Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Serafiina 14 v. katsoi Häräntappoasetta: "Odotukset matalalla, mutta ekan jakson jälkeen huvittaa klikata toistakin"

Aika outo nimi. Kuulostaa joltain länkkärisarjalta, joka on täynnä toimintaa. Ja se ei vaikuta hyvältä teemalta nuorten sarjalle. Ahaa okei, sarjan kuvauksessa lukee, että kaupunkilaispoika Alpo Korva joutuu heinätöihin kaukaisten sukulaisten luo. Se tuntuukin järkevämmältä teemalta vanhalle 1980-luvun suomalaiselle nuorten sarjalle.

Katsoin ensimmäisen jakson. Odotukseni olivat aika matalalla, mutta jakso olikin positiivinen yllätys. Juoni oli selkeä, ja siihen pääsi hyvin mukaan. Kohtauksessa, jossa Alpon sukulaiset kuulustelevat Alpon ja hänen äitinsä kuulumisia, pystyin jopa kuvittelemaan itseni Alpon paikalle, sillä kohtaus oli niin todenmukainen. Miinusta oli kuitenkin mielestäni liian vanhat pääosien ja sivupääosien nuorten näyttelijät. Nuoremmat näyttelijät olisivat paremmat, mutta ehkä toisaalta huonompia näyttelijän taidoiltaan.

Sarjan julkaisusta on kuitenkin jo lähes 30 vuotta ja sen huomasi esimerkiksi henkilöiden kielenkäytöstä, tapahtumapaikoista ja sarjan tyylistä. Se vei osaltaan uskottavuutta ensi kertaa sarjaa katsovan nuoren silmissä, mutta en silti sanoisi, että se häiritsi liikaa.

Mielestäni oli mielenkiintoista katsoa tv-sarjaa, jota vanhempani ovat katsoneet minun iässäni. Vaikka sarjassa oli erilainen tyyli kuin nykyajan sarjoissa, oli se mielestäni hauska, ja kun ensimmäinen jakso oli loppunut, teki mieli klikata kakkosjaksoa.

Ensimmäisen katsomani jakson jälkeen sanoisin, että aion katsoa loputkin. Se oli mielenkiintoinen, ja jäi sopivasti hieman kesken niin, että halusin heti tietää, mitä tapahtuu.

Mielestäni muidenkin ikäisteni kannattaisi katsoa edes ensimmäinen jakso. Se kestää vain 28 minuuttia, eli ei suuri menetys, vaikka ei sarjasta tykkäisikään.

Häräntappoasetta voisi mielestäni myös katsoa esimerkiksi historian tunnilla koulussa. Se olisi kiinnostava ja mieleenpainuva tapa oppia 1980-luvun Suomesta. Suosittelen sarjaa kaikille, joita kiinnostaa viihdyttävä tarina Alpon kesästä ja sen tuomista yllätyksistä.

Teksti: Serafiina Yli-Ojanperä, 8. lk Pyynikin koulu
Elävässä arkistossa toukokuussa 2017 TET-harjoittelussa ollut Serafiina sai tehtäväksi katsoa Häräntapposeen ensimmäisen jakson ja kirjoittaa siitä blogiin.

TET-harjoittelija Serafiina katsooHäräntappoasetta Yle Areenassa
TET-harjoittelija Serafiina katsooHäräntappoasetta Yle Areenassa Kuva: Yle Häräntappoase (tv-sarja),Yle Areena,televisiosarjat
 • Faktaa ja fiktiota Suomen presidenteistä ja heidän haastajistaan

  Presidenttejä ja ehdokkaita draamassa ja dokumenteissa

  Kokosimme Areenaan katsottavaksi ohjelmia Suomen presidenteistä ja vaalien vahvoista kilpakumppaneista. Tarjolla on dokumentteja, henkilökuvia, draamasarjoja ja elokuvia – toisinaan taru ja totuus nivoutuvat yhteen. Esillä ovat kaikki itsenäisen Suomen tasavallan presidentit sekä joukko viime vuosikymmenten presidenttiehdokkaita. Suomen poliittinen historia näkyy myös itse ohjelmissa ja niiden sisäisissä valinnoissa.

 • Punikkeja ja jääkäreitä – tasavallan syntyvuosien kokijat äänessä

  Itsenäisyyden murrosvuosien todistajat muistelevat netissä.

  Elävä arkisto on jo aiemmin julkaissut runsaasti silminnäkijäaineistoa 100-vuotisen Suomen kuohuvasta alkutaipaleesta. Uusin lisäys on Ylen ja kahden työväenarkiston yhteistyönä syntynyt järkälemäinen haastattelukooste sisällissodan punaisten muistoista.

 • Rintamäkeläiset olohuoneessa – joulu tulee, jurotus pysyy

  Vanhoissa suosikkidraamoissa ei joulu olekaan yhtä juhlaa.

  Kun suositussa suomalaisessa draamasarjassa on joulun aika, voisi kuvitella maalaisidylliä ja perheonnea. Mutta mitä tapahtuukaan Rintamäkeläisten joulupäivänä 1972 esitetyssä jaksossa, jonka yleisö äänesti katsottavaksi Areenaan. Ainakin siinä kouritaan, jupistaan, jurotetaan ja petetään.