Hyppää pääsisältöön

Mannerheimin Mersu – tarina ainutlaatuisesta autosta

Panssaroitu Mercedes oli Adolf Hitlerin lahja marsalkka Mannerheimille. Auton tarina on ainutlaatuinen.
Adolf Hitlerin lahja-auto luovutettiin Mannerheimille Mikkelissä joulukuussa 1941. Panssaroitu Mercedes oli Adolf Hitlerin lahja marsalkka Mannerheimille. Auton tarina on ainutlaatuinen. yle tv1

TV1 torstaina 4.6.2020 klo 13.20 - 14.05, uusinta lauantaina 6.6. klo 7.15, Areenassa

Presidentti C. G. E. Mannerheim sai Adolf Hitleriltä lahjaksi Mersun vuonna 1941. Panssaroitu Mercedes-Benz 770 Offener Tourenwagen oli aikansa kallein auto maailmassa.

Dokumentti Mannerheimin Mersu kertoo Suomen historian tunnetuimman Mercedeksen tarinan. Marsalkka Mannerheimin syntymästä tulee torstaina 4.6.2020 kuluneeksi 153 vuotta.

Auto myytiin Ruotsiin

Jo ennen toisen maailmansodan päättymistä Mannerheimin Mercedeksen käyttäminen lienee ollut poliittisesti vähintäänkin kyseenalaista. Kun Mannerheim luopui presidentin tehtävistä vuonna 1946, ei autolle ollut muuta vaihtoehtoa kuin myydä se pois maasta.

Mannerheim myi auton Ruotsiin 1947 ja se saattoi saattoi pelastaa ajoneuvon tuleville sukupolville. Kiistanalainen auto olisi voinut kiinnostaa Neuvostoliittoa sotakorvauksena.

Panssaroitu Mercedes oli Adolf Hitlerin lahja marsalkka Mannerheimille. Auton tarina on ainutlaatuinen.
Mannerheimin Mersu ei ole vain museoesine, vaan se kulkee edelleen – lentokonebensalla. Panssaroitu Mercedes oli Adolf Hitlerin lahja marsalkka Mannerheimille. Auton tarina on ainutlaatuinen. yle tv1
Panssaroitu Mercedes oli Adolf Hitlerin lahja marsalkka Mannerheimille. Auton tarina on ainutlaatuinen.
Kuuluisa auto on omistajansa, ilmavoimien kenraali William Lyonin automuseossa. Panssaroitu Mercedes oli Adolf Hitlerin lahja marsalkka Mannerheimille. Auton tarina on ainutlaatuinen. yle tv1

Yksityisessä museossa Kaliforniassa

Ruotsista Mercedes myytiin vuonna 1948 Yhdysvaltoihin, jossa sitä pidettiin pitkään Hitlerin autona. Ajoneuvo pysyi arvokkaana, sillä se oli vuonna 1973 yksi kalleimmista koskaan huutokaupatuista autoista.

Mannerheimin Mersu on ollut vuodesta 1984 lähtien amerikkalaisen ilmavoimien kenraalin William Lyonin omistuksessa ja yksityisessä museossa Kaliforniassa. Auton entisöinti entiseen loistoonsa valmistui vuonna 2014.

Dokumentin Mannerheimin Mersusta on käsikirjoittanut ja kuvannut kouvolalainen Veli Vartiala, joka itsekin on vanhojen ajoneuvojen harrastaja ja museoajoneuvotarkastaja. Dokumentin on ohjannut Vesa Saarinen ja leikannut Leila Koivuaho.

Tuotanto:.Yle Yhteistuotanto, 2017. Dokumentti on esitetty edellisen kerran Ykkösellä vuonna 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.