantokauden viimeinen jakso nähdään Ykkösellä ja Yle Areenassa tiistaina 23.5.2017 klo 21.30. Toinen tuotantokausi nähdään Ylen kanavilla keväällä 2018.
Edit 23.5.: Korjattu Albertin titteli.

Kommentit
 • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

  Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

  Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.