Hyppää pääsisältöön

Jäätynyt mies on äänimaailmaltaan "elävä, mutta konstailematon" tieteisfiktioteos

Kuva rahtialuksen kannelta. edessä siintää hyinen meri
Kuva rahtialuksen kannelta. edessä siintää hyinen meri Kuva: Yle/Tuuli Laukkanen radioteatteri esittää: jäätynyt mies

Yleisradion ensimmäisen "kuulokuvasarjan" nauhoitettu uudelleenesitys vuodelta 1965 on hieno esimerkki radiofiktiosta, joka toimii edelleen. Tämän on huomannut myös Timo Jyväskylästä, joka lähetti positiivista palautetta ohjelmasta. Hän palasi lapsuutensa maisemiin Jäätynyttä miestä kuunnellessa:

"Kuunnelma oli niin jännittävä, että vaikka olin jo koulupoika, piti minun kiivetä vaarin syliin sitä kuunnellessamme."

Jäätynyt mies on muodoltaan ja elementeiltään varsin riisuttu ja toimii ehkä juuri siksi ja on Timon mukaan ”Vertaansa vailla edelleenkin.” Hänen mukaan se toimii mukaan hyvänä esimerkkinä nykytekijöille: "Näyttelijät puhuvat selkeästi ja silti luontevasti, äänimaailma on elävä, mutta konstailematon."

Skip Facebook iframe

Jäätynyt mies onkin uraauurtava teos suomalaisessa kuunnelmahistoriassa. Se perustuu Yrjö Rauanheimon saman nimiseen seikkailuromaaniin. Sarja lähetettiin ensimmäisen kerran jo 1948, ja se oli Yleisradion ensimmäinen tieteisfiktioteos radiossa. Vuoden 1965 versio tehtiin uudestaan saman käsikirjoituksen mukaan ja näyttelijäkaartikin on varsin vakuuttava. Äänessä ovat tuon ajan huippunäyttelijät, kuten Joel Rinne, Kauko Helovirta, Helge Herala, Heimo Lepistö, Leo Jokela ja Maikki Länsiö

Hyppää rahtialus Minnehahan miehistön mukaan hiuksianostattavalle matkalle poikki sumuisen Atlantin. Yleisradion ensimmäinen tieteisfiktio on kuunneltavissa Yle Areenassa 05.06.2017 saakka. Sen pariin pääset täältä.

Lisää ohjelmasta

 • Heath Ledger teki näyttelijäntyötä äärirajoilla – dokumentti paljastaa, miten hän loi uuden, vertahyytävän Jokerin

  Heath Ledger teki näyttelijän työtä äärirajoilla

  Nuorena kuollut Heath Ledger oli sukupolvensa lahjakkaimpia näyttelijöitä. Hänen ansionsa eivät rajoittuneet vain näyttelemiseen, vaan hän viihtyi myös kameran toisella puolella ohjaajana sekä valokuvaajana. Ledger teki yhden mieleenpainuvimmista rooleistaan elokuvassa Brokeback Mountain, joka kertoo kahden cowboyn kielletyn rakkaustarinan. Yön ritarista puolestaan muistetaan hänen vertahyytävä roolinsa Jokerina, huuliaan lipovana psykopaattina.

 • ”Lentokoneen vessa ei ole mikään tuntihuone mihin voi vaan mennä ja hoitaa homman.”

  Kysy mitä vaan ja neljä avartavaa juttutuokiota

  Kaipaako poliisi toimintaa ja kannattaako alkoholistia auttaa? Kysy mitä vaan -ohjelmassa asiantuntijat ja kokijat vastaavat kysymyksiin, joita kuulijat ovat heille esittäneet. Ohjelman avausviikolla kysymyksiin vastasivat poliisi, toipuva alkoholisti, lentoemäntä sekä pappi. Millainen kuva haastateltavista piirtyi ohjelman toimittajalle Mira Selanderille näiden tunnin tapaamisten perusteella?

 • Testaa tietosi Perilliset-sarjasta

  Mitä muistat Grønnegaardin sisaruksista?

  Kolmas ja viimeinen kausi sarjasta Perilliset alkaa pian Yle Femmalla ja Areenassa. Muistatko kuka kukin sisaruksista on, ketkä olivat heidän ystävänsä ja mitä sarjassa tähän mennessä on tapahtunut? Testaa tietosi visassamme.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua