Hyppää pääsisältöön

Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Pensastasku

Pensastasku
Buskskvätta

12–14 cm, 14–20 g

Palleromainen pensastasku on talitiaista hieman pienempi ja lyhytpyrstöisempi. Yläpuoli on tummajuovaisen ruskea ja alapuoli vaaleanoranssi. Koiraan tummaa poskea reunustavat leveä valkoinen silmäkulmanjuova ja vaalea kurkku. Naaraan poski on vaaleampi ja silmäkulmanjuova kellertävämpi. Laulu on kireäsävyistä, rahisevaa visertelyä, jonka äänistä osa on matkittu muilta lajeilta, kuten punavarpusmainen vihellys. Varoitusääni on naksuttava ”hijy tek, hjiy tek-tek…”.

Pensastasku pesii hylätyillä pelloilla ja niityillä, joutomailla, tien- ja ojanvarsilla, joilla kasvaa yksinäisiä pensaita ja kukoistaa tuuheita aluskasvustoja. Sille kelpaavat myös harva- ja matalapuiset rämesuot ja maitohorsmaa rehottavat hakkuuaukeat. Pensastasku tähyilee valppaasti pensaan, koiranputken tai vadelman latvassa ja pujahtaa rivakasti nappaamaan hyönteistä tai hämähäkkiä.

Pensastasku on hyvin yleinen koko maassa. Taskut lähtevät Länsi-Afrikkaan elo-lokakuussa ja palaavat toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Minna Nuotio