Hyppää pääsisältöön

Kesäaamun laulajia: Kuhankeittäjä

Kuhankeittäjä
Sommargylling

24–25 cm, 50–85 g

Kuhankeittäjä on räkättirastaan kokoinen. Räikeänkeltaisella vanhalla koiraalla on mustat siivet ja silmänympärys. Naaras ja yksivuotias koiras ovat päältä kellertävänvihreitä ja alta harmahtavia hennoin pitkittäisviiruin. Niilläkin on mustat siivet sekä vatsassa ja kupeilla kellertävää sävyä. Latvustoissa piileskelevä kuhankeittäjä paljastuu lähes aina koiraan huilumaisesta reviirivihellyksestä ”hii-hyy-dliu” tai närhimäisesti rääkyvästä varoitusäänestä ”krääh, krää-ääh”.

Kuhankeittäjä pesii rantojen ja pellonreunojen korkeapuisissa, valoisissa koivikoissa, haapa- ja muissa lehtimetsissä sekä koivuja ja mäntyjä kasvavissa salskeissa sekametsissä. Sen näkee tavallisesti lehahtamassa metsiköstä toiseen joutuisasti. Kuhankeittäjä syö pieniä selkärangattomia ja loppukesällä marjoja.

Kuhankeittäjä pesii harvinaisena Kaakkois-Suomessa ja hajanaisesti lounaassa. Se lähtee Afrikan keskiosiin heinä-elokuussa ja palaa touko-kesäkuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies