Hyppää pääsisältöön

Star Wars 40 vuotta: uuden ajan avaruussatu lumosi Petri Hiltusen ja koko maailman

Luke Skywalker, prinsessa Leia ja Han Solo
Luke Skywalker, prinsessa Leia ja Han Solo Kuva: Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved. Tähtien sota (elokuvasarja)

Avaruussaaga Star Warsin ensimmäinen osa (Star Wars, myöhemmin Episode IV: A New Hope) sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 25.5.1977 ja Suomessa 16.12.1977. Elokuvasta tuli nopeasti maailmanlaajuinen ilmiö, joka tavoitti myös itärajalla asuvan Petri Hiltusen. Tähtien sodan maailma kolahti Petriin täydellä pikkupojan hurmiolla 40 vuotta sitten – jopa niin, että se vaikutti myöhemmin hänen uraansa.

Kauan sitten kaukaisessa galaksissa tapahtuvat Luke Skywalkerin ja kumppanien seikkailut aloittivat uuden aikakauden elokuvateollisuudessa ja Petri Hiltusen elämässä. Koska pienessä pohjoiskarjalalaisessa Kesälahden kunnassa ei ollut elokuvateatteria, Petrin ensikosketus tieteisseikkailuun tuli kaverin omistamasta sarjakuvakirjasta ja Seura-lehden jatkokertomuksesta.

Seura lehden aukeamia tähtien sota jatkokertomuksista
Seura lehden aukeamia tähtien sota jatkokertomuksista Tähtien sota (elokuvasarja),star wars

Vaikka Petri ei nähnyt elokuvaa, se ei vähentänyt innostuksen määrää. Hän keräsi talteen kaikki mahdolliset lehtiartikkelit ja kuvat ja liimaili niitä vihkoihin. Vihkot täyttyivät myös omista piirustuksista. Kun Kesälahden kirjastoon tuli Tähtien sota -kirja, Petri luki sen puhki.

– Ihastuin Tähtien sotaan täydellä pikkupojan hurmiolla. Samaistuin Luke Skywalkeriin älyttömän vahvasti, koska olen itsekin maaseudulla kasvanut poika. Luken kypsyminen maatilallaan kaukana kaikesta, kun kaverit lähtivät kaupunkiin ja niin edelleen – se tuntui, kuin olisi suoraan omasta elämästäni.

Prinsessa Leia Organa ja Luke Skywalker.
Prinsessa Leia Organa (Carrie Fisher) ja Luke Skywalker (Mark Hamill) Prinsessa Leia Organa ja Luke Skywalker. Kuva: Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved. Tähtien sota (elokuvasarja),Tähtien sota (1977 elokuva),Leia Organa,Luke Skywalker

Myös Tähtien sodan jatko-osan Imperiumin vastaiskun Petri Hiltunen luki ensin kirjana ja sarjakuvana. Vasta alkuperäistrilogian viimeisen osan Jedin paluun hän näki tuoreeltaan elokuvatetterissa, kun oli fanittanut avaruussaagaa jo vuosien ajan.

– Se oli jotain kertakaikkiaan ihmeellistä, hienoa ja merkittävää. Katsoin Jedin paluun 4-5 kertaa elokuvateatterissa. Se oli todella lumoavaa ja hypnoottista.

Viimein Petri näki myös avaruusoopperan kaksi ensimmäistä osaa videolta. 4:3 kuvasuhteeseen muokatut videot eivät olleet samanlaista visuaalista ilotulitusta kuin elokuvateatterissa nähty Jedin paluu. Elokuvista puuttui myös sarjakuvakirjoista ja kirjaversioista tuttuja kohtauksia.

– Kun näin elokuvat, tajusin, että nehän ovat ihan omat versionsa, eivätkä suinkaan ihan sitä mitä minun pikkupojan pääni oli kuvitellut. Ja pitää muistaa, että videokasetit oli cropattuja, eli niistä puuttui reunat kokonaan. Ne oli tehty neliömäiseksi eli visuaalisesta kuvaloistokkuudesta jäi paljon pois.

Tähtien sota -sarjakuvakirjoja
Tähtien sota -sarjakuvakirjoja Kuva: Yle/ Sari Casal Tähtien sota (elokuvasarja),sarjakuvat,star wars
Tähtien sota -kirjoja.
Tähtien sota -kirjoja. Kuva: Yle/ Sari Casal Tähtien sota (elokuvasarja),kirjat,star wars
Kaikki kirjat ja sarjakuvat olivat yhtä tärkeä osa Tähtien sotaa kuin elokuvat.

Tähtien sota oli kokonaisvaltainen ilmiö eikä 1970- ja 80-luvuilla tehty jakoa viralliseen ja epäviralliseen kuten tänä päivänä. Nykyisin fanit puhuvat laajennetusta universumista (Expanded Universe, myöhemmin Star Wars Legends) ja virallisesta kaanonista.

– Kaikki kirjat ja sarjakuvat olivat yhtä tärkeä osa Tähtien sotaa kuin elokuvat. Jos sarjakuvassa luki Tähtien sota, se oli virallista, tismalleen yhtä virallista kuin jos se olisi George Lucasin itsensä kirjoittama. Totta kai jälkeenpäin aikuisena voi katsoa joitakin tuotteita pilke silmäkulmassa. Siellä on joitain hellyttävän kömpelöitä luomuksia. Mutta kaikki ne olivat todella vankkaa kamaa silloin ja niitä digattiin ihan täysillä, Hiltunen selittää.

Petri Hiltunen ja Tähtien sota -sarjakuvakirjat.
Sarjakuva-albumeina julkaistut Surman ruletti ja Hyinen väijytys ovat Petri Hiltuselle yhtä merkittäviä Tähtien sota -episodeja kuin alkuperäiset elokuvat. Petri Hiltunen ja Tähtien sota -sarjakuvakirjat. Kuva: Yle/ Sari Casal Petri Hiltunen
Tähtien sota loi eletyn tuntuisen maailman. Avaruusalukset olivat ruosteisia, naarmuisia ja kolhuisia.

Petri Hiltusen mukaan erityisesti kaksi seikkaa selittää Star Warsin menestystä ja imua: fantasian ja scifin yhdistäminen sekä realistisuus. Tähtien sota toi klassisen fantasiatarinan science fictioniin ja puki sen uuteen kaapuun.

– Kombinaatio on enemmän kuin osiensa summa, se loi jotain ihan uutta. Toinen on tapa, miten scifi tuotiin fantasiaan. Siihen mennessä scifi oli ollut jotain uutta, kiiltävää, muovista, pölytöntä ja naarmutonta. Tähtien sota loi eletyn tuntuisen maailman. Avaruusalukset olivat ruosteisia, naarmuisia ja kolhuisia. Tavaroita on selvästi käytetty vuosikausia ja kaikki näytti eletyltä, aidolta ja hengittävältä. Yhtä aikaa se fantasia ja äärimmäisen realistinen aspekti tukivat toisiaan.

Tämä on jotain, minkä Star Wars -saagan isä George Lucas itse unohti, kun teki alkuperäiselle trilogialle kolme esiosaa eli prequelia vuosina 1999-2005, Hiltunen arvelee.

– Ne ovat kiiltäviä ja muovisia, henkilöt ovat kuin paketista juuri otettuja muovileluja. Niistä puuttuu aitous ja elävyys, mikä teki alkuperäisestä trilogiasta niin mahtavan.

Pienoismalli Y-siipisestä hävittäjästä.
Y-siipihävittäjä on Petri Hiltusen suosikkialus Tähtien sota -sarjasta. Pienoismalli Y-siipisestä hävittäjästä. Kuva: Yle/ Sari Casal Tähtien sota (elokuvasarja),Y-siipinen,star wars

Vuonna 2012 Disney osti Lucasfilmin neljällä miljardilla dollarilla. Star Wars -universumin tuoreimmat elokuvaversiot The Force Awakens ja Rogue One ovat Petri Hiltusen mielestä huomattavasti onnistuneempia elokuvia kuin esiosatrilogia. Hänen mielestään George Lucasin oli aikakin astua sivuun.

– Lucas osoitti prequeleillaan ja Clone Wars tv-sarjallaan, että hänen panoksensa tähän on nyt nähty. Star Warsin siirtyminen Disneylle oli parasta, mitä Star Warsille saattoi tapahtua. Se oli pahasti rikki ja nyt se on enemmän kunnossa taas. Tuoreimmat leffat ovat tuoneet takaisin samaa henkeä, mitä on alkuperäisessä Tähtien sota -trilogiassa.

Imperiumin vastaisku oli edeltäjäänsä aikuisempi, syvällisempi, henkisempi, monimutkaisempi ja kipeämpi.

Silti uudetkaan elokuvat eivät vedä vertoja alkuperäisille, joihin Petri rakastui lapsuudessaan. Ne ovat kaikki viiden tähden elokuvia. Yksi niistä on ylitse muiden ja siksi se oikeastaan ylittää asteikon, sen täytyy siis olla kuuden tähden elokuva, hän sanoo.

Imperiumin vastaisku on yksi kaikkien aikojen suosikkielokuviani. Olin yläasteella, kun se tuli ja ajoitus oli täydellinen. Se oli edeltäjäänsä aikuisempi, syvällisempi, henkisempi, monimutkaisempi ja kipeämpi. Kaikki nämä asiat kolahtivat juuri oikeaan aikaan.

Darth Vader
Darth Vader (David Prowse) Darth Vader Kuva: Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved. Imperiumin vastaisku,Tähtien sota (elokuvasarja),Darth Vader

Imperiumin vastaisku antoi uuden sysäyksen myös Hiltusen piirustusharrastukselle.

– Olin niin sen lumoissa, että aloin tehdä siitä sarjakuvaversiota omistamani kirjaversion pohjalta. Ehdin tehdä sitä varmaan 30-40 sivua ennen kuin lopetin.

Tänä päivänä Petri Hiltunen on sarjakuvataiteilija. Star Warsin universumi vaikuttaa yhä hänen tekemisiinsä. Kun hän piirtää fantasiaa tai science fictionia, hän haluaa luoda saman tunnelman, mitä alkuperäisissä Tähtien sodissakin on – sen että paikka tuntuu eletyltä ja aidolta.

Star Wars -hahmojen pienoismalleja.
Star Wars -hahmojen pienoismalleja. Kuva: Yle/ Sari Casal Tähtien sota (elokuvasarja),pienoismallit,star wars
Star Wars -avaruusalusten pienoismalleja.
Star Wars -avaruusalusten pienoismalleja. Kuva: Yle/ Sari Casal Tähtien sota (elokuvasarja),pienoismallit,avaruusalukset
Tähtien sota on sydämeltään satu. Se on modernin ajan klassikko.

Star Wars -saaga on kaupallinen menestystarina vailla vertaa, miljardien eurojen bisnes. Kaikki marketit pursuavat siihen liittyviä leluja ja oheistuotteita ja uudetkin elokuvat ovat olleet tyrmääviä kassamagneetteja. Miten Star Wars onnistuu löytämään yhä uusia yleisöjä, vaikka tarjontaa on aivan eri mittakaavassa kuin 40 vuotta sitten?

– Loppujen lopuksi Tähtien sota on sydämeltään satu ihan samalla tavalla kuin Disneyn klassikot Tuhkimo, Prinsessa Ruusunen tai Lumikki. Alkuperäisestä Tähtien sodasta on tullut yhtä lailla klassikkosatu, se on modernin ajan klassikko. Se on sukupolvien välinen yhteinen kokemus. Vanhemmat voivat näyttää lapsilleen, että tästä mä diggasin pienenä, nyt katsotaan yhdessä tämä, Petri Hiltunen sanoo.

Luke Skywalker
Luke Skywalker Kuva: Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved. Mark Hamill,Luke Skywalker,Imperiumin vastaisku

Star Wars -universumin uhkana Hiltunen näkee loputtomat jatkojuonet.

– Alkuperäiset elokuvat ja sarjakuvat toimivat melko hyvin myös yksittäisinä tarinoina. Se, mikä saattaa tappaa Tähtien sodan ennen pitkää, on iso jatkojuoni. Jos joku elokuva on jatko-osan esiosan sivuosa ja lapsi näkee sen ensimmäisenä elokuvana, ei sitä kautta ehkä löydä Tähtien sotaa. Eihän siitä ymmärrä mitään. Eikö olisi järkevää tehdä uusia tarinoita ihan uusilla hahmoilla ja unohtaa Skywalkerit, Han Solo, C3PO ja R2D2?

Petri hiltunen
Petri Hiltunen on katsonut alkuperäisen Star Wars -trilogian yli 50 kertaa. Petri hiltunen Kuva: Yle / Sari Casal Petri Hiltunen,Tähtien sota (elokuvasarja),star wars

Kaikesta huolimatta Petri Hiltunen odottaa innolla tulevia Star Wars -elokuvia ja fanitus jatkuu entiseen malliin. Tasaiseen tahtiin hyllyjen päälliset täyttyvät uusista Tähtien sota -esineistä, vaikkei kaikkea enää tarvitsekaan omistaa. Star Warsin 40-vuotisjuhlat huomioidaan, mutta maltilla.

– Varmaan scifipiirien kanssa vähän juhlistetaan. Tärkeämpää kuitenkin on, että sekä minä että vaimoni täytämme tänä vuonna 50, sitä juhlitaan enemmän.

editoitu 29.5.2017, poistettu kohta, jossa sanotaan, että viralliseen kaanoniin kuuluu vain elokuvat.
editoitu 14.12.2017: lisätty Tähtien sodan Suomen ensi-illan päivämäärä.

Kommentit