Hyppää pääsisältöön

Hongkongin oma "kummisetätrilogia" Infernal Affairs vie helvetin porteille

Infernal Affairs -elokuvan alkuperäinen kiinalainen nimi, kuten sen englanninkielinen käännös, viittaa helvettiin, jota kohti ehkä alun perin hyvää tarkoittavan sankarikaksikon matka vie. Juonikuviot muodostavat vähitellen sekavan labyrintin, mistä katsojan on toisinaan vaikea pysyä oikeilla jäljillä. Mutta aina eivät elokuvan päähenkilötkään ajattele selkeästi heidän oman identiteettinsä hiljalleen pirstoutuessa. Elokuvatrilogia on osa Areenan kesäleffat -pakettia.

Pääosia esittävät poliisi ja gangsteri soluttautuvat toistensa organisaatioihin. Jatkuvassa paljastumisen pelossa rikollisliigaan soluttautunut poliisi valuu yhä enemmän lain väärälle puolelle todistaakseen luotettavuutensa. Vastaavasti poliisina toimiva myyrä alkaa pohtia omaa moraaliaan ja peitellä rikollista menneisyyttään.

Martin Scorsese ihastui elokuvan käsikirjoitukseen ja teki siitä oman Bostoniin sijoittuvan version. The Departed -elokuvan päärooleissa nähtiin Leonardo DiCaprio ja Matt Damon. Alkuperäisessä elokuvassa pääosissa nähdään Hongkongin tunnetuimmat näyttelijät Andy Lau ja Tony Leung, jotka ovat tuttuja kasvoja länsimaisellekin elokuvayleisölle.

Trilogian vuotta myöhemmin valmistuneessa toisessa osassa siirrytään aikaan ennen ensimmäisen osan tapahtumia, henkilöiden nuoruuteen. Pääosan esittäjät vaihtuivatkin nuorempiin. Heidät nähtiin jo ensimmäisen osan prologissa. Päähenkilöiden ja kilpailevien kiinalaismafiajärjestöjen taustat syventyvät. Taistelu vallasta on julmaa ja gangsteripomojen luottamus ansaitaan pahoilla teoilla.

Heti perään tehdyssä kolmannessa osassa kerronnassa käytetään limittäin menneisyyttä ja nykyisyyttä eli aikaa trilogian ensimmäisen osan jälkeen. Päärooleissa nähdään jälleen myös ensimmäisen osan Andy Lau ja Tony Leung. Jo surmansa saaneita nähdään takautumissa. Ruumiita syntyy tässäkin osassa eikä voittajia ole.

Elokuvien jatko-osat eivät tunnetusti ole aina mieltä ylentävää katsottavaa. Infernal Affairsin jatko-osatkin saivat kuitenkin aikanaan kohtuullisen hyvät arviot, vaikka eivät ensimmäisen osan menestykseen yltäneetkään.

Koska elokuvien henkilöiden nimet ovat kiinalaisia ja siksi sekoittuvat toisiinsa helposti, saattaa se häiritä juonen seuraamista. Apuna voi käyttää Wikipediasta löytyvää trilogian henkilögalleriataulukkoa.

Infernal Affairs -trilogia on osa Areenan kesäleffat -pakettia. Toiminnan lisäksi mukaan mahtuu myös draamaa, romantiikkaa, huumoria ja luontoa. Kaikki kymmenen elokuvaa ovat katsottavissa 31.8. asti.

Areenan kesäleffat - katsottavissa 1.6. - 31.8.2017

Asterix ja Obelix Britanniassa (7)
(Astérix et Obélix: Au Service de Sa Majesté, Ranska 2012)
Gallian sankarit ylittävät kanaalin auttaakseen brittiserkkujaan taistelussa roomalaisia vastaan. O: Laurent Tirard. N: Gérard Depardieu, Edouard Baer.

Asterix ja Obelix Britanniassa (7) Dub
(Astérix et Obélix: Au Service de Sa Majesté, Ranska 2012)
Elokuvan suomeksi dubattu versio. O: Laurent Tirard. N: Gérard Depardieu, Edouard Baer.

Aurinkomyrsky (16)
(Solstorm, Ruotsi 2007)
Åsa Larssonin esikoisromaaniin perustuvassa jännärissä tutkitaan Kiirunan kauniin talvimaiseman sydämessä tapahtunutta rituaalimurhaa. O: Leif Lindblom. N: Izabella Scorupco, Mikael Persbrandt.

50/50 (12)
(USA 2011)
Nuori mies joutuu kovan paikan eteen sairastussaan vakavasti tosipohjaisessa ystävyys- ja rakkauskertomuksessa. O: Jonathan Levine: N: Joseph Gordon-Levitt, Anna Kendrick, Seth Rogen, Anjelica Huston.

Asterix ja Obelix Britanniassa.
Asterix ja Obelix Britanniassa. Asterix ja Obelix Britanniassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu. asterix
Elokuvan pääroolissa Izabella Scorupco
Aurinkomyrsky. Elokuvan pääroolissa Izabella Scorupco Kuva: Yle Kuvapalvelu. Aurinkomyrsky
50/50-elokuvan pääosien esittäjät
50/50. 50/50-elokuvan pääosien esittäjät Kuva: Yle Kuvapalvelu. 50/50

Friends with Kids (12)
(USA 2011)
Romanttisessa komediassa parhaat platoniset ystävät Jason ja Julie päättävät hankkia yhdessä lapsen mutta yhtälö osoittautuukin hankalaksi. O: Jennifer Westfeld. N: Adam Scott, Jennifer Westfeld, Jon Hamm.

Infernal Affairs (16)
(Mou gaan dou, Hongkong 2002)
Tony Leung ja Andy Lau tähdittävät labyrinttimäisen trillerin. Toinen esittää kyttää ja toinen gangsteria ja molemmat ovat myyriä toistensa organisaatiossa.

Infernal Affairs II (16)
(Mou gaan dou 2, Hongkong 2003)
Infernal affairs-sarjan etko-osa kertoo siitä miten myyrät alunperin soluttautuivat poliisiin ja triadeihin, ja taistelivat yhteistä vihollistansa vastaan.

Infernal Affairs III (16)
(Mou gaan dou 3, Hongkong 2004)
Trilogian loppuosa liikkuu usealla aikatasolla ja Chan Wing Yan'in ja Lau Kin Mingin osuudet rikosvyyhdissä saavat syvempää taustoitusta.

Kuvassa Jason Fryman (Adam Scott)
Friends with Kids. Kuvassa Jason Fryman (Adam Scott) Kuva: Yle Kuvapalvelu. Friends with Kids
Kuvassa etsivä Lau Kin Ming (Andy Lau) ja Dr. Lee Sum Yee (Kelly Chen)
Internal Affairs I. Kuvassa etsivä Lau Kin Ming (Andy Lau) ja Dr. Lee Sum Yee (Kelly Chen) Kuva: Yle Kuvapalvelu. infernal affairs
Infernal Affairs III, Kuvassa etsivä Lau Kin Ming (Andy Lau).
Infernal Affairs III. Infernal Affairs III, Kuvassa etsivä Lau Kin Ming (Andy Lau). Kuva: Yle Kuvapalvelu. infernal affairs

Planeettamme maa: elokuva (7)
(Earth, Britannia 2007)
BBC:n suositun luontosarjan elokuvaversio seuraa muutaman eläinperheen - Pohjoisnavan jääkarhujen, Kalaharin norsujen ja valtamerten ryhävalaiden - vaelluksia maapallollamme eri vuodenaikoina. (Suomenkielinen selostus.)

Source Code - Lähdekoodi (12)
(USA 2011)
Nokkela scifillä höystetty toimintajännäri sotilaasta, joka herää junassa terrori-iskun kynnyksellä ja yrittää estää seuraavan tuhotyön. O: Duncan Jones. N: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga.

Ylilyönti (7)
(Carnage/Ranska 2011)
Vanhemmat alkavat käyttäytyä yhä lapsellisemmin, kun heidän lastensa riidan sivistynyt jälkipuinti kehittyy sanasodaksi. O: Roman Polanski. N: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz.

Norsu ja norsun poikanen
Planeettamme maa: elokuva. Norsu ja norsun poikanen Kuva: Yle Kuvapalvelu. Planeettamme Maa
kuvassa Michelle Monaghan ja Jake Gyllenhaal
Source Code - Lähdekoodi. kuvassa Michelle Monaghan ja Jake Gyllenhaal Kuva: Yle Kuvapalvelu. Source Code
Kuvassa vas.: Michael Longstreet (John C. Reilly), Penelope Longstreet (Jodie Foster), Alan Cowan (Christoph Waltz) ja Nancy Cowan (Kate Winslet)
Ylilyönti. Kuvassa vas.: Michael Longstreet (John C. Reilly), Penelope Longstreet (Jodie Foster), Alan Cowan (Christoph Waltz) ja Nancy Cowan (Kate Winslet) Kuva: Yle Kuvapalvelu. ylilyönti
 • Viikon 26 vinkit: kesän iloksi uusia sarjoja ja Allsång på Skansen!

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 26

  Juhannus on takana, sarjakesä edessä! Viikolla 26 starttaavat muun muassa Rouvat ryöstäjinä - ruotsalainen sarja kahdesta elämäänsä kyllästyneestä naisesta, jotka päättävät ryöstään pankin -, kolmiosainen historiasarja Marx, Nietzsche ja Freud, BBC:n uusi draamasarja Kaksi tarinaa rakkaudesta ja Avaran luonnon Villi Patagonia.

 • Viikon 25 vinkit: romanttisia elokuvia ja musiikin tähtiä!

  Ylen parhaat ohjelmapoiminnat viikolle 25.

  Juhannusviikolla käydään Kultaranta-keskusteluja, nautitaan uudesta Murha Sandhamnissa -elokuvasta ja kierretään Eurooppaa uudessa Tanja ja kuuro Eurooppa -matkailuohjelmassa, jossa tutustutaan maanosaamme hieman erilaisesta perspektiivistä.

 • Luvassa kaikkien aikojen Areena-kesä!

  Areenassa on tuhti paketti kesäkatsottavaa kaikkeen makuun!

  Yle Areena tuo kesän parhaat ohjelmat vaikka laiturinnokkaan! Handmaid’s Tale, Ennen kuolemaan, Happy Valley, Perilliset….

Lue myös - yle.fi:stä poimittua