Hyppää pääsisältöön

Harvinaiset linnut: Viiriäinen

Viiriäinen
Vaktel

16–18 cm, 75–135 g

Viiriäinen on hädin tuskin punatulkun kokoinen, palleromainen kanalintu. Jalat ovat tukevat ja nokka paksutyvinen ja teräväkärkinen. Yläpuoli ja rinta ovat kirjavan kellanruskeat, vatsa valkoinen. Kurkku on vaalea, mutta osalla koiraista musta. Soidinääni on rytmikkäästi viheltävä ”hvit-vit-vit”, joka toistuu sekunnin välein.

Viiriäinen elää avarilla peltoaukeilla. Visusti aluskasvillisuudessa piileskelevänä lintuna se jäisi täysin huomaamatta, ellei koiras viheltelisi soidinääntään kesä-heinäkuun öinä. Valtaosa koiraista jäänee parittomiksi, eikä viiriäisen pesimisestä Suomessa ole saatu varmuutta useimpina vuosina. Viiriäinen syö siemeniä, kasvinversoja ja hyönteisiä, jotka ovat untuvikkojen ruokaa muiden kanalintujen tavoin. Viiriäinen on kanalinnuksi poikkeuksellisesti muuttolintu.

Viiriäisiä kuulee hyvin harvinaisina Etelä- ja Länsi-Suomen peltoaukeilla. Viiriäiset muuttavat Afrikan pohjois- ja keskiosiin elo-lokakuussa ja palaavat touko-kesäkuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto