Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Timo Honkela

Tekoälytutkija, professori Timo Honkela sairastaa parantumatonta aivosyöpää. Testamenttinaan hän haluaa kehittää Rauhankoneen.
Tekoälytutkija, professori Timo Honkela haluaa kehittää Rauhankoneen. Tekoälytutkija, professori Timo Honkela sairastaa parantumatonta aivosyöpää. Testamenttinaan hän haluaa kehittää Rauhankoneen. Kuva: Yle Kuvapalvelu yle tv1

TV1 torstaina 1.6.2017 klo 21.05 - 22.00, uusinta lauantaina 3.6. klo 10.05
Katsottavissa Yle Areenassa

Timo Honkela on tekoälytutkija ja Helsingin yliopiston professori. Hän sairastui parantumattomaan aivosyöpään vuonna 2014 – syöpään, jonka uusiutumisprosentti on 100. Nyt hän elää kolmen kuukauden kontrollijaksoissa – viimeisin näyte oli puhdas. Tieto kuoleman väjäämättömyydestä sai Honkelan pohtimaan sitä, miten hän voisi jättää ihmiskuntaa palvelevan testamentin.

Näin syntyi ajatus Rauhankoneesta. Se on eräänlainen ajatusrakennelma siitä, miten tekoälyn avulla voidaan lisätä ihmisten ja kansojen välistä yhteisymmärrystä ja välttää tulevaisuudessa sodat ja konflikit.

Rauhanrakentaminen on ollut osa Honkelan persoonaa jo lapsuuskodista lähtien. Hänen lapsuuttaan varjosti äidin itsemurha, kun poika oli vain kahdeksanvuotias. Nyt Honkela työstää kirjaa Rauhankoneesta, kirjaa, jonka rahoitusta kerättäessä syntyi kansanliike hanketta tukemaan.

Timo Honkelaa haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Kommentit