Hyppää pääsisältöön

Stand up -koomikko Jukka Lindströmin ohje aloittelijalle: "Tee se, mikä on omasta mielestäsi hauskaa!"

Jukka Lindström ja Noin viikon uutiset.
Jukka Lindströmin isännöimällä klubilla nähdään niin eturivin koomikoita kuin uraansa aloitteleviakin esiintyjiä. Jukka Lindström ja Noin viikon uutiset. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi, kuvaaja Johanna Kannasmaa. jukka lindström

Jukka Lindström teki ensimmäisen stand up -keikkansa vuonna 2005 eikä loppua ole näkyvissä. Nykyään Lindström hauskuuttaa paitsi keikoilla, myös television Noin viikon uutisissa Ylen TV2:lla. Mutta entä jos se ensimmäinenkin keikka on vielä tekemättä: mitä kannattaa pitää mielessä, kun kirjoittaa ensimmäistä settiään?

– Pitää tehdä se, mikä omasta mielestäsi on hauskaa ja yrittää kirjoittaa ne jutut niin, että se mikä naurattaa sinua naurattaa myös yleisöä, Lindström summaa.

Stand up -keikkojen ja Noin viikon uutisten lisäksi Lindström isännöi stand up -klubia helsinkiläisessä baarissa. Se on niin sanottu open mic -klubi, jossa eturivin koomikoiden lisäksi nähdään myös uraansa vasta aloittavia koomikoita.

– Tämä on sellainen klubi, jossa meikäläinen tekee paljon duunia sen eteen, että aloittelijat pääsee esiintymään mahdollisimman hyvissä olosuhteissa. Tällaista ei ollut silloin, kun minä aloitin.

Ne jututhan oli hirveää scheissea.

Kun Lindström aloitteli omaa koomikon uraansa, hän nauhoitti kaikki treeninsä. Samaa metodia hän suosittelee myös muille.

– Se auttoi aikanaan minua ymmärtämään sen, että ne jututhan oli hirveää scheissea. Ymmärsin, että tekstin pitää olla tiiviimpää, rytmikkäämpää, hauskempaa ja yllättävämpää.

Lindström nauhoittaa yhä lähes kaikki keikkansa. Nyt syy vain on toinen.

– Lavalla improvisoidessa saattaa tulla jotain hyvää materiaalia tai sitten jälkikäteen voi tarkistaa, että miksi joku juttu ei toiminut lavalla, vaikka sen mun mielestä olisi pitänyt toimia.

Jussi Herranen esiintyy Jukka Lindströmin isännöimällä stand up -klubilla.

Oma minä piilossa hahmon takana

Stand upissa esiintyjät eivät voi piiloutua näytelmätekstin taakse, vaan ovat lavalla omana itsenään – tai ainakin melkein.

– Joku on sanonut, että stand up -hahmo syntyy siitä, kun otetaan ihmisestä hauskin kymmenen prosenttia ja nostetaan se monenteen potenssiin.

Aluksi moni koomikko suojelee luomallaan lavahahmolla omaa minäänsä.

– Ennen pitkää sun on pakko kääntyä tavallaan sisään päin ja miettiä, mitä mä oikeasti tunnen ja ajattelen tästä maailmasta. Silloin jutuista tulee henkilökohtaisempia ja mielenkiintoisempia.

Kirjoita materiaalia joka viikko

Lindström kirjoittaa stand up -materiaalia joka viikko, myös Noin viikon uutisten tuotantokauden aikana. Kahdentoista vuoden aikana materiaalia on syntynyt liki kymmenen tuntia. Välillä juttuja täytyy houkutella esiin.

– Writers block menee usein sillä ohi, että kirjoittaa vain jotain. Usein tietää, että se mitä kirjoittaa on huonoa, mutta sen yli on vain mentävä.

Mutta stand up ei ole vain kirjoittamista ja siksi se onkin Lindströmin mielestä todellinen kuninkuuslaji.

– Jos keikka menee tosi hyvin, palaute on tarjolla heti. Ja jos menee tosi huonosti, sä joudut sietämään ja kestämään sen.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän