Hyppää pääsisältöön

Kesäaamun laulajia: Pensassirkkalintu

Pensassirkkalintu
Gräshoppsångare

12–13 cm, 10–16 g

Talitiaista hieman pienemmän, solakan pensassirkkalinnun pää on melko iso ja kaula paksu. Pyrstö on pitkähkö ja pyöreäkärkinen. Yläpuoli on tummatäpläisen kellanruskea, alapuoli likaisenvalkoinen, rinta aavistuksen tummempi tai viiruinen. Laulu muistuttaa suuresti heinäsirkan sirinää: ”sirrrrrrrrrrr…”. Siritys voi jatkua lyhyin katkoin läpi pimeimmän yöajan.

Pensassirkkalintu pesii heinikkoisilla niityillä, rikkaruohokentillä, joutomailla, kosteikkojen laitamilla ja kuivahkoilla rantaluhdilla, joilla kasvaa joitakin pensaita tai vadelmapehkoja laulupaikaksi. Joskus koiras asettuu laulamaan rypsi- tai viljapellollekin. Lajia ei huomaisi ilman alkukesän öinä kuuluvaa sirittävää laulua, sillä sirkkalinnut piileskelevät visusti aluskasvillisuuden kätköissä. Laji syö hyönteisiä.

Pensassirkkalintu on melko harvinainen viljelyseuduilla Etelä- ja Keski-Suomessa. Linnut muuttavat Afrikan länsiosiin heinä-syyskuussa ja palaavat touko-kesäkuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies