Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Serafiina 14 v. katsoi Häräntappoasetta: "Odotukset matalalla, mutta ekan jakson jälkeen huvittaa klikata toistakin"

Aika outo nimi. Kuulostaa joltain länkkärisarjalta, joka on täynnä toimintaa. Ja se ei vaikuta hyvältä teemalta nuorten sarjalle. Ahaa okei, sarjan kuvauksessa lukee, että kaupunkilaispoika Alpo Korva joutuu heinätöihin kaukaisten sukulaisten luo. Se tuntuukin järkevämmältä teemalta vanhalle 1980-luvun suomalaiselle nuorten sarjalle.

Katsoin ensimmäisen jakson. Odotukseni olivat aika matalalla, mutta jakso olikin positiivinen yllätys. Juoni oli selkeä, ja siihen pääsi hyvin mukaan. Kohtauksessa, jossa Alpon sukulaiset kuulustelevat Alpon ja hänen äitinsä kuulumisia, pystyin jopa kuvittelemaan itseni Alpon paikalle, sillä kohtaus oli niin todenmukainen. Miinusta oli kuitenkin mielestäni liian vanhat pääosien ja sivupääosien nuorten näyttelijät. Nuoremmat näyttelijät olisivat paremmat, mutta ehkä toisaalta huonompia näyttelijän taidoiltaan.

Sarjan julkaisusta on kuitenkin jo lähes 30 vuotta ja sen huomasi esimerkiksi henkilöiden kielenkäytöstä, tapahtumapaikoista ja sarjan tyylistä. Se vei osaltaan uskottavuutta ensi kertaa sarjaa katsovan nuoren silmissä, mutta en silti sanoisi, että se häiritsi liikaa.

Mielestäni oli mielenkiintoista katsoa tv-sarjaa, jota vanhempani ovat katsoneet minun iässäni. Vaikka sarjassa oli erilainen tyyli kuin nykyajan sarjoissa, oli se mielestäni hauska, ja kun ensimmäinen jakso oli loppunut, teki mieli klikata kakkosjaksoa.

Ensimmäisen katsomani jakson jälkeen sanoisin, että aion katsoa loputkin. Se oli mielenkiintoinen, ja jäi sopivasti hieman kesken niin, että halusin heti tietää, mitä tapahtuu.

Mielestäni muidenkin ikäisteni kannattaisi katsoa edes ensimmäinen jakso. Se kestää vain 28 minuuttia, eli ei suuri menetys, vaikka ei sarjasta tykkäisikään.

Häräntappoasetta voisi mielestäni myös katsoa esimerkiksi historian tunnilla koulussa. Se olisi kiinnostava ja mieleenpainuva tapa oppia 1980-luvun Suomesta. Suosittelen sarjaa kaikille, joita kiinnostaa viihdyttävä tarina Alpon kesästä ja sen tuomista yllätyksistä.

Teksti: Serafiina Yli-Ojanperä, 8. lk Pyynikin koulu
Elävässä arkistossa toukokuussa 2017 TET-harjoittelussa ollut Serafiina sai tehtäväksi katsoa Häräntapposeen ensimmäisen jakson ja kirjoittaa siitä blogiin.

TET-harjoittelija Serafiina katsooHäräntappoasetta Yle Areenassa
TET-harjoittelija Serafiina katsooHäräntappoasetta Yle Areenassa Kuva: Yle Häräntappoase (tv-sarja),Yle Areena,televisiosarjat
 • Rakastetut satukuunnelmat tuovat seikkailua ja jännitystä elokuun iltoihin

  Seikkailukuunnelmia lapsille ja nuorille

  Lomakauden loppuessa radiodraaman ystäviä hellitään kiehtovilla satukuunnelmilla. Tarinannälkäiset lapset ja aikuiset viedään arkiaskareista eksoottiselle saarelle etsimään nuoruuden lähdettä ja viktoriaaniseen kartanoon selvittämään salaisuuksia. Pääsemme Ville Valdemarin matkassa lännenelokuvan kuvauksiin, jännitämme onnellisia loppuja hurjissa perinnesaduissa ja kiidämme Shehrezadin lentävällä matolla Tuhannen ja yhden yön taruihin.

 • Äly-tv-laitteiden Areena-ongelmia ratkotaan

  Areenan äly-tv-ongelmien ratkaiseminen jatkuu

  Sony-laitteita vaivannut vika on korjattu, Samsung-ongelmien ratkaiseminen jatkuu. Äly-tv-laitteiden Areena-sovellusten ongelmien selvittely on edennyt jonkin verran. Joissakin Sonyn malleissa ilmennyt ongelma (ohjelmat käynnistyvät mutta kuvaa ei näy, sen sijaan ääni kuuluu) on nyt korjattu ja sovelluksen pitäisi toimia normaalisti.

 • Ongelmia Samsung-televisioiden Areena-sovelluksessa

  Ongelmia Samsung-laitteiden Areena-sovelluksessa

  Areena-sovellus ei tällä hetkellä toimi oikein kaikissa Samsungin äly-tv-laitteissa. Ongelmat eivät koske kaikkia laitteita: suurimmassa osassa Samsungin äly-tv-laitteista Areena toimii edelleen normaalisti. Ongelmia on kolmenlaisia. Ensimmäisessä ongelmassa sovellus käynnistyy normaalisti ja jotkut ohjelmista toistuvat, mutta jotkut eivät.

 • Kotikontujen filmattu historia kiinnostaa – Yle Areenassa näet vaikkapa rakentuvaa Tapiolaa ja 1950-luvun Iisalmea

  Areenasta löytyy paljon vanhaa aineistoa ympäri Suomea.

  Oman asuinseudun historia kiinnostaa monia meistä. Tämän totesimme, kun kävimme esittelemässä Ylen arkistoaineistoja Espoossa Tapiolan kirjastossa. Koolle kerääntyi yli sata kiinnostunutta katsomaan vanhoja filmejä ja tunnistamaan niistä tuttuja kotipaikkoja. Tapahtuman innoittamina kokosimme Areenaan paketillisen entisaikojen Tapiolaa kuvaavaa aineistoa.