Hyppää pääsisältöön

Harvinaiset linnut: Sinipyrstö

Sinipyrstö
Blåstjärt

13–15 cm, 12–18 g

Sinipyrstö on talitiaisen kokoinen ja pyöreähkö rastaiden sukulainen. Koiraan yläpuoli on tumman harmaansininen ja siipi rusehtava. Pyrstön tyvi ja selän takaosa, siiventaive ja päänsivut ovat kirkkaansiniset, vatsa valkoinen ja kupeet oranssit. Naaraan ja nuoren yläpuoli ja pää ovat harmaanruskeat, vatsa vaalea ja kurkku valkoinen, kupeet oranssit ja pyrstö päältä sininen. Laulu on ripeä, parisekuntinen ja laskeva ”t-tryy-triyy-ytii-trililyly”.

Sinipyrstö pesii vanhoissa ja mahdollisimman luonnontilaisissa kuusi- ja kuusivaltaisissa havumetsissä, tavallisesti vaaranrinteillä suojelu- ja aarnialueilla. Laji on arka ja oleskelee valtaosan ajasta korkeiden kuusten latvustoissa. Siksi se paljastuukin tavallisesti koiraan kantavasta, rastasmaisesta laulusta. Laji syö hyönteisiä, hämähäkkejä ja muita selkärangattomia.

Sinipyrstö pesii harvinaisena siellä täällä itäisimmässä Suomessa, vielä hajanaisemmin Itä-Lapissa. Laji muuttaa Kaakkois-Aasiaan elo-syyskuussa ja palaa touko-kesäkuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto