Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Hallitsetko tekstinkäsittelyn tietokoneella? Onnistu CV:n tai pöytäkirjan teossa

Digitreenien pääkuva, taustakuvassa naisen kädet tietokoneen näppäimistöllä.
Digitreenien pääkuva, taustakuvassa naisen kädet tietokoneen näppäimistöllä. Kuva: Yle. Digitreenit,tekstinkäsittely

Tekstinkäsittelytaitoja tarvitaan monessa kirjallisessa työssä. Niistä on hyötyä vaikkapa CV:n tekemisessä tai kokouspöytäkirjan kirjoittamisessa. Opettele tästä muutama tekstinkäsittelyn perusniksi.

Tekstinkäsittelyyn on tarjolla monia ohjelmia eli työkaluja. Tunnetuin ohjelmista on Microsoft Officen Word, jonka tiedostomuoto on jo vakiintunut (.docx). Muita yleisiä tekstinkäsittelyohjelmia ovat Applen Pages sekä ilmaisohjelmat Google Docs, OpenOffice ja LibreOffice.

Rahalla saa enemmän ominaisuuksia, mutta tavalliselle käyttäjälle löytyy tarpeeksi toimintoja ilmaisversioistakin.

Joissain tekstinkäsittelyohjelmissa on valmiita pohjia, joissa asettelua ja muotoilua on tehty valmiiksi. Opettele silti nämä perustoiminnot:

Valitse selkeä fontti ja muotoile sitä tarpeen mukaan

Aluksi tietenkin avataan uusi dokumentti ja valitaan käytettävä kirjaisintyyppi eli fontti. Fontilla voi vaikuttaa merkittävästi dokumentin ulkoasuun ja selkeyteen. Kannattaa valita selkeä ja yksinkertainen fontti, kun kyseessä on pöytäkirja tai muu asiakirja.

Tekstiä voi muokata lihavoimalla eli paksuntamalla tekstiä, kursivoiminen kallistaa kirjaimet ja alleviivaus luonnollisesti alleviivaa tekstiä. Näillä muotoiluilla voit painottaa ja korostaa haluamiasi asioita asiakirjassa.

Näyttökuva Google Docs dokumentista, ylemmässä vihreässä kuplassa lukee: Aluksi valitaan fontti, jolla teksti kirjoitetaan ja alemmassa vaaleanpunaisessa puhekuplassa lukee: Fonttia voi lihavoida, kursivoida, alleviivata tai sen väriä voi muuttaa.
Valitse asiakirjaan selkeä kirjasintyyppi. Kuvassa ylhäällä Google Docs ja alhaalla Microsoft Word. Näyttökuva Google Docs dokumentista, ylemmässä vihreässä kuplassa lukee: Aluksi valitaan fontti, jolla teksti kirjoitetaan ja alemmassa vaaleanpunaisessa puhekuplassa lukee: Fonttia voi lihavoida, kursivoida, alleviivata tai sen väriä voi muuttaa. Digitreenit,Yle Oppiminen,Näyttökuva,Google Docs,tekstinkäsittely,fontti

Ylä- ja alatunnisteella saat viralliset tiedot joka sivulle

Ylä- ja alatunniste ovat asiakirjaan lisättäviä tietoja, joiden halutaan näkyvän joka sivulla. Ylätunnisteeseen laitetaan yleensä osoitetiedot, päivämäärä ja asiakirjan nimi. Tämä helpottaa yksittäisten sivujen liittämistä tiettyyn asiakirjaan. Alatunnisteessa mainitaan usein esim. yhdistyksen tai yrityksen nimi.

Näyttökuva Google Docs dokumentista, vaaleanpunaisessa puhekuplassa lukee: Ylätunnisteella saat asiakirjan tiedot kaikille sivuille. Sen voi tehdä tuplaklikkaamalla yläosaa.
Ylätunniste auttaa lukijaa pysymään kärryillä. Kuvassa Google Docs. Näyttökuva Google Docs dokumentista, vaaleanpunaisessa puhekuplassa lukee: Ylätunnisteella saat asiakirjan tiedot kaikille sivuille. Sen voi tehdä tuplaklikkaamalla yläosaa. Digitreenit,Yle Oppiminen,Näyttökuva,Google Docs,Microsoft Word,tekstinkäsittelylaitteet

Numeroimalla sivut löydät etsimäsi

Sivunumerointi on tärkeä osa asiakirjan kokonaisuutta. Mitä enemmän sivuja, sitä fiksumpaa sivut on numeroida. Sivunumeroinnin voi tehdä ylä- tai alatunnisteeseen.

Näyttö kuva Google docs sivunumerovalikosta, kuvassa lila kupla, jossa testi Pitkään dokumenttiin kannattaa lisätä sivunumerot
Sivunumerot on helppo lisätä. Kuvassa Google Docs Näyttö kuva Google docs sivunumerovalikosta, kuvassa lila kupla, jossa testi Pitkään dokumenttiin kannattaa lisätä sivunumerot Digitreenit,Yle Oppiminen,Näyttökuva,Google Docs,tekstinkäsittely

Luettelointi helpottaa lukemista ja selkeyttää rakennetta

Luettelointi on työkalu, jolla selkeytetään ja järjestetään sisältöä. Luettelon osat voi esim. numeroida tai erotella pallukoilla.

Näyttökuva Google Docs dokumentista, vaaleanpunaisessa puhekuplassa lukee: Luettelointi helpottaa lukemista merkittävästi ja vihreässä puhekuplassa lukee: Luettelointi auttaa jäsentämään dokumenttia.
Luettelon alkuun voi valita numerot tai luettelomerkit. Kuvassa Google Docs. Näyttökuva Google Docs dokumentista, vaaleanpunaisessa puhekuplassa lukee: Luettelointi helpottaa lukemista merkittävästi ja vihreässä puhekuplassa lukee: Luettelointi auttaa jäsentämään dokumenttia. Digitreenit,Yle Oppiminen,Näyttökuva,Google Docs,tekstinkäsittely

Sisennyksillä voit muotoilla rivejä

Sisennykset tekemisessä käytetään viivainta, joka näkyy asiakirjan yläpuolella. MS Word -ohjelmassa ne saa näkyviin Näytä valikon alta täppäämällä Viivain.

Kappaleen voi aloittaa sisennettynä tai sisennyksen voi tehdä alkamaan vasta toiselta riviltä. Enter-näppäimellä vaihtuu kappale, ja sisennys toimii asetusten mukaan taas uudessa kappaleessa.

Näyttö kuva MS Word:sta, kuvissa neuvotaan sisennysten tekoa.
Sisennyksillä saat ryhtiä tekstiin. Kuvassa Microsoft Word. Näyttö kuva MS Word:sta, kuvissa neuvotaan sisennysten tekoa. Digitreenit,Yle Oppiminen,Näyttökuva,tekstinkäsittely,Google Docs,Microsoft Word

Eri tekstikäsittelyohjelmien termit ja komentosanat vaihtelevat. Tarkemmat ohjeet löydät käyttämäsi ohjelman ohjesivuilta..

Menestystä tekstin käsittelyyn!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17: Pääkuva uudelle pohjalle.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

 • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.