Hyppää pääsisältöön

Harvinaiset linnut: Muuttohaukka

Muuttohaukka
Pilgrimsfalk

36–48 cm, 550–1 300 g

Muuttohaukka on variksen kokoluokkaa mutta pitkäpyrstöisempi, rotevatekoinen ja isopäinen. Se on päältä harmaanmusta (pyrstön tyvestä vaaleampi), alta valkoinen tihein mustin poikkiraidoin. Valkoinen kurkku ja kaulansivu rajoittuvat jyrkästi mustaan päähän. Nuori on päältä ruskea ja alta pitkittäisjuovaisen kellertävä. Varoitusääni on karheaa raakkumista ”khraah-khraah…”.

Muuttohaukka pesii upottavilla avosoilla ja tuntureiden ja jokilaaksojen kalliojyrkänteillä ja kuruissa. Se saalistaa kahlaajia, sorsia, lokkeja ja muita keskikokoisia lintuja syöksymällä ylhäältä huimaa vauhtia, muuttomatkalla mieluiten kosteikoilla, rannoilla ja muilla avomailla. Laji ei muiden jalohaukkojen tapaan rakenna pesää vaan kaapii pesäkuopan suomättäälle tai kalliopahdan hyllylle.

Muuttohaukka pesii harvinaisena Pohjois-Suomessa. Haukat muuttavat Länsi-Eurooppaan syys-lokakuussa ja palaavat huhti-toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto