Hyppää pääsisältöön

Jäätynyt mies on äänimaailmaltaan "elävä, mutta konstailematon" tieteisfiktioteos

Kuva rahtialuksen kannelta. edessä siintää hyinen meri
Kuva rahtialuksen kannelta. edessä siintää hyinen meri Kuva: Yle/Tuuli Laukkanen radioteatteri esittää: jäätynyt mies

Yleisradion ensimmäisen "kuulokuvasarjan" nauhoitettu uudelleenesitys vuodelta 1965 on hieno esimerkki radiofiktiosta, joka toimii edelleen. Tämän on huomannut myös Timo Jyväskylästä, joka lähetti positiivista palautetta ohjelmasta. Hän palasi lapsuutensa maisemiin Jäätynyttä miestä kuunnellessa:

"Kuunnelma oli niin jännittävä, että vaikka olin jo koulupoika, piti minun kiivetä vaarin syliin sitä kuunnellessamme."

Jäätynyt mies on muodoltaan ja elementeiltään varsin riisuttu ja toimii ehkä juuri siksi ja on Timon mukaan ”Vertaansa vailla edelleenkin.” Hänen mukaan se toimii mukaan hyvänä esimerkkinä nykytekijöille: "Näyttelijät puhuvat selkeästi ja silti luontevasti, äänimaailma on elävä, mutta konstailematon."

Skip Facebook iframe

Jäätynyt mies onkin uraauurtava teos suomalaisessa kuunnelmahistoriassa. Se perustuu Yrjö Rauanheimon saman nimiseen seikkailuromaaniin. Sarja lähetettiin ensimmäisen kerran jo 1948, ja se oli Yleisradion ensimmäinen tieteisfiktioteos radiossa. Vuoden 1965 versio tehtiin uudestaan saman käsikirjoituksen mukaan ja näyttelijäkaartikin on varsin vakuuttava. Äänessä ovat tuon ajan huippunäyttelijät, kuten Joel Rinne, Kauko Helovirta, Helge Herala, Heimo Lepistö, Leo Jokela ja Maikki Länsiö

Hyppää rahtialus Minnehahan miehistön mukaan hiuksianostattavalle matkalle poikki sumuisen Atlantin. Yleisradion ensimmäinen tieteisfiktio on kuunneltavissa Yle Areenassa. Sen pariin pääset täältä.

Kommentit
 • Juhli Hella Wuolijoen syntymäpäivää Niskavuoressa

  Areenassa 11 Hella Wuolijoen kuunnelmaa

  Tuotteliaan kirjailijan Hella Wuolijoen useat näytelmät ovat taipuneet myös radiodraamoiksi. Tunnetuimpia lienee Niskavuoret, joista on tällä hetkellä kuunneltavissa neljä Laura Ruohosen ohjausta. Tauno Palo hurmaa Kuunsillalla Eeva-Kaarina Volasen kanssa. Areenasta löytyy myös Wuolijoen ensimmäinen näytelmä Talon lapset sekä Puntilan isännän ensimmäiset askeleet Sahanpuruprinsessassa.

 • Viikon 28 vinkit: MM-kisojen loppuhuipennus ja Ingmar Bergman 100 vuotta!

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 28.

  Heinäkuun toisella viikolla jännitetään, kuka viekään jalkapallon maailmanmestaruuden! Finaalipaikoista pelataan tiistaina ja keskiviikkona, finaalit viikonloppuna! Ohjelmassa on myös tuhti pakkaus Ingmar Bergmania, kun Teema ja Fem juhlistavat ohjaajan 100-vuotissyntymäpäivää lauantaina ja sunnuntaina.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.