Hyppää pääsisältöön

Kesäaamun laulajia: Punavarpunen

Punavarpunen
Rosenfink

14–15 cm, 19–27 g

Talitiaisen kokoinen punavarpunen on pitkäpyrstöinen, etupäästä rintava ja peräpäästä hoikka peipon sukulainen, jolla on lyhyt kolmiomainen nokka. Koiraan rinta, posket ja päälaki ovat räikeän karmiininpunaiset, samoin selän takaosa (näkyy takaapäin linnun lähtiessä lentoon). Selkä, siivet ja pyrstö ovat ruskeankirjavat. Naaras ja yksivuotias koiras ovat viiruisen harmaanruskeita. Laulu on kirkas, ponteva vihellys ”vi-viyti-viy”, kutsuääni samea ”dsyii”.

Punavarpunen pesii lehtipensaikoissa hylätyillä viljelymailla, pellon- ja tienreunoilla, ojanvarsilla, hakkuuaukeilla ja metsänreunoissa sekä nuorissa kuusitaimikoissa. Kuuluva laulu paljastaa alkukesällä koiraan, mutta muutoin laji piileskelee tiheiköissä. Pääravintoa ovat pensaiden silmut ja ruohojen versot ja siemenet mutta poikasaikaan muiden siemensyöjien tavoin hyönteiset.

Punavarpunen pesii yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa. Se lähtee Etelä- ja Kaakkois-Aasiaan heinä-elokuussa ja palaa touko-kesäkuussa.


Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Minna Nuotio