Hyppää pääsisältöön

Harvinaiset linnut: Turkinkyyhky

Turkinkyyhky
Turkduva

28–33 cm, 200 g

Kesykyyhkyn pituisella mutta hoikemmalla turkinkyyhkyllä on pitkä pyrstö, melko pitkä kaula ja pieni pää. Puku on kauttaaltaan vaaleanharmaa. Kaulan sivulla on musta, valkoisen reunustama poikkijuova. Pyrstön kärki on leveälti valkoinen. Soidinääni on tahdikasta huhuilua ”khu-khuu-khu khu-khuu-khu…”.

Turkinkyyhky pesii kaupunkien ja taajamien puistoissa, hautausmailla, puukujanteilla ja pihapiireissä. Se etsii siemeniä, viljanjyviä, versoja ja muuta kasviravintoa myös tienvarsilta, viljavarastoilta ja lintujen ruokintapaikoilta. Turkinkyyhky on peloton mutta oleskelee pääosan aikaa puiden latvustoissa eikä laskeudu maahan yhtä avoimesti kuin kesykyyhky.

Turkinkyyhky pesii hyvin harvinaisena kymmenillä paikoilla Etelä- ja Länsi-Suomen taajamissa. Se pysyttelee samoilla paikoilla koko ikänsä.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto