Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Rauhoita puhelimesi säätämällä ääniä ja ilmoituksia

Auringonlasku suomalaisessa järvimaisemassa. Kuvassa teksti Rauhoita puhelimesi.
Auringonlasku suomalaisessa järvimaisemassa. Kuvassa teksti Rauhoita puhelimesi. Kuva: Valokuva: Kalle Suomi / Yle Digitreenit,älypuhelimet,digitaidot,hyvinvointi

Puhelin piippaa ja näyttö vilkkuu. Älypuhelimet kaappaavat huomiomme koko ajan. Jos haluat rajoittaa puhelimen näyttämiä viestejä ja äänimerkkejä, se onnistuu helposti asetuksia säätämällä.

Älypuhelinten sovellukset on suunniteltu niin, että saat ilmoituksen aina, kun sovelluksessa tapahtuu jotakin. Ilmoitusäänet ja ruudulle pompahtelevat kuvakkeet saa helposti pois, tai niiden ilmestymistä voi ainakin rajoittaa.

Entä haluatko rauhoittaa yösi? Tämä Digitreeni opastaa myös puhelimen ääniasetusten säätämisen. Jutun lopusta löydät vinkin, jolla saat tulevan puhelun vaimennettua näppärästi.

Näin saat puhelimestasi ponnahdusikkunat ja ilmoitukset pois

Häiritsevätkö sovellusten, esimerkiksi sähköpostin tai Whatsappin lähettämät viestit ponnahdusikkunoissa, jotka näkyvät puhelimen ollessa lukittuna? Voit poistaa ne näin:

1. Android-puhelimet

Android-käyttöjärjestelmä on esimerkiksi Samsung-, OnePlus- ja Xiaomi-puhelimissa. Asetusten termit voivat vaihdella puhelimen merkistä, mallista ja Android-versiosta riippuen. Nämä ohjeet on tehty Samsung Galaxy A41 (2020) -puhelimella, jossa on Android 11 -versio.

Näin saat kaikki ilmoitukset lukitusnäytöstä pois:

Asetukset > Lukitusnäyttö > Ilmoitukset (alalaidassa) > täppää pois päältä.

Samsung-puhelimen näytöllä näkyy sms-viestien lähettämä ilmoitus ponnahdusikkunassa.
Kun vähennät ponnahdusikkunoiden määrää, voit itse valita, milloin käyt katsomassa sinulle tulleet viestit. Joskus lukitun näytön ilmoitukset voivat olla käteviä, kuten tässä näkyvä kaksivaiheisen kirjautumisen koodi. Samsung-puhelimen näytöllä näkyy sms-viestien lähettämä ilmoitus ponnahdusikkunassa. Digitreenit,Ponnahdusikkuna,digitaidot

Voit säätää sovellusten ilmoitusasetuksia myös yksitellen:

Asetukset > Ilmoitukset > valitse sovellus. Lisää-painikkeella saat näkyviin enemmän sovelluksia. Tarjolla olevat vaihtoehdot vaihtelevat sovelluksen mukaan. Esimerkiksi Whatsappissa vaihtoehtoja on lukuisia.

Sovellusten kuvakkeissa olevat numeropallukat saat pois täppäämällä kohtaa Sovellusten kuvakemerkit.

Kuvakaappaus Samsung-puhelimesta, Facebook-sovelluksen kuvassa näkyy viestien määärästä kertova pallukka.
Numeropallukka kertoo tulleiden viestien määrän. Sen saa halutessaan pois. Kuvakaappaus Samsung-puhelimesta, Facebook-sovelluksen kuvassa näkyy viestien määärästä kertova pallukka. älypuhelimet,Facebook,mobiilisovellus,Digitreenit,digitaidot

Voit säätää ilmoituksia usein myös suoraan sovelluksessa. Esimerkiksi Facebookin ohjeet löydät täältä (valitse pudotusvalikosta, mitä laitetta käytät).

2. IPhone-puhelimet

Ilmoituksiin liittyviä viestejä ja ääniä vaimennat iPhone-puhelimessa näin:

Asetukset > Ilmoitukset > valitse sovellus > Salli ilmoitukset > täppä pois päältä.

Jos haluat hienosäätää sovelluksien näkymistä ja niiden ääniä, salli ensin sovelluksen ilmoitukset ja valitse sieltä haluamasi kohdat:

  • Lukittu näyttö tarkoittaa näyttöä, joka tulee näkyviin, kun laitat puhelimen päälle tai herätät sen. Lukitussa näytössä näkyy aina kellonaika ja päivämäärä.
  • Ilmoituskeskus kerää kaikki ilmoitukset yhteen paikkaan. Näet ilmoituskeskuksen, kun avaat näytön lukituksen ja pyyhkäiset ylälaidasta alas.
  • Bannerit ovat näytölle yksittäin ilmestyviä ilmoituksia.
  • Äänet - päälle tai pois.
  • Merkit - kun tämä on päällä, sovelluksen kuvakkeen kulmassa näkyy punainen pallero numerolla.
Kuvakaappaus iPhonen asetuksista, sovellusten ilmoituksia hienosäädetään.
Näin säädät iPhonella eri toimintojen ääniä säädetään yksi kerrallaan. Kuvakaappaus iPhonen asetuksista, sovellusten ilmoituksia hienosäädetään. Digitreenit,digitaidot,iPhone

Näin muutat puhelimesi ääniasetuksia

Jos haluat hiljentää puhelimesi kokonaan, onnistuu se ääniasetuksia säätämällä tai asettamalla puhelin Älä häiritse-tilaan.

1. Android-puhelimet

Nopein tapa hiljentää Android-puhelin on tämä: Pyyhkäise ruudun yläreunasta tai sivusta ohjausvalikko esiin. Valitse Ääni-painikkeelle vaihtoehto Mykistä. Toinen vaihtoehto on painaa puhelimen sivussa olevaa äänenvoimakkuuspainiketta alaspäin.

Jos et halua pitää puhelintasi koko ajan hiljaisella, pääset säätämään eri ääniä yksityiskohtaisemmin laitteen asetuksista:

  • Asetukset >
  • Äänet ja värinä (tai Äänet ja ilmoitukset) >
  • Äänenvoimakkuus >
  • Säädä eri ääniä erikseen. Media tarkoittaa esimerkiksi musiikin, videoiden ja pelien ääniä.
Ruutukaappaus Samsung-puhelimen asetuksista, valikossa säädetään äänenvoimakkuutta eri toiminnoille.
Eri toimintojen äänenvoimakkuutta voi räätälöidä. Kuva Samsung-puhelimesta. Ruutukaappaus Samsung-puhelimen asetuksista, valikossa säädetään äänenvoimakkuutta eri toiminnoille. Digitreenit,digitaidot,Android-puhelimet,äänenvoimakkuus

Asetuksista löytyvä Älä häiritse -tila mykistää laitteeseen tulevat puhelut ja ilmoitukset:

Asetukset > Ilmoitukset > Älä häiritse.

Voit säätää Älä häiritse -tilaan kellonaikaan ja yhteystietoihin liittyviä poikkeuksia. Voit esimerkiksi hiljentää puhelut yöaikaan muilta kuin yhteystietojesi suosikelta (kuten perheenjäsenet).

HUOMAA, että Älä häiritse -tila ei hiljennä asettamiasi herätyksiä.

2. IPhone

Nopein tapa laittaa äänet pois on vääntää pientä Soitto / Hiljainen -kytkintä puhelimen vasemmassa sivussa. Kun näet oranssia väriä kytkimen vieressä, puhelin on äänettömällä.

iPhonen Älä häiritse -tila hiljentää myös puhelut, ilmoitusäänet ja hälytykset. Sen saa päälle asetuksista tai pyyhkäisemällä ylös näytön alareunasta ja napauttamalla ohjauskeskuksesta Keskity tai Älä häiritse -painiketta (kuun kuva).

Kuvakaappaus iPhonen näytön ohjeuskeskuksesta, Älä häiritse -tila on täpättynä päälle.
IPhonessa Älä häiritse -tilan saa päälle ohjauskeskuksesta. Kuvakaappaus iPhonen näytön ohjeuskeskuksesta, Älä häiritse -tila on täpättynä päälle. Digitreenit,digitaidot,iPhone

Voit säätää Älä häiritse -tilaan aikaan ja henkilöihin liittyviä poikkeuksia:

Asetukset > Keskity > Älä häiritse päälle > salli haluamillesi käyttäjille tai säädä kellonaikoja.

IPhonen äänivalikosta voit valita puhelimen eri toiminnoille omat merkkiäänet tai laittaa ne pois:

Asetukset > Ääni tai Äänet ja tuntopalaute.

HUOMAA: Samoin kuin Android-puhelimilla, herätys toimii myös Älä häiritse -tilassa normaalisti, jos se on asetettu erikseen.

Hyödyllinen vinkki: Näin hiljennät soivan puhelimen pikaisesti

Sekä Android- että iPhone-puhelimissa voit pikaisesti hiljentää soivan puhelimen painamalla kerran äänenvoimakkuuden säätöpainiketta.

Tätä toimintoa voit tarvita, jos äänet jäivät päälle esimerkiksi kokouksen ajaksi etkä halua “lyödä luuria” soittajan korvaan.

Nyt vain nauttimaan rauhasta!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan myös Facebookissa Yle Oppimisen Digitreenit-ryhmässä.

Muokkaukset:
21.6.17: Otsikoa muutetttu.
21.6.17: Päivitetty linkit.
4.1.20: Korjattu Android-ohjepolut uudempaan Samsung-malliin.
22.1.20: Hienosäätöä Apple-ohjepolkuihin.
13.5.2022: Teksti ja kuvat kauttaltaan ajan tasalle.

Kommentit