Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Selkä edellä historiaan – näihin kirjoihin kiteytyy 1970-luku

Kirjojen Suomen lukulista 70-luvulle.
Kirjojen Suomen lukulista 70-luvulle. Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Kirjojen Suomi,101 kirjaa

Aikaan sidottujen ilmiöiden ymmärrys ei löydy tiettyjen aikakausien tapahtumista sinänsä. On hyvä mennä selkä edellä historiaan ja katsoa tapahtumia ennen kutakin ajanjaksoa. Kun siis hahmotetaan 1970-lukua kirjallisuuden kautta, on ymmärrettävä, mitä kysymyksiä edellinen vuosikymmen petasi. Kirjojen Suomi -sarjassa ollaan päästy 1970-luvulle, josta on jäänyt elämään useita hienoja teoksia.

Kahden suurvallan korahduksia 1960-luvun lopulla voidaan pitää kuin kaunokirjallisen tarinan traagisena huipentumana. Neuvostoliitto yritti epätoivoisesti ylläpitää valtapiiriään Itä-Euroopassa ja Yhdysvallat kärsi nöyryyttävän tappion Aasiassa. Nämä kansainvälisen politiikan muutokset antoivat leiman 1970-luvulle. Tshekkoslovakian miehitys ja Pohjois-Vietnamin hyökkäys vuonna 1968 myllersivät ylipolitisoituneeksi kutsuttua 70-lukua.

Suomessa katsottiin mustavalkoisesta televisiosta vain kahta Yleisradion kanavaa, josta toisella piti majaansa myös MTV. Vappuna vuonna 1977 Yle lähetti ensimmäisen väriuutislähetyksen ja sai moitteita liian punaisesta vappukommentoinnista. Maanteilläkin liikuttiin idän ja lännen välissä. Itäinen Lada oli myydyin auto vuosikymmenen lopussa, mutta rinnalle ja ohi kirivät Uudenkaupungin autotehtailla valmistuneet Saabin mallit.

Voimissaan oleva presidentti Urho Kekkonen hajotti eduskunnan vuonna 1971 ja piti kovan puhuttelun urheilun riitaisille keskusjärjestöille. Riidoista huolimatta urheilusta tuli ETYK-kokouksen lisäksi tärkein vuosikymmenen ilmiö. Onneksi Kekkosen puheen aikoihin Juha Väätäinen, Lasse Viren ja Pekka Vasala harjoittelivat ahkerasti. Juhani Peltonen kirjoitti ylös suosittuun Elmo-hahmoonsa tämän urheilun suuren vuosikymmen.

Hannu Salaman ja Arvo Salon aiheuttama kohu alkoi jo taittua kirjallisuudessa takinkääntöihin.

Valitsimme Nadja Nowakin kanssa kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. 101 kirjan listalla ei juuri ole kovin poliittisesti värittyneitä kirjoja 1970-luvulta. Hannu Salaman ja Arvo Salon aiheuttama kohu alkoi jo taittua kirjallisuudessa takinkääntöihin. Yhtenä osoituksena siitä on Jussi Kylätaskun Revari vuodelta 1975. Siinä maailman selittämisen yhteinen vasemmistolainen malli oli murtumassa ja kulttuurieliitti oli jättämässä jäähyväisiä poliittisille aseille. Puhtain työläiskuvaus löytyy Lassi Sinkkosen teoksesta Solveigin laulu.

Eeva Joenpeltokin kritisoi kirjassaan Vesissä toinen silmä sitä, että taiteilijan tulisi olla poliittinen tai ottaa yhteiskunnallisesti kantaa. Romaanissa mikkoniskasmainen elokuvaohjaaja Ossi Juhonkoski kärsii ammatillisesta kriisistä ja vaikeuksista, kun kotimaisen elokuvakuvan katsojamäärät ovat pohjalukemissa.

Arto Paasilinna kuvasi esikoisromaanissaan Operaatio Finlandia oikeistolaisuuden nousua Ruotsissa ja läntisen naapurimaan kesähyökkäystä Suomeen. Tarinan taustalla oli edellisen vuosikymmenen aikana suomalaisten massamuutto Ruotsiin töihin. Tuon ajan suomalaissiirtolaisia leimattiin riidankylväjiksi, jotka haittasivat Ruotsin taloudellista kehitystä.

Maaseudun tyhjeneminen oli kiihtynyt 1960-luvulla, ja siitä Heikki Turunen kirjoitti haikean villin Simpauttajan. Se kaunisteli nostalgisoimalla maaseudun ihanuutta kaupunkikulttuuriin verrattuna.

Simpauttaja kaunisteli maaseudun ihanuutta kaupunkikulttuuriin verrattuna.

Risto Rasa oli aikaansa seuraava runoilija, jota kriitikot moittivat yhteiskunnallisuuden ja ajankohtaisuuden puutteesta. Rasa oli kuitenkin tietoinen luonnonsuojelujärjestöjen voimistumisesta Suomessa jo 1960-luvun lopulla ja kirjoitti teokseensa Kaksi seppää huolen luonnon kauneuden säilymisestä.

Vuosikymmenen loppupuolella alkoi jo tulla esiin kirjoituksia Kekkosen kauden jälkeisestä tulevaisuudesta. Paavo Haavikon teos Kansakunnan linja korosti vielä Kekkosen ainutlaatuisuutta, mutta Suomen menneiden vaiheiden kautta Haavikko kirjoitti kuitenkin ajatuksiaan siitä mihin kansakunta oli menossa.

Millaisena sinä muistat 1970-luvun? Kirjoita oma kirjalistasi kommenttikenttään!

Kirjojen Suomen suositukset 1970-luvulta:
Lue kirjat sähköisinä. Artikkeleista löytyy myös kirjaan liittyvä radio- ja tv-ohjelma.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Ratkaisu tekstiilijätevuoriin: näin T-paitasi syntyy uudelleen

  Tuotat elämäsi aikana 1000 kg tekstiilijätettä.

  70 000 tonnia vaatteita ja kodintekstiilejä päätyy joka vuosi paremman puutteessa jätteenpolttolaitoksiin Suomessa. Mutta ei enää kauan! Iso osa siitä voidaan jatkossa kierrättää, kun puhkikulutetusta puuvillasta voidaan kemiallisesti synnyttää uutta kuitua. Jos VTT:n kehittämä tekniikka lyö läpi, poisheitettävästä puuvillasta polttoon joutuu enää 15 prosenttia.

 • Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta

  Suunnitelmat suomalaisten evakuoimiseksi Alaskaan.

  Talvisodan aikaan Suomesta oltiin huolissaan Yhdysvalloissa. Pieni ja sympaattinen Suomi näytti jäävän suuren Neuvostoliiton jyräämäksi. Yhdysvallat kuitenkin pysytteli vielä tuolloin erossa Euroopan sodista, eikä apua juuri herunut. Alkuvuodesta 1940 nuoret amerikkalaiset Robert Black ja Leonard Sutton laativat suunnitelman suomalaisten evakuoimisesta Yhdysvaltoihin.

101 kirjaa

Kirjojen Suomi

 • Kahtiajakautunut maa matkalla uuteen sotaan – lue 30-luvun klassikoita e-kirjoina

  Lukulista 30-luvulle.

  Kirjojen Suomi on kertomus satavuotiaasta Suomesta ja sen vaiheista. Nyt matkamme kulkee läpi dramaattisen 30-luvun. Vuosikymmen jätti jälkeensä monia klassikoita: Toivo Pekkasen työläisromaanin Tehtaan varjossa ja Hella Wuolijoen näytelmät. Runoilija Saima Harmaja kirjoitti koko tuotantonsa 30-luvulla. Olavi Paavolainen kuvasi esseissään ajan henkeä ja F.E. Sillanpää sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

 • Nämä kirjat muuttivat elämäni – tutustu tarinoihin

  Riku Rantala, Maija Vilkkumaa ja Sanna Stellan kertovat

  Kirjat korvasivat Antti Tuurille perheen, mullistivat Riku Rantalan elämän 6-vuotiaana ja Maija Vilkkumaa löysi Saima Harmajasta sielunsisaren teini-iässä. Mikä kirja on sinulle tärkein? Kerro lempikirjastasi meille.

 • "Romaani kuvaa sitä, kuinka vaikeaa on nuorena naisena vaeltaa" - Maija Vilkkumaan verkkolukupiirissä keskusteltiin sukupolvista ja selviytymisestä

  Maija Vilkkumaan verkkolukupiirin loppukeskustelu

  Muusikko Maija Vilkkumaan vetämässä verkkolukupiirissä on luettu Anja Kaurasen (nyk. Snellman) romaani Sonja O. kävi täällä (1981). On loppuyhteenvedon aika: mitä ajatuksia kirja herätti niissä, jotka lukivat sen vuosien jälkeen uudestaan ja niissä, jotka tarttuivat siihen ensi kerran? Keskusteluun voi edelleen osallistua!

 • Kuka saa kirjallisuuden Nobelin 2017?

  Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja julkistetaan klo 14

  Ruotsin akatemia ilmoittaa torstaina klo 14 tämänvuotisen kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajan. Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen esittelee ennakkosuosikkeja ja pohtii, mitkä seikat vaikuttavat valintaan.

 • Viekää vaikka munat, mutta kulutusta en lopeta! Kolmen dystopian totuus kapitalismista

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Margaret Atwoodin romaaniin perustuva hittisarja The Handmaid’s Tale -sarja on dystopia naisten orjuuttamisesta, mutta se kertoo ennen kaikkea ilmastonmuutoksesta. Ehkä dystopiakirjallisuuden suosio johtuu siitä, että muutokset tuntuvat mahdottomilta toteuttaa demokraattisesti. Selviämmekö planetaarisista haasteista ilman toisten orjuuttamista ja väkivaltaa? Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

 • Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Kirjoitan päälauseita. Timo Soini kirjoittaa päälauseita. Uskottavat miehet kirjoittavat niin.

  Pietari K. kävi täällä -podcast ja essee lukeville

  Pietari K. kävi täällä -podcast ja esseesarja lukeville ihmisille. Jos Suomen historiasta haluaa sanoa jotain painavaa, kirkasta ja samalla moniselitteistä, on käytettävä koivuklapeja: kovia ja lämpöarvoltaan suuria lauseita. Se lisää kirjoittajan uskottavuutta, mutta on riittävän moniselitteistä. Samalla kommentoija saa sytykettä omalle itserakkaudelleen.

 • Laura Gustafsson: Ihmiseläin teki massiivisen virhearvioinnin

  Ihminen selviäisi, vaikka eläimet saisivat oikeuden elää.

  Jos eläimille annettaisiin yksinkertaisin perusoikeus, oikeus elämään, talous ja ehkä koko yhteiskunta ajautuisivat hetkelliseen kaaokseen. Järjestelmät kuitenkin muuttuvat, ja ihminen on sopeutuva laji, kirjailija Laura Gustafsson kirjoittaa kolumnissaan.

 • Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Johannes Ekholm: Ratkaisu ahdistukseen on kollektiivinen tai sitä ei ole

  Opittu kuva työn sankarista on vahingollinen ja vaarallinen.

  Emme tarvitse enempää työtä ja pitempiä ansioluetteloita, vaan enemmän ajan haaskausta, tehottomuutta, huolettomuutta ja huolimattomuutta! Enemmän kiusallisia hiljaisuuksia, katkoksia flowhun, jumitusta ja yhteistyöstä kieltäytymistä, kirjoittaa Johannes Ekholm kolumnissaan.

 • Kirjojen Suomi – elämyksiä lukemalla

  Valitsimme kirjan jokaiselta itsenäisyyden vuodelta

  Kirjallisuustoimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak ovat valinneet jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta yhden kirjan. Suurin osa kirjoista on luettavissa e-kirjoina vuoden 2017 loppuun saakka. Mitkä kirjat olisit itse valinnut?

 • Lukemista vailla? Anna Kirjakoneen auttaa!

  Pääset lukemaan sinulle sopivan teoksen suoraan täältä.

  Ylen Kirjakone auttaa löytämään luettavaa melkein sadan kotimaisen kirjan joukosta. Kirja on luettavana suoraan sivuilta.

 • Ahneus ja pahuus hiipivät kirjoihin – näihin teoksiin kiteytyy 1980-luku

  Seppo Puttosen suositukset luettavissa e-kirjoina

  John Lennonin murha löi karmaisevalla tavalla leiman alkaneelle vuosikymmenelle. Mies, joka oli 1960-luvulta alkaen laulanut ja puhunut rakkauden puolesta ja sotaa vastaan, surmattiin kadulle New Yorkissa. Usko maailman ja ihmisten hyvyyteen oli murentunut. Ahneus ja pahuus olivat hiipineet ihmisten sisään. Tutustu 1980-lukuun ja lue nämä kymmenen teosta e-kirjana suoraan Kirjojen Suomen verkkosivuilta.

 • Poimi e-hömppäkirja luettavaksesi täältä

  Jaa kesän parhaat kirjat hashtagilla #hömppäkirjalista

  Ei syytä paniikkiin, vaikka olisit nalkissa mökillä ilman luettavaa. Voit lukea Kirjojen Suomen e-kirjoja! Nämä kirjat viihdyttävät ja saavat suupielet kohoamaan, vaikka viikonloppu ei hellisikään helteillä. Kirjojen Suomella on käynnissä pro hömppä -liike.

 • Pentti Saarikoski, Paul Auster ja tahto nähdä tulevaan

  Paul Auster, Pentti Saarikoski ja maailman tila

  Amerikkalaiskirjailija Paul Auster vieraili Suomessa syyskuun alussa. Samana viikonloppuna muistettiin runoilija Pentti Saarikoskea, joka olisi täyttänyt 80 vuotta. Sekä Austerin että Saarikosken tekstit osuvat poliittisiin murroskohtiin, joissa voi nähdä paljon samankaltaisuutta.

 • Kuinka sitä ollaan hyvä mies, Juha Itkonen?

  Opiskelijan ja kirjailija kirjeenvaihto miesten kesken

  Kirjoitin intiimin kirjeen, jonka pääsisältö on seksi, ja lähetin sen kirjailija Juha Itkoselle. Sitten odotin. Pelkäsin kasvojen menetystä monta pitkää päivää. Sitten Juha vastasi. Onneksi hän osoittautui hyväksi mieheksi.

 • Mikä on Kirjojen Suomi?

  Mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme?

  Kirjojen Suomi on Ylen monikanavainen kirjallisuuskokonaisuus, joka tutkii mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt, ja miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kirjojen Suomi on osa Suomi 100-hanketta, ja kestää koko juhlavuoden 2017.

 • Kirjojen Suomen kumppanit

  Yle ja parikymmentä muuta tahoa ovat lukemisen asialla.

  Kirjojen Suomi on Ylen suursatsaus kotimaiseen kirjallisuuteen vuonna 2017, ja sen toteutumiseen on tarvittu laajaa yhteistyötä. Kiitos kaikille kumppaneille!