Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Serafiina 14 v. katsoi Häräntappoasetta: "Odotukset matalalla, mutta ekan jakson jälkeen huvittaa klikata toistakin"

Aika outo nimi. Kuulostaa joltain länkkärisarjalta, joka on täynnä toimintaa. Ja se ei vaikuta hyvältä teemalta nuorten sarjalle. Ahaa okei, sarjan kuvauksessa lukee, että kaupunkilaispoika Alpo Korva joutuu heinätöihin kaukaisten sukulaisten luo. Se tuntuukin järkevämmältä teemalta vanhalle 1980-luvun suomalaiselle nuorten sarjalle.

Katsoin ensimmäisen jakson. Odotukseni olivat aika matalalla, mutta jakso olikin positiivinen yllätys. Juoni oli selkeä, ja siihen pääsi hyvin mukaan. Kohtauksessa, jossa Alpon sukulaiset kuulustelevat Alpon ja hänen äitinsä kuulumisia, pystyin jopa kuvittelemaan itseni Alpon paikalle, sillä kohtaus oli niin todenmukainen. Miinusta oli kuitenkin mielestäni liian vanhat pääosien ja sivupääosien nuorten näyttelijät. Nuoremmat näyttelijät olisivat paremmat, mutta ehkä toisaalta huonompia näyttelijän taidoiltaan.

Sarjan julkaisusta on kuitenkin jo lähes 30 vuotta ja sen huomasi esimerkiksi henkilöiden kielenkäytöstä, tapahtumapaikoista ja sarjan tyylistä. Se vei osaltaan uskottavuutta ensi kertaa sarjaa katsovan nuoren silmissä, mutta en silti sanoisi, että se häiritsi liikaa.

Mielestäni oli mielenkiintoista katsoa tv-sarjaa, jota vanhempani ovat katsoneet minun iässäni. Vaikka sarjassa oli erilainen tyyli kuin nykyajan sarjoissa, oli se mielestäni hauska, ja kun ensimmäinen jakso oli loppunut, teki mieli klikata kakkosjaksoa.

Ensimmäisen katsomani jakson jälkeen sanoisin, että aion katsoa loputkin. Se oli mielenkiintoinen, ja jäi sopivasti hieman kesken niin, että halusin heti tietää, mitä tapahtuu.

Mielestäni muidenkin ikäisteni kannattaisi katsoa edes ensimmäinen jakso. Se kestää vain 28 minuuttia, eli ei suuri menetys, vaikka ei sarjasta tykkäisikään.

Häräntappoasetta voisi mielestäni myös katsoa esimerkiksi historian tunnilla koulussa. Se olisi kiinnostava ja mieleenpainuva tapa oppia 1980-luvun Suomesta. Suosittelen sarjaa kaikille, joita kiinnostaa viihdyttävä tarina Alpon kesästä ja sen tuomista yllätyksistä.

Teksti: Serafiina Yli-Ojanperä, 8. lk Pyynikin koulu
Elävässä arkistossa toukokuussa 2017 TET-harjoittelussa ollut Serafiina sai tehtäväksi katsoa Häräntapposeen ensimmäisen jakson ja kirjoittaa siitä blogiin.

TET-harjoittelija Serafiina katsooHäräntappoasetta Yle Areenassa
TET-harjoittelija Serafiina katsooHäräntappoasetta Yle Areenassa Kuva: Yle Häräntappoase (tv-sarja),Yle Areena,televisiosarjat
 • Lataa aidot pieruäänet vapaaseen käyttöön!

  Ylen äänitehosteita Freesound-palvelussa

  Prööööööt! Pufff! Millä kaikin tavoin pieru voikaan kajahtaa, tussahtaa ja plörähtää. Kuuntele ja lataa pieruja äänitehosteina vapaaseen käyttöön. Yle julkaisee äänitehostekokoelman aarteitaan kaikkien käyttöön Freesound-palvelussa. Tuoreimpana lisäyksenä ovat paljon toivotut pierut. Pääset kuuntelemaan ja lataamaan pierujen muikean kavalkadin tästä linkistä! .

 • Ruusunen ja muita klassikkosatuja Areenassa – tarinoissa mittelevät valon ja pimeyden voimat

  Fiat lux, tulkoon valkeus! Ruususen ja Grimmin satujen taika

  "Fiat lux – tulkoon valkeus!" hyvän haltijan kasvot valaisivat koko tv-ruudun. Vuonna 1982 esitetty televisioteatterin Prinsessa Ruusunen on jättänyt muistiin hehkuvan jäljen. Vielä nytkin silmä sivuuttaa aikansa tv-tekniikan ja näkee taian. Klassikkosaduissa pimeys ja valo, hyvä ja paha hakevat rajojaan voimallisesti. Areenaan kootuissa toivotuissa saduissa nähdään Ruusunen mm. Susanna Haaviston ja Karvakuonon hahmossa, piirrettynä sekä Sinikka Sokan vivahteikkaasti kertomana. Sokan tarinoimina eläväksi tulevat myös monet muut Grimmin sadut.

 • Hyvästit flashille

  Ei enää flashia

  Flash-playerin tarve Areenan web-palvelussa loppuu. Viime viikolla Areenassa saavutettiin jonkinlainen merkkipaalu, kun suorista tv-lähetyksistä muodostettavat tallenteet siirtyivät käyttämään uutta julkaisualustaa.

 • Kirjaudu Yle Tunnuksella äly-tv-laitteesi Areena-sovellukseen

  Helpompi Yle Tunnus -rekisteröityminen äly-tv-laitteilla

  Yle Areenan tv-sovellukset ovat päivittyneet. Uusituilla sovelluksilla on aiempaa helpompi kirjautua Yle Tunnuksella, jolloin käyttäjä saa huomattavasti helpommin käytettävän palvelun. Uusissa Yle Areena -sovelluksissa kirjautuminen tehdään yksinkertaisesti liittämällä äly-tv-laite käyttäjän olemassaolevaan Yle Tunnus -tiliin.