Hyppää pääsisältöön

Kesäaamun laulajia: Pikkusieppo

Pikkusieppo
Mindre flugsnappare

11–12 cm, 9–11 g

Talitiaista pienemmällä, palleromaisella pikkusiepolla on muiden sieppojen tapaan tumma ja lyhyt, matala mutta tyvestä leveä nokka. Laji on yläpuolelta harmaanruskea, alta valkoinen. Mustan pyrstön reunat ovat tyveltä valkoiset. Koiraalla kurkku ja rinnan yläosa ovat punaruskeat (1-vuotiaalla vain kurkku), pää siniharmaa. Naaraalta oranssi puuttuu, ja pää on ruskea. Pajulintumainen laulu alkaa näppäilevillä ”tsip”-aiheilla ja päättyy vienoihin ”fyy”-vihellyksiin. Varoitusääni on soinnitonta rätinää ”drrt, tserrt”.

Pikkusieppo suosii iäkkäitä ja kosteahkoja, luonnonmukaisen oloisia kuusi- ja sekametsiä sekä lehtoja, joissa on lahopökkelöitä ja kaatuneita puita. Sopivia metsiä on eniten luonnonsuojelualueilla, puro- ja jokilaaksoissa, suonreunakorvissa ja lähellä rantoja. Osa pareista kelpuuttaa pesäpaikaksi keski-ikäisiä kuusivaltaisia talousmetsiä. Muuttoaikaan pikkusieppo pysähtyy merensaarten katajikkoihin. Laji on hyönteissyöjä.

Pikkusieppo pesii melko harvinaisena Etelä- ja Keski-Suomessa. Se lähtee Kaakkois-Aasiaan elo-lokakuussa ja palaa toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies