Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Timo Honkela

Tekoälytutkija, professori Timo Honkela sairastaa parantumatonta aivosyöpää. Testamenttinaan hän haluaa kehittää Rauhankoneen.
Timo Honkela (1962-2020). Tekoälytutkija, professori Timo Honkela sairastaa parantumatonta aivosyöpää. Testamenttinaan hän haluaa kehittää Rauhankoneen. Kuva: Yle Kuvapalvelu yle tv1

TV1 lauantaina 16.5.2020 klo 13.35 - 14.30, Areenassa

Tekoälytutkija ja Helsingin yliopiston professori Timo Honkela sairasti parantumatonta aivosyöpää.

Tieto kuoleman väjäämättömyydestä sai Honkelan pohtimaan sitä, miten hän voisi jättää ihmiskuntaa palvelevan testamentin. Näin syntyi ajatus Rauhankoneesta.

Timo Honkela kertoi elämästään Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa vuonna 2017. Ykkönen esittää haastattelun 57-vuotiaana kuolleen Honkelan muistoksi.

Tekoälytutkijan kehittämä Rauhankone on eräänlainen ajatusrakennelma siitä, miten tekoälyn avulla voidaan lisätä ihmisten ja kansojen välistä yhteisymmärrystä ja välttää tulevaisuudessa sodat ja konflikit. Rauhanrakentaminen oli osa Honkelan persoonaa jo lapsuuskodista lähtien.

Honkela työsti Rauhankoneesta kirjaa, jonka tekemisen ja julkaisemisen avuksi syntyi kansanliike.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Timo Honkelaa haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Tuotanto: Yle, 2017. Ohjelma on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.