Hyppää pääsisältöön

Jäätynyt mies on äänimaailmaltaan "elävä, mutta konstailematon" tieteisfiktioteos

Kuva rahtialuksen kannelta. edessä siintää hyinen meri
Kuva rahtialuksen kannelta. edessä siintää hyinen meri Kuva: Yle/Tuuli Laukkanen radioteatteri esittää: jäätynyt mies

Yleisradion ensimmäisen "kuulokuvasarjan" nauhoitettu uudelleenesitys vuodelta 1965 on hieno esimerkki radiofiktiosta, joka toimii edelleen. Tämän on huomannut myös Timo Jyväskylästä, joka lähetti positiivista palautetta ohjelmasta. Hän palasi lapsuutensa maisemiin Jäätynyttä miestä kuunnellessa:

"Kuunnelma oli niin jännittävä, että vaikka olin jo koulupoika, piti minun kiivetä vaarin syliin sitä kuunnellessamme."

Jäätynyt mies on muodoltaan ja elementeiltään varsin riisuttu ja toimii ehkä juuri siksi ja on Timon mukaan ”Vertaansa vailla edelleenkin.” Hänen mukaan se toimii mukaan hyvänä esimerkkinä nykytekijöille: "Näyttelijät puhuvat selkeästi ja silti luontevasti, äänimaailma on elävä, mutta konstailematon."

Skip Facebook iframe

Jäätynyt mies onkin uraauurtava teos suomalaisessa kuunnelmahistoriassa. Se perustuu Yrjö Rauanheimon saman nimiseen seikkailuromaaniin. Sarja lähetettiin ensimmäisen kerran jo 1948, ja se oli Yleisradion ensimmäinen tieteisfiktioteos radiossa. Vuoden 1965 versio tehtiin uudestaan saman käsikirjoituksen mukaan ja näyttelijäkaartikin on varsin vakuuttava. Äänessä ovat tuon ajan huippunäyttelijät, kuten Joel Rinne, Kauko Helovirta, Helge Herala, Heimo Lepistö, Leo Jokela ja Maikki Länsiö

Hyppää rahtialus Minnehahan miehistön mukaan hiuksianostattavalle matkalle poikki sumuisen Atlantin. Yleisradion ensimmäinen tieteisfiktio on kuunneltavissa Yle Areenassa 05.06.2017 saakka. Sen pariin pääset täältä.

Lisää ohjelmasta

  • Viikon 50 vinkit

    Ylen ohjelmavinkit viikolta 50

    Suuri vaalikeskustelu ja uudet kaudet Mr. Robot ja Milanon naisten paratiisi -sarjoihin MAANANTAI 11.12. Historia: Testamenttien salaisuudet Yle TV1 klo 19.00 (You Can't Take It With You) Tunnettujen historiallisten henkilöiden intiimit salaisuudet paljastuvat heidän testamenttiensa kautta.

  • Viikon 49 vinkit

    Ylen ohjelmavinkit viikolle 49

    100-vuotiaan Suomen juhlinta huipentuu MAANANTAI 4.12. Kuunnelmia tulevaisuudesta: Nainen, joka rakastui mustekalaan Yle Radio 1 + Yle Areena klo 19.03 Salaliittoja, jättiläiskalmareita, kiellettyjä intohimoja!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua