Hyppää pääsisältöön

Kevään ihanuus ja ahdistus

Keväinen valkovuokko.
Keväinen valkovuokko. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi kukka (kasvinosat),kevät,valkovuokko

Kevät ja kesän alkaminen on vapauttavaa, mutta samalla monelle myös ahdistavaa aikaa. Koulunsa päättävä painii vaikeiden valintojen kanssa ja edessä voi olla täydellinen elämänmuutos.

Teeman Elävän arkiston kevätpaketti:

Maanantaina 29.5. klo 12.00
Torstaina 1.6. klo 22.55
Perjantaina 2.6. klo 14.50
Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenasta.

Ohjaaja Eero Tuomikoski teki 1970-luvulla neliosaisen upean Elämän kevät - nimisen sarjan nuoruudesta. Näemme tänään tuosta palkitusta sarjasta osan Maailmalle. Päähenkilönä on Hannu, 16-vuotias pienviljelijän poika Pohjois-Karjalasta. Hänellä on edessä muutto maalta kaupunkiin.

Eero Tuomikosken runollinen filmikertomus nuoruudesta käsittelee aihettaan aidosti, myötäeläen ja näkemyksellisesti. Sarjan ote on aikansa tyyliin yhteiskunnallinen, kriittinen ja ajattelemaan yllyttävä. Se nostaa esiin nuorten eriarvoiset kasvuolosuhteet ja muistuttaa tylysti, että osa heistä päätyy pienipalkkaiseen työhön tai työttömien jonoon.

Maailmalle

Toisessa ohjelmassa ollaan myös maaseudulla. Laukka laitumelle on kaunis mustavalkoinen kuvaus maatilan keväästä vuodelta 1968. Ohjelmassa esitellään maalaistalon töitä ja tunnelmia kevään taitekohdassa Lehmät päästetään pitkän talven jälkeen laitumelle, samoin lampaat ja hevoset. Viimeisenä ulos kirmaavat lapset - tietenkin Suvivirren säestämänä.

Laukka laitumelle

Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema