Hyppää pääsisältöön

Amsterdamin uusi Rijksmuseum

Rembrandtin Yövartio Alankomaiden Rijksmuseumin remontin keskellä
Rembrandtin Yövartio rakennustelineiden keskellä Rembrandtin Yövartio Alankomaiden Rijksmuseumin remontin keskellä Kuva: Jane van Raaphorst teeman dokumentit

Taidemuseon remontista tuli kymmenen vuoden urakka.

Amsterdamin Rijksmuseum on Alankomaiden ylpeys, yksi maailman todella suurista taidemuseoista. Sen kymmenvuotiseksi venynyt remontti oli maan kaikkien aikojen suurin kulttuurialan hanke. Remontti kohtasi vastoinkäymisen toisensa jälkeen. Polkupyöräilijät osoittivat mieltään liikennejärjestelyjä vastaan. Yllättävät rakenneongelmat räjäyttivät budjetin. Museon johtaja otti lopputilin kesken urakan. Kaikkea tätä dokumentoimassa oli ohjaaja Oeke Hoogendijk, joka joutui kokonaan hylkäämään alkuperäisen suunnitelmansa ja vain seuraamaan, mitä tuleman piti. Tuloksena on elokuva kunnianhimoisista ihmisistä, rakkaudesta taiteeseen sekä perihollantilaisesta tavasta tehdä päätöksiä.

Ohjaaja oli kuvausryhmineen paikalla, kun ensimmäinen kaivinkone iski katuun, kun johtajat keskustelivat maalien värisävyistä, kun konservaattorit hellävaroen puhdistivat 1600-luvun mestariteoksia. Hän ei luovuttanut silloinkaan, kun vuonna 2008 remontin ilmoitettiin viivästyvän viisi vuotta, vaikka se tarkoitti toisen viiden vuoden työtä dokumentin parissa. Lopulta 275 tunnista kuvattua materiaalia onnistuttiin kuitenkin kokoamaan jotain ihmeellistä: johdonmukainen kuvaus kaoottisesta tapahtumaketjusta, jota kukaan remonttiin osallistunut ei oikein osannut selittää ja joka kuitenkin lopulta tuotti upean tuloksen.

  • Amsterdamin uusi Rijksmuseum (Het Nieuwe Rijksmuseum), Alankomaat 2014. O: Oeke Hoogendijk
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa