Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Lapinsirri

Lapinsirri
Mosnäppa

13–15 cm, 15–30 g

Lapinsirri on vain talitiaisen kokoinen kahlaaja, jolla on lyhyet vaaleat jalat ja lyhyt, aavistuksen kaartuva nokka. Päältä lintu on täplikkään harmaanruskea, vatsasta valkoinen. Rinta ja pää ovat viiruiset. Soidinääni on nousevaa ja laskevaa helinää ”kilililili…”, johon sekoittuu kiihkeää visertelyä. Lentoääni on sointuva ”derr-derrr”.

Lapinsirri suosii mutaikkoisia rimpi- ja palsasoita ja niukkaheinäisiä niitty- ja lieterantoja jokivarsilla, tekoaltailla ja kylänlaiteilla. Laji paljastuu helpoimmin koiraan lepatellessa soidinlennossaan värisevin siiveniskuin sinne tänne. Naaras munii kaksi munapesyettä, joista toista hautoo koiras, toista naaras itse. Lapinsirrit syövät matoja, nilviäisiä ja muita maaperän pikkuötököitä.

Lapinsirri pesii hyvin harvinaisena Perämereltä Lappiin. Muuttoaikaan sirrit lepäilevät monilla Pohjanlahden lieterannoilla. Laji muuttaa Välimeren ja Keski-Afrikan väliselle alueelle heinä-syyskuussa ja palaa toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara