Hyppää pääsisältöön

Harvinaiset linnut: Tunturikiuru

Tunturikiuru
Berglärka

16–17 cm, 26–46 g

Punatulkun kokoinen, tanakka tunturikiuru on päältä tummaviiruisen hiekanruskea, alta valkoinen. Keltaisessa päässä kurkku ja silmänseutu ovat mustat. Toisinaan lintu kohottelee lyhyitä ohimotöyhtöjään. Nuori on tummankirjavan likaisenvaalea. Laulu on pingottuneen sävyistä lyhyttä viserrystä ”trii try-triitri” tai ”tr tri tri-tryyitri”, lentoääni valittava ”jii-hi”.

Tunturikiuru pesii tunturipaljakoiden ja arktisen tundran varpu- ja heinänummilla. Muuttoaikaan laji levähtää pelloilla, rikkaruohostoissa, rantahietikoilla ja merenluodoilla. Koiras laulaa kivellä tai kiurun tapaan korkealla ilmassa. Tunturikiuru vilistää kyyryssä epäillessään vaaraa ja hypähtää välillä kivelle tähystämään. Se syö hyönteisiä ja muita ötököitä, siemeniä ja kasvinosia.

Tunturikiuru pesi 1900-luvun puolivälin paikkeille yleisenä Pohjois-Lapissa mutta viime vuosikymmeninä vain satunnaisesti. Muuttoaikaankin laji on erittäin harvinainen. Pohjois-Norjan ja -Venäjän kanta muuttaa Kaakkois- ja Etelä-Eurooppaan syys-marraskuussa ja palaa huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto