Hyppää pääsisältöön

Viirulla ja Raidalla on edessään jännittävä tulevaisuus

viirupöllö
Raita. viirupöllö Kuva: Uula Kuvaja viirupöllö,viirupöllö

Viiru-pöllönpoikanen voimistelee kotipöntössä siipiään innokkaasti. Se on kohta valmis seuraamaan Raitaa ulkomaailmaan.

Raita on kuoriutunut ensimmäisenä ja on siksi sisarustaan isompi. Se hyppäsi ulos kotipöntöstään tänään. Pian sen jälkeen Viiru seuraa perässä.

Pöntöstä lähdettyään kaksikko jää vielä oleskelemaan pesän lähettyville. Vanhemmat jatkavat jälkikasvunsa ruokkimista ja vahtimista syksyyn saakka, kuten pöllöt luonnossakin tekevät. Syksyllä poikaset itsenäistyvät, ja ensimmäisen talvensa ne viettävät jo omillaan. Viiru ja Raitakin muuttavat omaan tarhaansa alkutalven aikana.

Itsenäistymisensä jälkeen Viiru ja Raita lähtevät täydentämään jonkun eurooppalaisen eläintarhan viirupöllökantaa. Sitä ennen niistä otetaan höyhennäytteet, joista voidaan dna-testin avulla määrittää sukupuolet. Sopiva sijoituspaikka etsitään rauhassa ja huolella, joten poikaset saattavat viettää Ranualla aikaa pidempäänkin.

”Kiirehän tällä ei ole, sillä meillä on kivasti tilaa”, toteaa intendentti Mari Heikkilä Ranuan eläinpuistosta.

viirupöllö
Viiru. viirupöllö Kuva: Uula Kuvaja viirupöllö,viirupöllö
viirupöllö
Raita ja Viiru rengastettavana. viirupöllö Kuva: Uula Kuvaja viirupöllö

Uusi koti etsitään Euroopan eläintarhojen liiton avulla. Kotivaihtoehdoista pyydetään tarkat kuvaukset, jotta pöllöille löydetään mahdollisimman sopiva paikka. Eurooppalaisilla eläintarhoilla on käytössään kortisto, josta voi tarkastella yksilöiden sukuja. Kortiston avulla varmistetaan, että pöllöt saavat sopivan parin. Viirupöllöillä on myös alalajeja tai alueellisia kantoja, joiden suhteen neuvoja kysytään kotimaisilta pöllöasiantuntijoilta.

”Esimerkiksi joitain vuosia sitten tuli kysely Saksaan muuttaneesta Eliaksen poikasesta, jonka jälkikasvua olisi haluttu käyttää luontoonistutusprojektissa Itävallan Alpeilla. Viitasaarelta kotoisin olevan Eliaksen jälkeläiset eivät kuitenkaan sopineet tähän projektiin, koska pöllöjen piti olla keskieurooppalaista kantaa”, Heikkilä selittää.

Viirupöllö on luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji, joten sen siirtoon tarvitaan lupa ELY-keskukselta. Pöllöt kuuluvat myös kansainvälisen CITES-sopimuksen piiriin, jolla säädellään uhanalaisten lajien kauppaa. Tämän vuoksi tarvitaan EU-todistus, ennen kuin poikaset voivat muuttaa uuteen kotieläintarhaansa.

Viiru ja Raita ovat kuitenkin vielä autuaan tietämättömiä tästä kaikesta. Ne saavat rauhassa keskittyä opettelemaan pöllönelämää Blondin ja Eliaksen hyvässä hoidossa. Lentoharjoitukset ja siipijumppa Ranualla jatkuvat.

Muokattu 30.5. Lisätty tieto Raidan poistumisesta pöntöstä.

Kommentit