Hyppää pääsisältöön

Aitoja merilintuja: Lapintiira

Lapintiira
Silvertärna

33–37 cm, 95–120 g

Lokkeja selvästi pienempi ja solakampi lapintiira eroaa hyvin samannäköisestä kalatiirasta pitempien pyrstöjouhien (reunimmaiset pyrstösulat pidentyneet) ja kokonaan punaisen nokan perusteella. Tiiroilla on kapeat ja pitkät, teräväkärkiset siivet ja musta päälaki. Kutsuääni on kiihkeä ”kit kitititi”, varoitusääni ärsyyntynyt ”trri-eerr”.

Lapintiira pesii merensaaristossa puuttomilla luodoilla, somerikko- ja hiekkasärkillä, Pohjois-Suomessa karuilla järvillä, suolammilla ja jokisuvannoissa. Se saalistaa pikkukaloja rannoilla, matalikoilla ja merenlahdilla liihotellen kepeästi veden yllä ja syöksymällä saaliin perään veteen. Tiirat pesivät yhdyskuntina.

Lapintiira on hyvin yleinen merialueilla ja Pohjois-Suomessa, mutta Etelä-Suomen sisämaasta se puuttuu. Lapintiirat lähtevät heinä–elokuussa Etelänapamantereen ja Etelä-Afrikan vesille ja palaavat takaisin pääosaksi toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto