Hyppää pääsisältöön

Jäätynyt mies on äänimaailmaltaan "elävä, mutta konstailematon" tieteisfiktioteos

Kuva rahtialuksen kannelta. edessä siintää hyinen meri
Kuva rahtialuksen kannelta. edessä siintää hyinen meri Kuva: Yle/Tuuli Laukkanen radioteatteri esittää: jäätynyt mies

Yleisradion ensimmäisen "kuulokuvasarjan" nauhoitettu uudelleenesitys vuodelta 1965 on hieno esimerkki radiofiktiosta, joka toimii edelleen. Tämän on huomannut myös Timo Jyväskylästä, joka lähetti positiivista palautetta ohjelmasta. Hän palasi lapsuutensa maisemiin Jäätynyttä miestä kuunnellessa:

"Kuunnelma oli niin jännittävä, että vaikka olin jo koulupoika, piti minun kiivetä vaarin syliin sitä kuunnellessamme."

Jäätynyt mies on muodoltaan ja elementeiltään varsin riisuttu ja toimii ehkä juuri siksi ja on Timon mukaan ”Vertaansa vailla edelleenkin.” Hänen mukaan se toimii mukaan hyvänä esimerkkinä nykytekijöille: "Näyttelijät puhuvat selkeästi ja silti luontevasti, äänimaailma on elävä, mutta konstailematon."

Skip Facebook iframe

Jäätynyt mies onkin uraauurtava teos suomalaisessa kuunnelmahistoriassa. Se perustuu Yrjö Rauanheimon saman nimiseen seikkailuromaaniin. Sarja lähetettiin ensimmäisen kerran jo 1948, ja se oli Yleisradion ensimmäinen tieteisfiktioteos radiossa. Vuoden 1965 versio tehtiin uudestaan saman käsikirjoituksen mukaan ja näyttelijäkaartikin on varsin vakuuttava. Äänessä ovat tuon ajan huippunäyttelijät, kuten Joel Rinne, Kauko Helovirta, Helge Herala, Heimo Lepistö, Leo Jokela ja Maikki Länsiö

Hyppää rahtialus Minnehahan miehistön mukaan hiuksianostattavalle matkalle poikki sumuisen Atlantin. Yleisradion ensimmäinen tieteisfiktio on kuunneltavissa Yle Areenassa 05.06.2017 saakka. Sen pariin pääset täältä.

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Ratkaisu tekstiilijätevuoriin: näin T-paitasi syntyy uudelleen

    Tuotat elämäsi aikana 1000 kg tekstiilijätettä.

    70 000 tonnia vaatteita ja kodintekstiilejä päätyy joka vuosi paremman puutteessa jätteenpolttolaitoksiin Suomessa. Mutta ei enää kauan! Iso osa siitä voidaan jatkossa kierrättää, kun puhkikulutetusta puuvillasta voidaan kemiallisesti synnyttää uutta kuitua. Jos VTT:n kehittämä tekniikka lyö läpi, poisheitettävästä puuvillasta polttoon joutuu enää 15 prosenttia.

  • Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta

    Suunnitelmat suomalaisten evakuoimiseksi Alaskaan.

    Talvisodan aikaan Suomesta oltiin huolissaan Yhdysvalloissa. Pieni ja sympaattinen Suomi näytti jäävän suuren Neuvostoliiton jyräämäksi. Yhdysvallat kuitenkin pysytteli vielä tuolloin erossa Euroopan sodista, eikä apua juuri herunut. Alkuvuodesta 1940 nuoret amerikkalaiset Robert Black ja Leonard Sutton laativat suunnitelman suomalaisten evakuoimisesta Yhdysvaltoihin.