Hyppää pääsisältöön

Taas tyttö kadoksissa! -elokuva oli tahaton sekoitus erilaisia tyylilajeja

Fennada-Filmin Taas tyttö kadoksissa! valmistui vuonna 1957. Käsikirjoitus pohjautui löyhästi muutamaa vuotta aiemmin tapahtuneeseen Kyllikki Saaren surmaan, vaikka tuotantoyhtiö virallisesti kiistikin yhtymäkohdan. Ville Salmisen viimeiseksi ohjaukseksi Fennada-Filmille jäänyt elokuva oli lähtökohdiltaan trilleri, johon matkan varrella sekoittui muitakin genrejä.

Isojokelaisen Kyllikki Saaren katoaminen ja surmattuna löytyminen olivat vuoden 1953 suurimpia uutisia ja puheenaiheita, varsinkin kun tekijää ei koskaan tavoitettu. Se kiinnosti myös elokuva-alaa, ja Fennada-Filmi suunnittelikin tekevänsä aiheesta elokuvan ja ohjaajaksi tuli Ville Salminen. Saaren tapaus oli yksi 1950-luvun tabuista eikä sen käsittelyä elokuvassa pidetty hyvänä. Fennada-Filmi saikin osakseen paheksuntaa sekä vastustusta. Filmiyhtiö kuitenkin kiisti, että Taas tyttö kadoksissa! -elokuvan lähtökohta olisi ollut kyseinen rikos.

Mutta yhtymäkohdat tositapahtuman ja elokuvan välillä olivat liian suuret ollakseen pelkkää sattumaa. Isojoki oli elokuvassa Sivujoki ja kadonneelle tytölle oli annettu nimi Annikki Niemi. Käsikirjoituksen avausrepliikkeihin sisältyi myös suora maininta Kyllikki Saaresta. Maininta kuitenkin poistettiin tarkastamopäätöksen jälkeen. Samalla poistettiin repliikeistä sanat 'pappi' ja 'nimismies'. Ruotsinkielisissä käännösteksteissä Saaren nimi oli yhä näkyvissä.

Elokuva kertoo pääkaupunkiseudulla ilmestyvän Totuuden Sarvi -sanomalehden uutisesta, jonka mukaan Annikki Niemi -niminen nuori nainen oli kadonnut. Virallista katoamisilmoitusta ei kuitenkaan ollut, joten sensaatiomaiseen tyyliin kirjoitettu uutinen hermostutti poliisin. Reportteri Takola aikoo selvittää nuoren naisen kohtalon ja päätyy lopulta myös Sivujoelle Niemen kotiseudulle. Kadonneen tytön tapaukseen kietoutuvat mukaan väkivaltainen naissankari, salaperäinen muistikirja, takaa-ajoja ja salakuljetusta, tyhmiä poliiseja sekä uuttera lehtimies.

Ville Salminen kertoo Fennadan tarina -dokumentin kolmannessa osassa (kohta: 23:05–23:43) Kukoistus ja sen jälkeinen elämä, miten hän sai tietää työsuhteen filmiyhtiöön loppuneen. Näin ollen Taas tyttö kadoksissa! jäi Salmisen viimeiseksi Fennada-elokuvaksi.

Ville Salminen
Ville Salminen Peter von Baghin haastattelussa Ville Salminen Ville Salminen,1993

Taas tyttö kadoksissa! oli sekoitus trilleriä, farssia, musikaalia ja tositapahtumia sekä parodiaa. Ensimmäisen käsikirjoitusluonnoksen teki Juha Nevalainen. Alkuperäistekstiä muokkasi ohjaaja Ville Salminen apunaan Kaarlo Nuorvala ja Aarne Tarkas. Kuvaustyöt aloitettiin ennen lopullisen käsikirjoituksen valmistumista. Yleisömenestys oli erittäin huono, ja elokuva tuotti tuotantoyhtiölle vain noin puolet sen tuotantokustannuksista. Elokuvan ulkokuvauspaikat olivat Helsingissä Viikintien pienteollisuusalueella. Sisäkuvat puolestaan kuvattiin Kulosaaren studiolla.

Päärooleissa oli joukko nimekkäitä näyttelijöitä kuten Leo Jokela, Heikki Savolainen, Santeri Karilo, Leni Katajakoski ja Pia Hattara.

Elokuva ei hurmannut kriitikoita

Kriitikot eivät elokuvaa suopein sanankääntein arvioineet, joskin myönteisiäkin arvioita voitiin päivälehtikriitikoilta lukea.

"Sanovat, että Ville Salminen pisteli kuvia purkkiin hyvää vauhtia jo ennen kuin tämän filmin käsikirjoitus oli valmis. Sen kyllä uskoo nähtyään sotkuisen sopan, jossa kolme kokkia on hikoillut kauhat käsissä." (Valma Kivitie, Elokuva-Aitta 10/1957)

"Ville Salmisen ohjaus on haparoivaa, hutiloivaa ja innotonta. Näyttelijöillä on filmissä musta päivänsä; parhaiten selviytyvät roolihirviöistään Heikki Savolainen Suomen tyhmimpänä nimismiehenä ja Leo Jokela Suomen tyhmimpänä reportteri-valokuvaajana. Leni Katajakosken vaalea Mary-vamppi jää täysin hämäräksi tyypiksi, ja Santeri Karilon epäkiitollisena tehtävänä on ilmentää puntarilla päähän lyödyn kauppias-konnan murhanhimoisia tunteita." (Leo Nordberg, Uusi Suomi 5.5.1957)

"Leni Katajakoski-paran muotoja on yritetty ponnella pursottaa yli omien mittojen. Parempia ja luonnollisempia osia sievälle Lenille!" (Helmi Neva, Uusi Aika 9.5.1957)

[Käsikirjoitus] "täyttää rikoselokuvan vaatimukset sikäli, että sen juoni on yhtenäinen ja sen henkilöt toimivat ammattinsa mukaisesti olematta liian eteviä niinkuin amerikkalaisten rikosfilmien ihmiset." (Inkeri Lius, Suomen Sosialidemokraatti 5.5.1957)

Markku Tuulen haastattelussa (Katso 46/1968) ohjaaja muisteli kokemusta: "Se oli hirvittävä elokuva. Ja minä tosiaankin olen hävennyt, että alistuin sellaista tekemään. Se oli mitä mauttomin juttu. Käsikirjoitus oli kauhean heikko ja tökerö, ja suoritus oli sen mukainen."

Fennada-Filmi

Fennada-Filmi syntyi vuonna 1950, kun Fenno-Filmin ja Adams Filmin elokuvatuotannot yhdistyivät. Fennada-Filmi oli alansa suurimpia yhtiöitä Suomessa 1950–1970-luvuilla ja sitä johti koko toimintansa ajan kauppaneuvos Mauno Mäkelä. Kaikkiaan 64 pitkän teatterielokuvan lisäksi yhtiö tuotti satoja lyhytfilmejä. Vuonna 1982 Yleisradio osti Fennada-Filmin ja on siitä lähtien esittänyt Fennada-elokuvia kanavillaan.


Taas tyttö kadoksissa – näyttelijät ja tekijät

Leo Jokela – kuvareportteri Takola

Heikki Savolainen – Olavi, nimismies

Leni Katajakoski – Meeri "Mary" Mononen

Santeri Karilo – kauppias Mattila

Pia Hattara – konttoristi Peura

Leena Korhonen – terveyssisar Liisa Niemi

Toni Renne – Annikki Niemi

Matti Lehtelä – konstaapeli Lahtinen

Artturi Laakso – salakuljetusliigan johtaja

Helena Futtari – hammaslääkäri Alina Pommi

Matti Kuusla – Toropaisen Heikki

Niilo Ihamäki – uutistenlukijan ääni

Anton Soini – mies kaupassa

Irja Kuusla – nainen Sivujoen Sisaret ry:n kokouksessa

Ville Salminen – ohjaus, käsikirjoitus, lavastus

Aarne Tarkas – käsikirjoitus

Nils Holm – leikkaus

Mauno I. Mäkelä – tuotantojohto

Kaarlo Nuorvala – käsikirjoitus

Unto Kumpulainen – kuvaus

Tuomo Kattilakoski – ääni

Gösta Salminen – ääni

Väinö Tulosmaa – studiopäällikkö

Harry Bergström – musiikki

Leo Jokela – naamiointi

Tuukka Soitso – järjestäjä

Eila Lehto – kampaaja

Mirjam Salminen – kuvaussihteeri

Jarmo Mustonen – B-kuvaaja

Juha Nevalainen – käsikirjoitus

Artikkelissa käytetyt lähteet:
Suomen kansallisfilmografia 6 (vuodet 1957–1961)
Peter von Bagh: Suomalaisen elokuvan uusi kultainen kirja. Otava 2005

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.