Hyppää pääsisältöön

Harvinaiset linnut: Lyhytnokkahanhi

Lyhytnokkahanhi
Spetsbergsgås

60–75 cm, 1,8–3,3 kg

Lyhytnokkahanhi muistuttaa suuresti metsähanhea; kummallakin pää on muuta ruumista tummempi. Jalat ovat kuitenkin vaaleanpunaiset, nokka lyhyt ja tumma ja selkä sinertävä. Lentävän linnun yläpuoli näyttää melko vaalealta. Lentoääni on matalaa ”ank-gang-gang” ja kimeämpi ”kija-ga-ga”.

Lyhytnokkahanhi pesii arktisella tundralla ja lepäilee muuttoaikaan märillä rantaniityillä ja rauhallisilla peltoaukeilla, tavallisesti metsähanhien kanssa sekaparvina. Lyhytnokkahanhi syö sarojen, kortteiden, heinien ja muiden ranta- ja kosteikkokasvien versoja. Muiden hanhien tavoin poikaset muuttavat emojensa kanssa talvehtimisalueille.

Lyhytnokkahanhi ei pesi Suomessa vaan Huippuvuorilla ja Grönlannissa, mutta lajia nähdään harvinaisena läpimuuttajana, eniten keväällä levähtämässä Länsi-Suomen peltoaukeilla. Kevätmuutto ajoittuu huhti-toukokuulle ja syysmuutto syys-lokakuulle.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto