Hyppää pääsisältöön

Poimi kesän kasvit hyötykäyttöön! Suomalaisilla yrteillä on runsaasti terveysvaikutuksia

Toimittaja Helena Lappeteläinen haistelee nokkosia kuusenoksia
Toimittaja Helena Lappeteläinen haistelee nokkosia kuusenoksia Kuva: Puoli seitsemän villiyrtit

Kaikki perinteiset uskomukset lääkeyrttien voimasta eivät pidä paikkansa, mutta monilla kasveilla on nykytutkimuksenkin valossa hyvää tekeviä vaikutuksia. Esimerkiksi punahatulla voi taltuttaa flunssaa, kehäkukka auttaa iho-ongelmissa ja rosmariini helpottaa lihassärkyä. Toimittaja Helena Lappeteläinen selvitti, millaisia vaikutuksia kotimaisilla kasveilla on terveydelle.

Sain lähtölaukauksen yrttitietouden kasvattamiselle kymmenisen vuotta sitten katsellessani kirjastossa puutarhaosaston antia. Innostuin, vaikka asuin tuolloin kerrostalossa, jonka ranskalaisella parvekkeella pystyi hädin tuskin kasvattamaan muutamaa kukkaa. Silloin löytyi muutamia ehdottomia kestosuosikkejani, kuten Sinikka Piipon runsaslukuinen, jo klassikoksi muodostunut tuotanto. Mielenkiintoinen on myös historiaa pursuava Annemarta Borgenin viljelyopas "Minun yrttini".

Nokkonen
Nokkonen Puoli seitsemän
Kuusenkerkkä
Kuusenkerkkä Puoli seitsemän

Varo myrkyllisiä yrttejä

Huomasin pian, että yrteistä voi nauttia ilman omaa ryytimaatakin. Itsehoitoon soveltuvia kasveja löytyy jo lähiluonnosta. Lajin tunnistaminen on kuitenkin tarkkaa puuhaa. Esimerkiksi vuohenputken nuoria lehtiä voi käyttää villivihanneksena, mutta samalta näyttävän myrkkykatkon, myrkkykeison ja hukanputken osat aiheuttavat pahoinvointia, jopa myrkytyksiä. Yrttien keräily kannattaakin aloittaa tutuista kasveista, kuten nokkosesta.

Kehäkukka
Kehäkukka Puoli seitsemän
Karpalo
Karpalo Puoli seitsemän

Kasveja ei myöskään kannata kerätä aivan tien vierestä, missä ne ovat saattaneet napata itseensä haitallisia aineita ympäristösaasteista, kasvinsuojeluaineista tai lannoitteista.

Osa yrteistä sopii syömiseen, osa voiteeksi

Mitä enemmän kasveista tietää, sitä syvemmälle siihen haluaa upota. Kasveja ja yrttejä voi hyödyntää monella tavalla. Niitä voi käyttää arkiruokailussa, mutta myös lääkitsemisessä. Osa kasveista sopii syötäväksi, kun taas toiset toimivat paremmin ulkoisesti käytettynä, esimerkiksi voiteena. Jos haluaa päästä alkuun, niin lisätietoa voi kysyä hyötykasviyhdistyksestä tai Marttaliitolta.

Kumina
Kumina Puoli seitsemän
Punahattu-kukka
Punahattu-kukka Puoli seitsemän

Annosmäärissä kannattaa olla tarkka. Kasvilääkintä saa elimistön omat puolustusmekanismit toimimaan, jolloin usein pienempikin rohdosmäärä riittää. Kannattaa kuunnella omaa kehoa ja luottaa kehon reaktioihin: jos tulee huono olo, on syytä pitää taukoa tai kokeilla jotain muuta.

Rohtovirmajuuri
Rohtovirmajuuri Puoli seitsemän
Rosmariini
Rosmariini Puoli seitsemän


Katso Puoli seitsemän yrttisarjan jutut:

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.

 • Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

  Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

  Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

 • Kuinka hyvin muistat 8. kauden tapahtumat?

  Tietovisa 8. kauden tapahtumista.

  Oletko todellinen UP-tietäjä vai vaan pelkkä pikakelaaja? Testaa, kuinka hyvin muistat Uuden Päivän 8. tuotantokauden juonikuviot. Tsemppiä testiin!