Hyppää pääsisältöön

Kevään ihanuus ja ahdistus

Keväinen valkovuokko.
Keväinen valkovuokko. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi kukka (kasvinosat),kevät,valkovuokko

Kevät ja kesän alkaminen on vapauttavaa, mutta samalla monelle myös ahdistavaa aikaa. Koulunsa päättävä painii vaikeiden valintojen kanssa ja edessä voi olla täydellinen elämänmuutos.

Teeman Elävän arkiston kevätpaketti:

Maanantaina 29.5. klo 12.00
Torstaina 1.6. klo 22.55
Perjantaina 2.6. klo 14.50
Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenasta.

Ohjaaja Eero Tuomikoski teki 1970-luvulla neliosaisen upean Elämän kevät - nimisen sarjan nuoruudesta. Näemme tänään tuosta palkitusta sarjasta osan Maailmalle. Päähenkilönä on Hannu, 16-vuotias pienviljelijän poika Pohjois-Karjalasta. Hänellä on edessä muutto maalta kaupunkiin.

Eero Tuomikosken runollinen filmikertomus nuoruudesta käsittelee aihettaan aidosti, myötäeläen ja näkemyksellisesti. Sarjan ote on aikansa tyyliin yhteiskunnallinen, kriittinen ja ajattelemaan yllyttävä. Se nostaa esiin nuorten eriarvoiset kasvuolosuhteet ja muistuttaa tylysti, että osa heistä päätyy pienipalkkaiseen työhön tai työttömien jonoon.

Maailmalle

Toisessa ohjelmassa ollaan myös maaseudulla. Laukka laitumelle on kaunis mustavalkoinen kuvaus maatilan keväästä vuodelta 1968. Ohjelmassa esitellään maalaistalon töitä ja tunnelmia kevään taitekohdassa Lehmät päästetään pitkän talven jälkeen laitumelle, samoin lampaat ja hevoset. Viimeisenä ulos kirmaavat lapset - tietenkin Suvivirren säestämänä.

Laukka laitumelle

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa