Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Ampuhaukka

Ampuhaukka
Stenfalk

25–30 cm, 130–300 g

Ampuhaukka on Euroopan pienin petolintu, vain räkättirastaan kokoinen. Se on alta tummaviiruisen oranssinkellertävä, ja päältä koiras on siniharmaa, naaras tummanruskea. Siiventyvet ovat lentävällä linnulla leveämmät ja pyrstö suhteellisesti lyhyempi kuin lähisukuisilla tuuli- ja nuolihaukalla. Varoitusääni on käheähkö ”kii-kii-kikikiki…”.

Ampuhaukka pesii valoisilla mäntykankailla suonreunoilla, harjuilla, suurjärvien rantamilla ja saarissa, yleensä metsä- ja suovaltaisilla seuduilla kauempana viljelymailta. Lapissa laji elää harvapuisissa männiköissä ja tunturikoivikoissa. Muuttoaikaan ampuhaukat saalistavat pelloillakin. Pääravintoa ovat pikkulinnut mutta haukat nappaavat myös tunturisopuleita ja muita myyriä.

Ampuhaukka pesii melko yleisenä Lapissa mutta harvinaisena Keski-Suomessa, vain siellä täällä Etelä-Suomessa. Haukat muuttavat Keski- ja Etelä-Eurooppaan elo-lokakuussa ja palaavat maalis-toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto