Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Laita luuri lomalle – näin rajoitat ilmoitusviestien tulvaa

Digitreenien pääkuvassa lukee näin rauhoitat puhelimesi
Digitreenien pääkuvassa lukee näin rauhoitat puhelimesi Digitreenit

Puhelin piippaa ja näyttö vilkkuu. Älypuhelimet kaappaavat huomiomme yhä useammin. Jos haluat rajoittaa puhelimen näyttämiä viestejä ja äänimerkkejä, se onnistuu helposti asetuksia säätämällä.

Älypuhelinten sovellukset on suunniteltu niin, että saat ilmoituksen aina, kun sovelluksessa tapahtuu jotakin - tulee sähköposti, kuvastasi tykätään Instagramissa tai joku lähettää viestin Facebookissa.

Ilmoitusäänet ja ruudulle pompahtelevat kuvakkeet saa helposti pois, tai niiden ilmestymistä voi ainakin rajoittaa.

Näin saat Android-puhelimesta ilmoitusäänet ja ponnahdusikkunat pois

Android-käyttöjärjestelmä on esimerkiksi Samsung, Nexus ja Huawei-puhelimissa. Eri asetusten nimet voivat hieman vaihdella Android-versiosta riippuen.

Nämä ohjeet on tehty Samsung A5-puhelimella, jossa on Android 6.0.1 Marshmallow -versio.

Äänet

Nopein tapa hiljentää Android-puhelin on täpätä ruudun yläreunasta pyyhkäistävästä ylävalikosta ääni-painike pois päältä tai painaa puhelimen sivussa olevaa äänenvoimakkuuspainiketta alaspäin. Jos et halua pitää puhelintasi koko ajan hiljaisella, pääset säätämään soitto-, media-, ilmoitus- ja järjestelmä-ääniä yksityiskohtaisemmin Asetukset-valikosta:

Äänet ja ilmoitukset (tai Äänet ja värinät) -> Ilmoitukset (tai Äänenvoimakkuus)

Ruutukaappaus Samsung-puhelimen näytöltä. Näin säädät ilmoitusääniä.
Mediaääniä säätämällä vaikutat sekä kuunneltavan musiikin että videoiden ja pelien äänien voimakkuuteen. Ruutukaappaus Samsung-puhelimen näytöltä. Näin säädät ilmoitusääniä. asetukset, äänien säätäminen
Älä häiritse -tila hiljentää ilmoitukset, puhelut ja hälytykset.

Ilmoitukset

Ilmoituksista löytyvä Älä häiritse -tila mykistää laitteeseen tulevat puhelut ja ilmoitukset. Voit säätää tilaan aikaan ja henkilöihin liittyviä poikkeuksia, esimerkiksi hiljentää puhelut muilta kuin perheeltä yöaikaan.

HUOM! Älä häiritse -tila ei hiljennä erikseen asetettua herätystä.

Asetukset -> (Äänet ja ilmoitukset -> Ilmoitus) -> Älä häiritse

Samsung-puhelimen näytöllä näkyy sähköpostin lähettämä viesti ponnahdusikkunassa
Kun vähennät ponnahdusikkunoiden määrää, voit itse valita milloin käyt katsomassa sinulle tulleet viestit. Samsung-puhelimen näytöllä näkyy sähköpostin lähettämä viesti ponnahdusikkunassa Digitreenit,Ponnahdusikkuna,älypuhelin

Moni saattaa kokea häiritsevänä sovellusten, esimerkiksi sähköpostin tai Facebookin lähettämät viestit ponnahdusikkunoissa, jotka näkyvät puhelimen ollessa lukittuna. Voit poistaa ne asetus- ja ilmoitusvalikosta näin:

Lukitusnäytössä olevat ilmoitukset -> Älä näytä ilmoituksia
tai uudemmissa Samsung A5-malleissa -> Valitse, mistä sovelluksista haluat näyttää ilmoituksia

Voit säätää myös sovellusten ilmoitusasetuksia yksitellen:

Äänet ja ilmoitukset -> Sovellusilmoitukset -> Valitse sovellus

Uudemmissa malleissa löydät säätöpaikan Ilmoitukset -> Lisäasetukset-kohdasta.

Samasta valikosta voit hienosäätää ilmoituksiin poikkeuksia muun muassa asettamalla ne ensisijaiseksi, jolloin näet ne silloinkin kun laite on Älä häiritse -tilassa.

Samsung-puhelimen näytöllä Facebook-sovelluksen lähettämä viestimerkintä
Numeropallukka kertoo sinulle tulleiden viestien määrän. Samsung-puhelimen näytöllä Facebook-sovelluksen lähettämä viestimerkintä älypuhelimet,Facebook,mobiilisovellus

Ärsyttääkö Facebookin kuvakkeen reunassa oleva numeropallukka? Android-puhelimessa sitä ei saa pois puhelimen asetuksia säätämällä. Jos haluat vähentää sinulle tulevien ilmoitusten näkymistä, tee se tietokoneen Facebook-sovelluksesta näin:

Ilmoitukset (maapallokuvake yläpalkissa) -> Asetukset -> Muokkaa -> Esimerkiksi syntymäpäiväilmoitukset, ryhmätoiminta tai livevideo.

Voit valita ryhmä ja asia kerrallaan, minkä verran haluat saada niistä ilmoituksia.

iPhonessa voi säätää sovelluksille omat äänensä

Nopein tapa laittaa iPhone-puhelin hiljaiselle on painaa soitto/äänetön -kytkintä puhelimen vasemmassa sivussa.

iPhonen Älä häiritse -tila hiljentää myös puhelut, ilmoitusäänet ja hälytykset. Sen saa päälle asetuksista tai pyyhkäisemällä ylös näytön alareunasta ja napauttamalla ohjauskeskuksesta Älä häiritse -painiketta (kuun kuva). Voit säätää Älä häiritse -tilaan aikaan ja henkilöihin liittyviä poikkeuksia.

Asetukset -> Älä häiritse

HUOM! Samoin kuin Android-puhelimilla, herätys toimii myös Älä häiritse -tilassa normaalisti, jos se on asetettu erikseen.

Ilmoitukset

Ilmoituksiin liittyviä viestejä ja ääniä pääset säätämään iPhone-puhelimessa näin:

Asetukset -> Ilmoitukset -> Valitse sovellus -> Salli ilmoitukset -> Täppä vasempaan laitaan.

Jos haluat hienosäätää sovelluksien näkymistä ja niiden ääniä, voit tehdä sen sallimalla ilmoitukset ja valitsemalla sieltä haluamasi kohdat.

-> Näytä ilmoituskeskuksessa
-> Äänet
-> Merkki kuvakkeessa
-> Näytä lukitulla näytöllä.

Ääni

iPhonen ääni-valikosta voit säätää monet sovellukset erikseen hiljaiselle (muun muassa Facebook ja sähköposti) tai valita niille omat merkkiäänet.

Asetukset -> Ääni

Voit hiljentää soivan puhelimen pikaisesti painamalla äänenvoimakkuuden säätöpainiketta.

VINKKI: Näin hiljennät puhelimen pikaisesti

Sekä Android- että iPhone-puhelimissa voit pikaisesti hiljentää puhelimen painamalla kerran äänenvoimakkuuden säätöpainiketta. Tätä toimintoa voit tarvita, jos äänet ovat päälle esimerkiksi kokouksessa, etkä halua “lyödä luuria” soittajan korvaan.

Nyt vain nauttimaan rauhasta!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
21.6.17: Otsikoa muutetttu.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
27.6.17: Pääkuvan tekstiä pienennetty.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

 • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.