Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Vaatiiko älypuhelin liikaa huomiotasi? Näin rajoitat ilmoitusviestien tulvaa

Tekstit: Rauhoita puhelimesi, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa horisontti merellä.
Tekstit: Rauhoita puhelimesi, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa horisontti merellä. Kuva: Yle. Digitreenit,älypuhelimet

Puhelin piippaa ja näyttö vilkkuu. Älypuhelimet kaappaavat huomiomme yhä useammin. Jos haluat rajoittaa puhelimen näyttämiä viestejä ja äänimerkkejä, se onnistuu helposti asetuksia säätämällä.

Älypuhelinten sovellukset on suunniteltu niin, että saat ilmoituksen aina, kun sovelluksessa tapahtuu jotakin - tulee sähköposti, kuvastasi tykätään Instagramissa tai joku lähettää viestin Facebookissa.

Ilmoitusäänet ja ruudulle pompahtelevat kuvakkeet saa helposti pois, tai niiden ilmestymistä voi ainakin rajoittaa.

Näin saat Android-puhelimesta ilmoitusäänet ja ponnahdusikkunat pois

Android-käyttöjärjestelmä on esimerkiksi Samsung, Nexus ja Huawei-puhelimissa. Eri asetusten nimet voivat hieman vaihdella Android-versiosta riippuen.

Nämä ohjeet on tehty Samsung A5-puhelimella, jossa on Android 6.0.1 Marshmallow -versio.

Äänet

Nopein tapa hiljentää Android-puhelin on täpätä ruudun yläreunasta pyyhkäistävästä ylävalikosta ääni-painike pois päältä tai painaa puhelimen sivussa olevaa äänenvoimakkuuspainiketta alaspäin. Jos et halua pitää puhelintasi koko ajan hiljaisella, pääset säätämään soitto-, media-, ilmoitus- ja järjestelmä-ääniä yksityiskohtaisemmin Asetukset-valikosta:

Äänet ja ilmoitukset (tai Äänet ja värinät) -> Ilmoitukset (tai Äänenvoimakkuus)

Ruutukaappaus Samsung-puhelimen näytöltä. Näin säädät ilmoitusääniä.
Mediaääniä säätämällä vaikutat sekä kuunneltavan musiikin että videoiden ja pelien äänien voimakkuuteen. Ruutukaappaus Samsung-puhelimen näytöltä. Näin säädät ilmoitusääniä. asetukset, äänien säätäminen
Älä häiritse -tila hiljentää ilmoitukset, puhelut ja hälytykset.

Ilmoitukset

Ilmoituksista löytyvä Älä häiritse -tila mykistää laitteeseen tulevat puhelut ja ilmoitukset. Voit säätää tilaan aikaan ja henkilöihin liittyviä poikkeuksia, esimerkiksi hiljentää puhelut muilta kuin perheeltä yöaikaan.

HUOM! Älä häiritse -tila ei hiljennä erikseen asetettua herätystä.

Asetukset -> (Äänet ja ilmoitukset -> Ilmoitus) -> Älä häiritse

Samsung-puhelimen näytöllä näkyy sähköpostin lähettämä viesti ponnahdusikkunassa
Kun vähennät ponnahdusikkunoiden määrää, voit itse valita milloin käyt katsomassa sinulle tulleet viestit. Samsung-puhelimen näytöllä näkyy sähköpostin lähettämä viesti ponnahdusikkunassa Digitreenit,Ponnahdusikkuna,älypuhelin

Moni saattaa kokea häiritsevänä sovellusten, esimerkiksi sähköpostin tai Facebookin lähettämät viestit ponnahdusikkunoissa, jotka näkyvät puhelimen ollessa lukittuna. Voit poistaa ne asetus- ja ilmoitusvalikosta näin:

Lukitusnäytössä olevat ilmoitukset -> Älä näytä ilmoituksia
tai uudemmissa Samsung A5-malleissa -> Valitse, mistä sovelluksista haluat näyttää ilmoituksia

Voit säätää myös sovellusten ilmoitusasetuksia yksitellen:

Äänet ja ilmoitukset -> Sovellusilmoitukset -> Valitse sovellus

Uudemmissa malleissa löydät säätöpaikan Ilmoitukset -> Lisäasetukset-kohdasta.

Samasta valikosta voit hienosäätää ilmoituksiin poikkeuksia muun muassa asettamalla ne ensisijaiseksi, jolloin näet ne silloinkin kun laite on Älä häiritse -tilassa.

Samsung-puhelimen näytöllä Facebook-sovelluksen lähettämä viestimerkintä
Numeropallukka kertoo sinulle tulleiden viestien määrän. Samsung-puhelimen näytöllä Facebook-sovelluksen lähettämä viestimerkintä älypuhelimet,Facebook,mobiilisovellus

Ärsyttääkö Facebookin kuvakkeen reunassa oleva numeropallukka? Android-puhelimessa sitä ei saa pois puhelimen asetuksia säätämällä. Jos haluat vähentää sinulle tulevien ilmoitusten näkymistä, tee se tietokoneen Facebook-sovelluksesta näin:

Ilmoitukset (maapallokuvake yläpalkissa) -> Asetukset -> Muokkaa -> Esimerkiksi syntymäpäiväilmoitukset, ryhmätoiminta tai livevideo.

Voit valita ryhmä ja asia kerrallaan, minkä verran haluat saada niistä ilmoituksia.

iPhonessa voi säätää sovelluksille omat äänensä

Nopein tapa laittaa iPhone-puhelin hiljaiselle on painaa soitto/äänetön -kytkintä puhelimen vasemmassa sivussa.

iPhonen Älä häiritse -tila hiljentää myös puhelut, ilmoitusäänet ja hälytykset. Sen saa päälle asetuksista tai pyyhkäisemällä ylös näytön alareunasta ja napauttamalla ohjauskeskuksesta Älä häiritse -painiketta (kuun kuva). Voit säätää Älä häiritse -tilaan aikaan ja henkilöihin liittyviä poikkeuksia.

Asetukset -> Älä häiritse

HUOM! Samoin kuin Android-puhelimilla, herätys toimii myös Älä häiritse -tilassa normaalisti, jos se on asetettu erikseen.

Ilmoitukset

Ilmoituksiin liittyviä viestejä ja ääniä pääset säätämään iPhone-puhelimessa näin:

Asetukset -> Ilmoitukset -> Valitse sovellus -> Salli ilmoitukset -> Täppä vasempaan laitaan.

Jos haluat hienosäätää sovelluksien näkymistä ja niiden ääniä, voit tehdä sen sallimalla ilmoitukset ja valitsemalla sieltä haluamasi kohdat.

-> Näytä ilmoituskeskuksessa
-> Äänet
-> Merkki kuvakkeessa
-> Näytä lukitulla näytöllä.

Ääni

iPhonen ääni-valikosta voit säätää monet sovellukset erikseen hiljaiselle (muun muassa Facebook ja sähköposti) tai valita niille omat merkkiäänet.

Asetukset -> Ääni

Voit hiljentää soivan puhelimen pikaisesti painamalla äänenvoimakkuuden säätöpainiketta.

VINKKI: Näin hiljennät puhelimen pikaisesti

Sekä Android- että iPhone-puhelimissa voit pikaisesti hiljentää puhelimen painamalla kerran äänenvoimakkuuden säätöpainiketta. Tätä toimintoa voit tarvita, jos äänet ovat päälle esimerkiksi kokouksessa, etkä halua “lyödä luuria” soittajan korvaan.

Nyt vain nauttimaan rauhasta!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
21.6.17: Otsikoa muutetttu.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
27.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.
21.6.17: Päivitetty linkit.

Digitreenit

Kommentit