Hyppää pääsisältöön

"Amerikan Kumman kaa" - Fanit kertovat, miten Amy Schumer kääntää sukupuoliroolit ylösalaisin

Amy Schumer kuningattarena ja Tim Gunn kuninkaana.
Amy Schumer Amy Schumer kuningattarena ja Tim Gunn kuninkaana. Kuva: Comedy Central/Yle Kuvapalvelu. Inside Amy Schumer,amy schumer

Miehinen maailma kääntyy naisen suuhun ja huumori ottaa myös poliittisesti kantaa. Selvitin hieman kyselemällä Schumeria fanittavilta, mistä Amy-ilmiössä on kyse.

Komediaa ja lukemattomia tv- ja radiotuotantoja (mm. Luottomies) vetänyt tuottaja Satu Kurvinen kertoo diggaavansa Amya nimenomaan somen - etenkin Instagramin ja sketsien tekijänä. "Hän ei ole se koulun smartein mimmi, mutta sittenkin, hän on se kaikista coolein missi."

"Instassa nainen sotkee privaa ja julkista tyylillä, joka kutsuu tutustumaan ihan tuttuun naiseen, siihen parhaaseen kaveriin.", Kurvinen tykittää. Hän arvioi Schumerin olevan koomikko, joka jakaa sukunsa ja petinsä yleisön kanssa on lähestyttävä, ja inhimillinen - arkinen olematta tylsä, samaistuttava, yksi parempi minä.

Tuottaja Satu Kurvinen
Vastaava tuottaja Satu Kurvinen on Amy Schumer -fani Tuottaja Satu Kurvinen satu kurvinen

- Siistiä on se, että poikaystävät ja sisko ja isä ja lemmikit ovat onnellisesti myös käytössä huumorin aiheeksi. Hän nukahtaa usein feedinsä myötä, toinen samankaltaisesti somea käyttävä hengenheimolainen on Lena Dunham.

Amy Schumerin komedian ydin on samalla tapaa kuin Dunhamillakin, naiseus eri muodoissaan. Hän kollaa läpi kokonsa, seksuaalisuutensa ja älykkyytensä siten, että on taatusti murrosikäisille roolimallina. "Kaikkea sheissea ei kannata vastaanottaa, ja etenkin nyt Trumpin maailmassa, feminismi on nouseva voima. Amy on ajankohtaisempi kuin koskaan."

“I think of myself as a fairly attractive girl and always have, thanks to my mom. I was brought into this world thinking I was gorgeous because my mother was extremely devoted to this notion.”― Satu Kurvisen lempilainaus Amy Schumerilta

Kurvinen kertoo matkustaneensa ystävänsä kanssa Tukholmaan katsomaan hänen livekeikkansa, "eli tosifaneja ollaan!" Siellä Schumer poistatti yleisöstä kännisen möläyttelijän, joka ei päässyt Amyn tissien huomioimisen yli.
Järjestysmiehet taluttivat miehen ulos loppuunmyydyn yleisön hurratessa kuin härkätaistelussa.

Ulkonäkörasismi ja naisen alistamisen tasot

Kurvinen kertoo, että Schumerin sketseistä hän on katsonut ainakin tuhat kertaa sen, jossa tämä menee ostamaan vaatteita. "Been there, done that. Ihan sairaanhauskaa! Koska arkipäivän rasismia on ulkonäkö!" (Jakson Rouva presidentti noin yhdeksän minuutin kohdalla)

- Lempparisketsi joka tulee hakematta mitään mieleen! Nettivideokuvauksien hakuprosessi ja siinä naisen alistamisen monet tasot, pelkkää hurraata!, Kurvinen hehkuttaa. (Ohjelman ensimmäinen sketsi)

Amylla on hyvää Kumman kaa -meininkiä― Amyn ja Areenan fani

Sain Areenan Facebookin kautta noin nelikymppisen Amy-fanin juttukaveriksi. Nainen pohti, että Amylla on hyvää Kumman kaa -meininkiä usein, eli käännetään miehistä maailmaa naisen suuhun jne. Suomessa suositussa Kumman kaa -komediassa Anne ja Ellu vievät ja miehet vikisevät.

- "No se palliravintola on musta hauska, kun on Hooters niin sitten on miesversio siinä sketsissä. Niillä on sellaiset painijan asut päällä." Hooters on amerikkalainen hampurilaisravintola, jossa keskeistä on tarjoilijoiden niukka pukeutuminen, joku voisi sanoa tissibaari.
(Jaksossa suoraa puhetta seksistä noin kohdassa 2:45)

- Aika huonoja juttujakin noihin mahtuu, kun tällee jälkikäteen reflektoi, fani arvioi.

Hän suosittelee myös jaksoa Pantavuuden loppu, jossa Tina Fey, Julia Louis-Dreyfus (Seinfeldin Elaine) ja Patricia Arquette puistossa piknikillä juhlimassa muistaakseni Julian pantavuuden loppua. (Noin kohdassa 8:15)

Pirjo Heikkilästä Suomen Amy?

Amy Schumer toimii esikuvana myös suomalaiskomedienneille. Pirjo Heikkilä pohti Noin viikon radio -ohjelmassa, palaisiko hän vielä stand-up-lavoille.

- Katoin eilen sitä Inside Amy Schumeria, se on sairaan hyvä sarja. En oo hirveesti tiennyt siitä aikaisemmin. Siinä oli just niitä stand-up-pätkiä välissä ja välillä vähän sketsiä.

Se oli semmonen, et ai saakeli ois siistii tehdä sellaista, että yhdistelis niitä kaikkia. Haluisin kuitenkin jossain vaiheessa tehdä (stand-upia), kun saa itse päättää― Pirjo Heikkilä
Siskonpeti-komedian 3. kausi
Pirjo Heikkilän tähdittämä Siskonpeti jatkuu syyskuussa Siskonpeti-komedian 3. kausi Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi komediasarjat,Siskonpeti

Voimme ehkä odottaa Pirjon tekevän Suomessa "Amyt"? Stand-upin tenho on Heikkilän mukaan se, että koomikko on siinä "Master of Everything".

Comedy Central: Inside Amy Schumer ja Comedy Central: Amy Schumer: Mostly Sex Stuff on katsottavissa Areenassa koko kesän 2017. Amy on mukana myös Comedy Centralin The Half Hour -showssa.

Yle Areena: Stand-up

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua