Hyppää pääsisältöön

Ei mun takapihalle! Lukupiirissä Reko Lundánin Rinnakkain

Maryan Abdulkarimin verkkolukupiirin loppukeskustelu on 15.6. klo 19
Maryan Abdulkarimin verkkolukupiirin loppukeskustelu on 15.6. klo 19 Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Kirjojen Suomi,Maryan Abdulkarim,verkkolukupiiri

Reko Lundánin uusi teos oli 2000-luvun alussa aina tapaus. Hän käsitteli näytelmissään ja romaaneissaan tavallista keskiluokkaa ja osallistui aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Maryan Abdulkarimin vetämä verkkolukupiiri käsittelee Lundánin romaania Rinnakkain torstaina 15.6. klo 19 alkaen osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi.

Vuonna 2003 Reko Lundánilla oli kaksi suurta ensi-iltaa: Kom-teatterissa kantaesitettiin työttömyyttä ja perheväkivaltaa käsittelevä Tarpeettomia ihmisiä. Muistan, kuinka väkevästi Sari Mällinen näytteli vaimoa, jota työttömäksi jäänyt mies pahoinpiteli pariskunnan kotona. Esitys oli niin todellinen, että päätin vältellä Kom-teatteria hetken.

Kansallisteatterissa Lundán käsitteli 1990-luvun lamaa Ihmisiä hyvinvointivaltiossa -esityksessä, jota luonnehdittiin talouspoliittiseksi revyyksi. Nousukausi oli puolivälissä, ja Lundán ruoti lamaa reippaasti nimillä. Näytelmän henkilöt ovat tuttuja: Juhani Riikonen, Christopher Wegelius, Sirkka Hämäläinen, Iiro Viinanen ja Mauno Koivisto.

Nuorena ja pätemishaluisena toimittajana ihmettelin alkuvuodesta 2004, kuinka Lundán ehtii tehdä sen kaiken. Kirjoitin hänestä haastattelun Kulttuurivihkoihin, ja kysyin tuotteliaisuuden, laadun ja uhrauksien välisestä suhteesta vähän kateelliseen sävyyn.

Lundán vastasi analyyttisesti: Hän epäili läheistensä joskus kärsineen hänen kovasta työtahdistaan. Taiteelliseen tasoon vaikuttivat monet asiat, kiire tuskin kuitenkaan.

Myöhemmin ajattelin, että tottakai Reko Lundán piti kiirettä, mutta tämä ajatus on luultavasti turhaa tapahtumien lataamista yliluonnollisilla merkityksillä.

Rinnakkain-romaanissa yksityinen ja yleinen lyövät kättä.

Reko Lundán kuoli aivokasvaimeen vain 37-vuotiaana 27. lokakuuta vuonna 2006. Hänestä oli tullut reilussa kymmenessä vuodessa yksi suomalaisen taiteen kärkinimistä.

Lundán valmistui vuonna 1994 Teatterikorkeakoulusta dramaturgiksi. Pari vuotta myöhemmin hän kirjoitti ja ohjasi näytelmät sekä Kom-teatteriin että Kansallisteatteriin.

Kansallisteatterissa esitetty Ettemme harhaan kääntyis (1996) oli avoimen kriittinen ajankuva pankkikriisistä ja kansalaisten kärsivällisyyteen vetoamisesta.

– Harvoin nykyään enää tapaa näin suorasuista ajankohtaisnäytelmää, joka on enemmän kuin pidennetty vitsi, itse asiassa aivan hirvittävän musta tragedia, Kimmo Oksanen kirjoitti Helsingin Sanomiin.

Lundán nosti yhteiskunnallisen aiheen toisensa jälkeen keskusteluun.

Lundánin esikoisromaani Ilman suuria suruja ilmestyi vuonna 2002. Se palkittiin Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla ja oli Finlandia-ehdokkaana.

Romaani nivoi yhteen Lundánin näytelmissä Aina joku eksyy ja Teillä ei ollut nimiä aikaisemmin tavatun Rinteen suvun vaiheet.

Lundán nosti yhteiskunnallisen aiheen toisensa jälkeen keskusteluun, mutta teosten keskiössä oli aina kuitenkin ihminen: alkoholismi, työttömyys, perheväkivalta, asuminen, suhtautuminen erilaisuuteen ja perhe-elämä, noin muutaman aiheen nostaakseni.

Lundánin tapa yhdistää yksityinen ja yleinen näkyy myös romaanissa Rinnakkain (2004). Maryan Abdulkarimin verkkolukupiiri lukee Lundánin romaanin Kirjojen Suomen verkkolukupiirissä nyt alkukesästä.

Rinnakkain-romaanissa yksityinen ja yleinen lyövät kättä, Irakin ja Yhdysvaltojen välinen sota on taustalla, kun päähenkilö Jarmo Koposen avioliitto rakoilee. Rivitalossa olevaa kotia uhkaa homehtuminen, vaimo lähtee Brysseliin töihin ja kaiken kukkuraksi naapuritontille on suunnitteilla asunnottomien tukikoti. Ei minun takapihalleni, Jarmo Koposen sydänalassa kouraisee. Taloyhtiön asukkaat käyvät puolustukseen.

Nimby-ilmiöstä oli puhuttu mediassa paljon ennen Rinnakkain-romaanin ilmestymistä. Marjaniemessä esimerkiksi asukkaat olivat vastustaneet kehitysvammaisten tukiasuntoa.

– Tyhjyys, voimattomuus, itsepetos, muutos ja sen vastustaminen ovat Reko Lundánin Rinnakkain-romaanin kattavia teemoja, jotka saavat kerronnan myötä myös aivan konkreettisia muotoja, Jukka Petäjä kirjoitti Helsingin Sanomien kritiikissä.

Kyllä se suunta sieltä löytyisi – valtiolle, perheille, yksilöille.

Kun haastattelin Lundánia alkuvuodesta 2004, hän oli linnoittautunut piilopirtilleen kirjoittamaan seuraavaa romaaniaan. Työn alla oli Rinnakkain-romaani, ja Lundán kertoi sen käsittelevän juuri miehenä olemista:

– Odotukset – omat, naisten ja lasten – ovat muuttuneet nopeasti ja monella meistä miehistä on vaikeuksia sovittautua uusiin roolimalleihin. Osittain kyse on laiskuudesta ja halusta ylläpitää vanhoja valtarakenteita, osittain olemme aidosti ymmällämme: miten esimerkiksi olla maskuliininen olematta alistava?

Pyysin häntä nimeämään omat erilaiset roolinsa ja laittamaan ne järjestykseen. Lista meni näin:

– Isä, aviomies, kirjailija, ohjaaja, yhteiskunnallinen keskustelija, kuntourheilija, kaljasieppo.

Reko Lundán ohjasi ja kirjoitti elämänsä loppuun saakka. Sairastaessaan hän kirjoitti vaimonsa Tina Lundánin kanssa romaanin Viikkoja, kuukausia (2006). Siinä Lundánit purkavat sairastumista ja kuoleman läheisyyttä.

Hän oli toki käyttänyt henkilökohtaista historiaansa hyväkseen läpi uransa: 1980- ja -90-luvut, radanvartinen elämä ja puskissa pyöriminen kompassi kädessä. Kyllä se suunta sieltä löytyisi – valtiolle, perheille, yksilöille.

Aikalaiskuvausten kirjoittaminen on hankalaa, mutta Lundán sai tallennettua teoksiinsa yhden aikakauden Suomen. Luojan kiitos, että Reko Lundán ehti kirjoittaa niin paljon.

Osallistu Maryan Abdulkarimin vetämään verkkolukupiiriin 15.6. klo 19 osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi

Lue Lundánin Rinnakkain e-kirjana

Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa
Katsele ja kuuntele

Näyttelijä Katariina Kaitue: “Tämän kirjan ajankuva on äärimmäisen tarkka”

Katso Katariina Kaitueen haastattelu Lundánin romaanista. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Seppo Puttonen.


Kaikki 101 kirjaa käsitellään Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi