Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Hallitsetko tekstinkäsittelyn tietokoneella? Onnistu CV:n tai pöytäkirjan teossa

Tekstit: Tekstinkäsittely, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa sormet näppäimistöllä.
Tekstit: Tekstinkäsittely, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa sormet näppäimistöllä. Kuva: Yle. Digitreenit,tekstinkäsittely

Tekstinkäsittelytaitoja tarvitaan monessa kirjallisessa työssä. Niistä on hyötyä vaikkapa CV:n tekemisessä tai kokouspöytäkirjan kirjoittamisessa. Opettele tästä muutama tekstinkäsittelyn perusniksi.

Tekstinkäsittelyyn on tarjolla monia ohjelmia eli työkaluja. Tunnetuin ohjelmista on Microsoft Officen Word, jonka tiedostomuoto on jo vakiintunut (.docx). Muita yleisiä tekstinkäsittelyohjelmia ovat Applen Pages sekä ilmaisohjelmat Google Docs, OpenOffice ja LibreOffice.

Rahalla saa enemmän ominaisuuksia, mutta tavalliselle käyttäjälle löytyy tarpeeksi toimintoja ilmaisversioistakin.

Joissain tekstinkäsittelyohjelmissa on valmiita pohjia, joissa asettelua ja muotoilua on tehty valmiiksi. Opettele silti nämä perustoiminnot:

Valitse selkeä fontti ja muotoile sitä tarpeen mukaan

Aluksi tietenkin avataan uusi dokumentti ja valitaan käytettävä kirjaisintyyppi eli fontti. Fontilla voi vaikuttaa merkittävästi dokumentin ulkoasuun ja selkeyteen. Kannattaa valita selkeä ja yksinkertainen fontti, kun kyseessä on pöytäkirja tai muu asiakirja.

Tekstiä voi muokata lihavoimalla eli paksuntamalla tekstiä, kursivoiminen kallistaa kirjaimet ja alleviivaus luonnollisesti alleviivaa tekstiä. Näillä muotoiluilla voit painottaa ja korostaa haluamiasi asioita asiakirjassa.

Näyttökuva Google Docs dokumentista, ylemmässä vihreässä kuplassa lukee: Aluksi valitaan fontti, jolla teksti kirjoitetaan ja alemmassa vaaleanpunaisessa puhekuplassa lukee: Fonttia voi lihavoida, kursivoida, alleviivata tai sen väriä voi muuttaa.
Valitse asiakirjaan selkeä kirjasintyyppi. Kuvassa ylhäällä Google Docs ja alhaalla Microsoft Word. Näyttökuva Google Docs dokumentista, ylemmässä vihreässä kuplassa lukee: Aluksi valitaan fontti, jolla teksti kirjoitetaan ja alemmassa vaaleanpunaisessa puhekuplassa lukee: Fonttia voi lihavoida, kursivoida, alleviivata tai sen väriä voi muuttaa. Digitreenit,Yle Oppiminen,Näyttökuva,Google Docs,tekstinkäsittely,fontti

Ylä- ja alatunnisteella saat viralliset tiedot joka sivulle

Ylä- ja alatunniste ovat asiakirjaan lisättäviä tietoja, joiden halutaan näkyvän joka sivulla. Ylätunnisteeseen laitetaan yleensä osoitetiedot, päivämäärä ja asiakirjan nimi. Tämä helpottaa yksittäisten sivujen liittämistä tiettyyn asiakirjaan. Alatunnisteessa mainitaan usein esim. yhdistyksen tai yrityksen nimi.

Näyttökuva Google Docs dokumentista, vaaleanpunaisessa puhekuplassa lukee: Ylätunnisteella saat asiakirjan tiedot kaikille sivuille. Sen voi tehdä tuplaklikkaamalla yläosaa.
Ylätunniste auttaa lukijaa pysymään kärryillä. Kuvassa Google Docs. Näyttökuva Google Docs dokumentista, vaaleanpunaisessa puhekuplassa lukee: Ylätunnisteella saat asiakirjan tiedot kaikille sivuille. Sen voi tehdä tuplaklikkaamalla yläosaa. Digitreenit,Yle Oppiminen,Näyttökuva,Google Docs,Microsoft Word,tekstinkäsittelylaitteet

Numeroimalla sivut löydät etsimäsi

Sivunumerointi on tärkeä osa asiakirjan kokonaisuutta. Mitä enemmän sivuja, sitä fiksumpaa sivut on numeroida. Sivunumeroinnin voi tehdä ylä- tai alatunnisteeseen.

Näyttö kuva Google docs sivunumerovalikosta, kuvassa lila kupla, jossa testi Pitkään dokumenttiin kannattaa lisätä sivunumerot
Sivunumerot on helppo lisätä. Kuvassa Google Docs Näyttö kuva Google docs sivunumerovalikosta, kuvassa lila kupla, jossa testi Pitkään dokumenttiin kannattaa lisätä sivunumerot Digitreenit,Yle Oppiminen,Näyttökuva,Google Docs,tekstinkäsittely

Luettelointi helpottaa lukemista ja selkeyttää rakennetta

Luettelointi on työkalu, jolla selkeytetään ja järjestetään sisältöä. Luettelon osat voi esim. numeroida tai erotella pallukoilla.

Näyttökuva Google Docs dokumentista, vaaleanpunaisessa puhekuplassa lukee: Luettelointi helpottaa lukemista merkittävästi ja vihreässä puhekuplassa lukee: Luettelointi auttaa jäsentämään dokumenttia.
Luettelon alkuun voi valita numerot tai luettelomerkit. Kuvassa Google Docs. Näyttökuva Google Docs dokumentista, vaaleanpunaisessa puhekuplassa lukee: Luettelointi helpottaa lukemista merkittävästi ja vihreässä puhekuplassa lukee: Luettelointi auttaa jäsentämään dokumenttia. Digitreenit,Yle Oppiminen,Näyttökuva,Google Docs,tekstinkäsittely

Sisennyksillä voit muotoilla rivejä

Sisennykset tekemisessä käytetään viivainta, joka näkyy asiakirjan yläpuolella. MS Word -ohjelmassa ne saa näkyviin Näytä valikon alta täppäämällä Viivain.

Kappaleen voi aloittaa sisennettynä tai sisennyksen voi tehdä alkamaan vasta toiselta riviltä. Enter-näppäimellä vaihtuu kappale, ja sisennys toimii asetusten mukaan taas uudessa kappaleessa.

Näyttö kuva MS Word:sta, kuvissa neuvotaan sisennysten tekoa.
Sisennyksillä saat ryhtiä tekstiin. Kuvassa Microsoft Word. Näyttö kuva MS Word:sta, kuvissa neuvotaan sisennysten tekoa. Digitreenit,Yle Oppiminen,Näyttökuva,tekstinkäsittely,Google Docs,Microsoft Word

Eri tekstikäsittelyohjelmien termit ja komentosanat vaihtelevat. Tarkemmat ohjeet löydät käyttämäsi ohjelman ohjesivuilta..

Menestystä tekstin käsittelyyn!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17 ja 20.10.17: Pääkuva uudelle pohjalle.

Digitreenit

Keskustele