Hyppää pääsisältöön

Mitä rusketus on? Miksi iho palaa? Testaa tietosi ruskettumisesta.

Miksi iho palaa?
Miksi iho palaa? Kuva: Yle, Annukka Palmén-Väisänen suojakerroin

Ruskettunut iho on nykykäsityksen mukaan kauniin ja terveen näköinen, mutta pinnan alla piilee vaara. Ihon ruskettuminen altistaa okasolusyövälle ja sen esiasteille, aurinkokeratoosille sekä tyvisolusyövälle. Ihotautilääkärit varoittavat erityisesti ihon palamisesta. Testaa tietosi ja nauti turvallisesti kuumista kesäpäivistä.

Miksi iho ruskettuu?

Mikä on vaarallisin vuodenaika ottaa aurinkoa?

Mihin kellonaikaan Suomessa on kesäisin eniten UV-säteilyä?

Suojausta auringolta tarvitaan, kun UV-indeksi on vähintään...

Jos haluaa saada väriä pintaansa, mikä on turvallisin tapa hankkia rusketus?

Kuinka kauan ihmisen pitää oleskella kesäkaudella auringossa, jotta hän saa riittävän annoksen D-vitamiinia?

Mitkä tekijät lisäävät riskiä sairastua melanoomaan eli ihosyöpään?

Aurinkovoiteissa on monenlaisia suojakertoimia. Mitä suojakerrointa suositellaan suomalaiselle iholle?

Asiantuntija:
Mari Grönroos
ylilääkäri
Päijät-Hämeen keskussairaala

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

 • Voivatko oikomiskojeet aiheuttaa äännevirheitä?

  Miten oikomiskojeet vaikuttavat lapsen puheen kehitykseen?

  Jo ennen kouluikää moni lapsi saa suuhunsa jonkin oikomiskojeen hyvän purukaluston ja kunnollisen purennan tukemiseksi. Kun lapsen suuhun ilmestyy ylimääräinen laite, voi puhe puuroutua. Miten selkeät ärrät ja ässät sekä hyvä purenta ja kaunis hammasrivistö saadaan mahtumaan samaan suuhun? Entä mitä tapahtuu puuroutuneelle puheelle, kun hoito päättyy?

 • Tiesitkö tämän mustikasta?

  Säännöllinen mustikan syöminen voi lieventää tulehdustilaa.

  Mustikka on metsien kultakimpale. Jo muutama desi mustikoita päivässä auttaa kattamaan hyvän osan esimerkiksi päivän kuitumäärästä ja E-vitamiinitarpeesta. Säännöllinen mustikoiden syöminen voi myös lieventää esimerkiksi diabetekseen ja sepelvaltimotautiin liittyvää matala-asteista tulehdustilaa.

 • Juoksu vapauttaa mielen – “Juoksulenkki voi olla meditatiivinen kokemus”

  Juoksulenkillä kannattaa liikuttaa kehon lisäksi myös mieltä

  – Ihminen on kokonaisuus, siksi juoksulenkillä kannattaa liikuttaa kehon lisäksi myös mieltä. Juoksun mahdollisuudet ovat valtavat ja se on fyysisten terveysvaikutusten lisäksi erinomainen väline ajatusten jäsentämiseen ja koostamiseen. Näin sanoo entinen kilpajuoksija ja psykoterapeutti Kirsi Valasti.

 • Juotko liikaa? Lue lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön

  Lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön.

  A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on auttanut monta alkoholin suurkuluttajaa kohtuukäyttäjäksi – pienin askelin. Kohtuukäyttöön siirtyminen vaatii ennen kaikkea tukea ja lujaa tahtoa. Syyllisyyden tunteen Simojoki kannustaa heittämään romukoppaan.