Hyppää pääsisältöön

Vaakakapina selvitti: Miksi pluskoon vaatteet ovat niin usein muodottomia säkkejä?

Kuvassa Tytti Shemeikka kaapumaisessa värikkäässä asussa. Kuva: Mira Pelo.
Kuvassa Tytti Shemeikka kaapumaisessa värikkäässä asussa. Kuva: Mira Pelo. Kuva: Mira Pelo, Yle vaateteollisuus

Vaatteiden ostaminen on haastavaa. Tämä kävi ilmi Vaakakapinan Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisölle tekemässä vaatekyselyssä, johon tuli yli 7000 vastausta siitä, mikä uusien vaatteiden hankkimisessa on kaikkein ongelmallisinta. Vaakakapinan toimittaja Tytti Shemeikka päätti selvittää, mikä kaikki pluskoon vaatteissa mättää.

Olen vältellyt vaatekaupoissa käyntiä, koska en koe koskaan löytäväni minun tyylisiäni vaatteita. Takaraivossani kolkuttelee myös muistot siitä, kuinka teini-ikäisenä jouduin Nummelan “trendivaatekaupassa” tyytymään vain niihin vaatteisiin, jotka mahtuivat ylleni. Näitä vaatteita ei usein löytynyt.

Vaakapinan vaatekyselyssä suurimmiksi ongelmiksi mainittiin muun muassa sopivien kokojen löytyminen, tylsät kuosit ja se, että plusmallistojen vaatteet ovat usein muodottomia säkkejä.

"Rasittaa että pluskoon vaatteissa ei ole mietitty kunnolla, millaiselle asiakkaalle vaatteet on tehty. Trendikkäälle, nuorelle, klassiselle, vanhemmalle... Usein kaikki plusvaatteet toistavat samaa lässähtänyttä estetiikkaa joka ei oikein edusta ketään asiakasta. Toivoisin niin kovasti että plusvaatteissakin olisi kunnon konseptit takana."

Päätän käydä testaamassa, miltä ketjuliikkeiden vaatemallistot tänä päivänä näyttävät ja tuntuvat yllä.

Kävelen sisään Helsingin Aleksanterinkadulla sijaitsevaan edulliseen vaateketjuliikkeeseen. Mallinuket kannattelevat yllään kauden trendikkäimpiä vaatteita, joista minulle ei meinaa löytyä kokoja. Eikö koossa 48 saa olla muodin aallonharjalla?

Vihdoin löydän kaupan plusosaston – aivan liikkeen peräosasta, heti liikuntavaatteiden vierestä. Osastolla on vain muutama rekillinen vaatteita, jotka kirkkaiden värien puuttuessa suorastaan alleviivaavat yhtä Vaakakapinan vaatekyselyssä ilmenneistä haasteista: Pluskokoiset vaatteet näyttävät tylsiltä, kivoja kuoseja kaivataan!

"Minulle sopivissa vaatteissa ei ole kivoja kuoseja, muissa ko'oissa kyllä on."

Soitan vaatesuunnittelija (TaM) Anna Rinta-Jyllilälle selvittääkseni, miksi plusmallistojen vaatteet ovat usein niin pliisun näköisiä.

– Kyse on tuottamisongelmasta. Jos plusmallistoa valmistetaan vähemmän kuin normaalimallistoa, siihen ei tuotannollisista syistä pystytä saamaan niin paljoa värivaihtoehtoja. Pelataan varman päälle, mustaa käyttävät kaikki, Anna Rinta-Jyllilä kertoo.

Jep, mustaa, harmaata ja kaikkea muuta tummaa yksiväristä. Niitä vaatteita tältä osastolta löytyy!

Universaalia kokostandardia ei ole olemassa

"Kokomerkinnät ovat myös tosi vaihtelevia, mulla on vaatekaapissa kirjaimellisesti kaikkea väliltä S-XXXL. Silmämääräisesti pystyy vähän arvioimaan, mutta tuo turhautuminen kokomerkintöjen paikkaansapitävyyteen yhdistettynä inhoon sovituskoppeihin tunkeutumista vastaan on mulla keskeisin syy."

"On hiton vaikeaa tietää omaa kokoaan, kun kaupassa x menee koko 44 ja toisessa 52. Ahdistaa."

Nappaan plusosastolta mukaani parit farkut ja yhden paidan. Uskaltaudun ottamaan sovituskoppiin mukaan myös “tavalliselta” osastolta löytämäni suloisen bodyn, koska huomasin sellaisen olevan koossa XL. Sen luulisi mahtuvan ylleni!

Onneksi saan käyttööni suurimman sovituskopin. Pienessä kopissa spottivalojen kuumuudessa äheltäessä tulee helposti hiki, jolloin etenkin farkkuja on entistä vaikeampaa sujauttaa jalkaan.

Mutta mitä ihmettä! Koon 48 farkut nousevat juuri ja juuri reisieni kohdalle, eivätkä mahdu siitä ylöspäin. Normaalisti tämä on minun vaatekokoni. Mistä on kyse?

Toimittaja sovittaa liian pieniä farkkuja jalkaan.
Toimittaja sovittaa liian pieniä farkkuja jalkaan. Kuva: Yle / Mira Pelo sovituskoppi

– Universaalia kokostandardia ei ole olemassa, jokainen vaatemerkki saa itse määritellä tuotteidensa istuvuudet. Yritän sanoa kaikille, että älkää piitatko kokolapuista, koska ne eivät kerro vaatteen käyttäjän koosta oikeastaan yhtään mitään. Kokonumero kertoo vain siitä, minkälainen kokolajitelma tässä kyseisessä tuotteessa on, Rinta-Jyllilä valistaa.

Eli ei hätää! Lantioni ei ole vaihtanut kokoaan yhdessä yössä vaan kyseiset farkut eivät ole tarkoitettu minun muodoilleni.

Telttamalliset vaatteet ovat kompromissien tulosta

"Minun koossani olevat vaatteet ovat yleensä säkkejä huonoilla leikkauksilla."

Testaan seuraavaksi plusmallistosta löytynyttä paitaa, jonka harmautta on piristetty muutamilla kultaisilla tähtikuvioilla. Paita on muuten ihan kiva, mutta siinä ei ole minkään valtakunnan leikkausta. Olen siis löytänyt klassisen säkkivaatteen. Miksi ihmeessä vaatteista tehdään telttoja?

Kuvassa sovitetaan harmaata pluskoon T-paitaa, jossa on kultaisia tähtikuvioita.
Kuvassa sovitetaan harmaata pluskoon T-paitaa, jossa on kultaisia tähtikuvioita. Kuva: Yle / Mira Pelo vaateliikkeet,t-paita

– Vartalotyyppien erot aiheuttavat istuvuushaasteen. Jos vaatetta sovitetaan ensin vaikkapa omenavartaloiselle, laitetaan siihen vyötärölle väljyyttä. Kun vaatetta sovitetaan myös päärynävartaloiselle ja rintavalle, tulee väljyttää myös lantiolle ja rinnanympärykseen. Kun yritetään saada vaate sopimaan vaikka kahdellekin eri vartalotyypille, tulee vaatteista säkkejä, Anna Rinta-jyllilä kertoo.

Viimeisenä testaan “normaalikokoisten” osastolta valitsemaani vaaleanpunaista bodya. Body on vain yhden koon pienempi kuin aiemmin sovittamani telttamainen paita, muttei ole toivoakaan että se istuisi ylleni. Tämä vaate on ilmeisesti valmistettu jotkut standardit täyttävälle vartalomallille, jollainen minun kroppani ei ole.

Toimittaja Tytti Shemeikka sovittaa sovituskopissa liian pientä vaaleanpunaista pitsistä bodya.
Toimittaja Tytti Shemeikka sovittaa sovituskopissa liian pientä vaaleanpunaista pitsistä bodya. Kuva: Yle / Mira Pelo bodysuit,tytti shemeikka

Maakunnissa on vähemmän valinnanvaraa

"Olen kaikkiin vaatteisiin väärän kokoinen."

Siirryn seuraavaan vaateliikkeeseen, joka houkuttelee minua värikkäillä kuoseillaan ja villeillä vaatteillaan. Tästä kaupasta olisi ihanaa viedä jotain kotiin!

Kohtaan lähes välittömästi Vaakakapinan vaatekyselyssä ilmenneen haasteen: koot loppuvat kesken. Vaatekyselyn vastauksista viidenneksi suurimmaksi haasteeksi osoittautui se, että oman kokoisia vaatteita ei yksinkertaisesti löydy kaupoista.

Aion kuitenkin kohdata teini-ikäni traumat ja testata kivannäköisistä vaatteista kaikkein isoimpia kokoja. Ehkä joku vaate sattumalta mahtuu ylleni.

"Olen turhautunut siihen, että voin ostaa vain kaupan isoimpia vaatteita."

Sovitan erittäin suloisia kukkafarkkuja ja niihin yhteensopivaa takkia. Suurimmat kaupasta löytyneet farkut ovat suorastaan vitsi, kun taas L-kokoinen takki tuntuu ylläni isolta.

Toimittaja Tytti Shemeikka sovittaa sovituskopissa liian isoa farkkutakkia ja liian pieniä farkkuja.
Toimittaja Tytti Shemeikka sovittaa sovituskopissa liian isoa farkkutakkia ja liian pieniä farkkuja. Kuva: Yle / Mira Pelo vaatteet,vaakakapina

Okei. Farkkuja joudun selvästi metsästämään, mutta kivannäköisiä yläosia minunkin kropalleni löytyy! Anna Rinta-Jyllilän mukaan olen onnekas asuessani pääkaupunkiseudulla.

– Itse asun Helsingissä ja löydän helposti itselleni vaatteita, mutta kaikissa maakunnissa niitä ei kertakaikkiaan ole! Nekin vähät kaupat joita pienimmillä paikkakunnilla on, ottavat valikoimaansa varmimmat valinnat ja tylsimmät värit. Tämä ongelma on oikeastaan kaikissa vaatteissa, ei vain plusmallistoissa. Tämä on haja-asutetun Suomen maantieteellinen haaste, Rinta-Jyllilä huokaa.

Plusvaatteiden kovemmat hinnat johtuvat tuotannosta

"Jos sopivia ja ihania vaatteita löytyy, ne ovat yleensä niin kalliita ettei raaski ostaa, ainakaan useampaa vaatetta kerralla."

Päätän koettaa onneani vielä yhdessä vaateketjuliikkeessä, koska en aio uskoa alavartaloni olevan liian iso kaupoista löytyviin vaatteisiin. Vihdoin löydän minun vartalomallilleni sopivia kuteita!

Vaatteissa olevat hintalaput kuitenkin hirvittävät. Olen niin tottunut edullisiin vaatteisiin, että monen kymmenen euron pulittaminen ohuesta kesämekosta tuntuu ryöstöltä.

Toimittaja Tytti Shemeikka sovittaa sovituskopissa ylleen kirkkaanpunaista kesämekkoa.
Toimittaja Tytti Shemeikka sovittaa sovituskopissa ylleen kirkkaanpunaista kesämekkoa. Kuva: Yle / Mira Pelo vaatteet,mekko,sovituskoppi

"Isojen tyttöjen liikkeissä vaatteet ovat kalliimpia kuin normaaleissa vaateliikkeissä."

Vaakakapinan vaatekyselyssä korkeat hinnat puhuttivat - peräti 36% kyselyyn vastanneista kertoivat vaatteiden oston suurimmaksi haasteeksi sen, että kun vihdoin löytyy kivannäköinen ja sopiva tuote, on se liian kallis. Miksi pluskokoiset vaatteet ovat kalliimpia kuin pienempikokoiset?

– Kankaan standardileveys on yleensä 150 cm, josta pystyy leikkaamaan esimerkiksi kaksi koon 38 tuotetta tai vaikkapa kokojen 34 ja 42 vaatteet rinnakkain. Kun mennään kokoon 48 ja siitä ylöspäin, ei ole enää niin pieniä kokoja tuotannossa joita mahtuisi leikkaamaan vieretysten pluskokojen kanssa. Tällöin 150 cm leveästä kankaasta jää hukkakangasta, mikä lisää kustannuksia, Anna Rinta-Jyllilä tietää kertoa.

Mitä ihmettä? Joku on jonain päivänä siis päättänyt, että nyt tehdään 150 cm leveitä kankaita, ja sillä hyvä? Eikö olisi järkevää alkaa kutoa leveämpiä kankaita, jolloin hukkamateriaalia ei jäisi tuotannosta?

– Ihmiset ovat kasvaneet, joten olisi järkevää kutoa vaikka 190 cm tai 2 metriä leveitä kankaita. Se kuitenkin tarkoittaisi sitä, että vaatetehtaissa oleva konekanta pitäisi vaihtaa, ja tällaiset ovat investoinnit ovat isoja. Vaateteollisuudessa oleva infrastruktuuri ei välttämättä muutu niin nopeasti kuin kuluttajan toiveet, minkä takia muutos on tuskastuttavan hidasta, Rinta-Jyllilä toteaa.

Kuluttaja voi vaikuttaa antamalla palautetta

Shoppailupäiväni tuntuu turhauttavalta – ensimmäiseen ja toiseen vaatekauppaan olin liian iso, kolmanteen liian köyhä. Onko mitään, mitä yksittäisenä kuluttajana voisin asialle tehdä?

– Lämpimästi suosittelen antamaan vaateketjuille ja -brändeille palautetta istuvuuksista, väreistä ja kaikesta tällaisesta nettisivuilta löytyvien palautekaavakkeiden kautta! Olen itsekin työskennellyt suomalaisissa vaateketjuissa, ja niitä palautteita ihan oikeasti käsitellään. Vaatebisneksessä halutaan palvella kuluttajaa! Anna Rinta-Jyllilä kertoo.

Olen kuitenkin niin turhautunut vaatekauppoihin, että palautteen antamisen sijasta löydän itseni nettikauppasta vaateostoksilta. Täällä ei ainakaan tarvitse hikoilla.

Jutussa olevat lainaukset on poimittu Vaakakapinan vaatekyselystä.

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina