Hyppää pääsisältöön

Harvinaiset linnut: Sepelrastas

Sepelrastas
Ringtrast

24–27 cm, 90–130 g

Sepelrastas on mustarastaan kokoinen, solakka ja pitkäpyrstöinen rastas, jolla on melko pitkä hoikka kaula ja pienehkö pää. Koiras on pääosaksi himmeänmusta, mutta siivellä on vaaleanharmaata, ja rinnassa valkoinen puolikuun muotoinen kuvio. Naaras on mustanharmaa ja hennosti suomukuvioinen, ja vaalea rintalaikku on rusehtava. Laulu on melko hidasrytminen ja sävyltään alakuloinen ”hjiily hjiily hjiily” tai ”trry trry trry trry”. Varoitusääni on maiskuttava ”dsek dsek dsek-dsek…”.

Sepelrastas pesii tunturien ja kurujen katajikkoisilla ja louhikkoisilla jyrkänteillä. Se on arka ja piilotteleva ja paljastuukin todennäköisimmin koiraan kuuluvasta laulusta. Vaaraa epäillessään lintu livahtaa katajikkoon tai lohkareiden lomaan jo kaukaa, mutta nousee lopulta tähystelemään kivelle siipiään ja pyrstöään kohautellen. Sepelrastas etsii varvikosta ruoakseen hyönteisiä, toukkia ja muita ötököitä. Muuttoaikaan laji levähtää pienehköillä pelloilla ja nurmikoilla.

Sepelrastas pesii hyvin harvinaisena Enontekiön ja Utsjoen tuntureilla. Se lähtee Välimeren maihin syys-lokakuussa ja palaa huhti-toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto