Hyppää pääsisältöön

Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Kulorastas

Kulorastas
Dubbeltrast

27–28 cm, 100–130 g

Kulorastas on räkättirastasta hieman isompi, suhteellisesti solakampi ja pitkäpyrstöisempi rastas, jolla on pienehkö pää ja ohuehko pitkä kaula. Yläpuoli on harmaanruskea, alapuoli vaalea mustin pyörein täplin. Lentoon lähtevältä kulorastaalta paljastuu selkää vaaleampi pyrstöntyvi. Laulu muistuttaa mustarastaan huiluviheltelyä mutta koostuu lyhemmistä pätkistä ja on soinniltaan kireämpää ja pingottuneempaa. Lentoääni on kuivasti rätisevä ”tsrrrr, tsrrrrrr…”.

Kulorastas pesii suurehkojen metsäalueiden kuivilla, valoisilla ja aukkoisilla mäntykankailla ja mäntyvaltaisissa harvapuisissa havusekametsissä sekä rämeenreunoilla. Muuttoparvet levähtävät lisäksi hakkuaukeilla ja rauhallisilla metsäpelloilla. Kulorastas on muita rastaita arempi, ja sen huomaakin yleensä joko laulusta tai rätisevästä lentoonlähtöäänestä. Laji syö matoja, hyönteisiä, kotiloita ja muita pikkueläimiä.

Kulorastas pesii yleisenä metsäseuduilla koko Suomessa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Rastaat muuttavat Etelä- ja Kaakkois-Eurooppaan syys-marraskuussa ja palaavat valtaosaksi huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies