Hyppää pääsisältöön

Mitä rusketus on? Miksi iho palaa? Testaa tietosi ruskettumisesta.

Miksi iho palaa?
Miksi iho palaa? Kuva: Yle, Annukka Palmén-Väisänen suojakerroin

Ruskettunut iho on nykykäsityksen mukaan kauniin ja terveen näköinen, mutta pinnan alla piilee vaara. Ihon ruskettuminen altistaa okasolusyövälle ja sen esiasteille, aurinkokeratoosille sekä tyvisolusyövälle. Ihotautilääkärit varoittavat erityisesti ihon palamisesta. Testaa tietosi ja nauti turvallisesti kuumista kesäpäivistä.

Miksi iho ruskettuu?

Mikä on vaarallisin vuodenaika ottaa aurinkoa?

Mihin kellonaikaan Suomessa on kesäisin eniten UV-säteilyä?

Suojausta auringolta tarvitaan, kun UV-indeksi on vähintään...

Jos haluaa saada väriä pintaansa, mikä on turvallisin tapa hankkia rusketus?

Kuinka kauan ihmisen pitää oleskella kesäkaudella auringossa, jotta hän saa riittävän annoksen D-vitamiinia?

Mitkä tekijät lisäävät riskiä sairastua melanoomaan eli ihosyöpään?

Aurinkovoiteissa on monenlaisia suojakertoimia. Mitä suojakerrointa suositellaan suomalaiselle iholle?

Asiantuntija:
Mari Grönroos
ylilääkäri
Päijät-Hämeen keskussairaala

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

 • Kansanparantajia, aktivisteja ja parantavaa perunaa – Mosambikissa tieto on terveyttä

  Mosambikissa malarian riski on maailman suurin.

  Mosambik on yksi maailman kymmenestä köyhimmästä maasta. Kotimantereellaan Afrikassa se kuuluu Saharan eteläpuolisiin maihin, joissa olot ovat haastavat ja esimerkiksi malarian riski maailman suurin. Elinolojen parantamiseen tähtäävässä FDC-järjestössä työskentelevä lääkäri Julia Magaia kertoo, että juuri malarian, hivin ja tuberkuloosin kaltaiset tarttuvat taudit ovat ripulitautien ohella isoimmat kansanterveysongelmat.

 • Varpusparvi hotellihuoneen pöntössä – Mitä reissussa uskaltaa syödä?

  Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma.

  Maha kuralla ja kaikki suun kautta sisään nautittu tuntuu valuvan pikavauhtia pönttöön. Vatsassa kouristelee ja rantapäivä vaihtuu hotellihuoneen vessan läheisyydessä norkoiluksi. Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma. Sekoittiko ruoka pakin vai onko kyse jostain vakavammasta?

 • Matkailijoiden tuomat eksoottiset sairaudet ovat jo arkipäivää

  Suomessa eksoottiset sairaudet ovat jo tuttu juttu.

  Ihmiset liikkuvat maapallolla enemmän kuin koskaan. Pelkästään suomalaiset tekevät vuodessa noin 9 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Virukset, bakteerit ja loiset hyppäävät helposti matkustajien kyytiin ja siirtyvät uusille alueille. Vielä suuremman tartuntatautiriskin kantavat ihmiset, jotka liikkuvat ympäri maailmaa pakon sanelemina. Esimerkiksi ilmastonmuutos pakottaa ihmisvirrat liikkeelle.