Hyppää pääsisältöön

Euroedustajille jaetaan 40 miljoonan potti ilman valvontaa

Euroopan parlamentti maksaa vuosittain euroedustajille yhteensä yli 40 miljoonaa euroa korvauksia, joita ei valvota lainkaan. Kukin jäsen eli meppi saa vuosittain itselleen noin 50 000 euron suuruisen potin, jonka voi käytännössä käyttää mihin vain tai pistää omaan taskuunsa.

Korvauspotti on toki tarkoitettu meppien menoihin kuten vuokriin ja matkoihin kotimaissaan. EU-laajuisen toimittajaryhmän tekemästä selvityksestä ilmenee, että mepeistä runsaalla kolmanneksella ei ole toimistoa lainkaan tai että euroedustajat eivät olleet halukkaita paljastamaan toimistojensa sijaintia.

Selvityksestä ilmenee, että törkemmissä tapauksissa mepit maksoivat EU-rahoista vuokraa poliittiselle puolueelleen tai itselleen. Käyttämättömiä euroja ei myöskään yleensä palauteta.

”Koska parlamentti ei valvo rahojen käyttöä, summa on monille europarlamentaarikoille ylimääräinen rahapotti, jota pidetään palkan lisänä”, asiantuntija Nicholas Aiossa Transparency International EU:sta sanoo.

28 maassa toimiva toimittajaryhmä on selvittänyt vuosittaisen noin 40 miljoonan euron suuruisen korvauksen käyttöä. Toimittajaryhmässä on mukana Ylen MOT-ohjelma.

Sen tekemän kyselyn mukaan parlamentissa tällä hetkellä istuvista 748 mepistä ainakin 42 maksaa vuokraa omalle puolueelleen tai itselleen. Puolueen tukeminen on sääntöjen mukaan kielletty. Vain vajaa viidennes mepeistä kertoi, minkä suuruista vuokraa he toimistoistaan maksavat.

MOT on kartoittanut 13 suomalaisedustajan tilanteet, joista kerrotaan 5.6. esitettävässä ohjelmassa ”Meppien piilobonukset”.

Mepit käyttävät vuosittaista rahapottiaan hyvin eri tavoin. Vuokrien lisäksi siitä maksetaan toimistokuluja, puhelin- ja tietoliikennekuluja, matkakorvauksia, vieraiden kestityksiä. Varoja lahjoitetaan omalle puolueelle tai hyväntekeväisyyteen.

Euroopan parlamentti ei edellytä kuluista kirjanpitoa eikä valvo rahojen käyttöä. Vain 53 meppiä olisi valmiita avaamaan rahankäyttöään julkisesti.

Osa mepeistä, esimerkiksi kaikki puolalaiset ja bulgarialaiset, kieltäytyivät vastaamasta kyselyyn lainkaan. Suomalaismepit vastasivat kyselyyn.

MOT:Meppien piilobonukset
TV1 maanantaina 5.6. klo 20

Linkkejä:

Mepin toimistoraha 50 000 euroa vuodessa - hae toimistot tietokannasta

Euroedustajat kikkailevat toimistovuokrilla

Kolme suomalaismeppiä torjuu kaikki avoimuusesitykset

Muokattu: lisätty traileri katsottavaksi 2.6.2017 MK
Lisätty linkit 5.6.217 MK
vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 6.6.2017 MK

Kommentit