Hyppää pääsisältöön

Pasunisti Sakari Mäkimattila: "Ei siellä landella muutakaan tekemistä ollut!"

Pasunisti Sakari Mäkimattila
Pasunisti Sakari Mäkimattila Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen sakari mäkimattila

Pienestä kylästä Alastarolta kotoisin oleva pasuunansoiton opiskelija Sakari Mäkimattila toteaa realistisesti: "En muista kuinka tulin aloittaneeksi musiikkiopinnot. Jotenkin siihen kai ajautui, koska ei siellä landella muutakaan tekemistä ollut!" Nyt Sakarin haave on saada pasuunansoitosta ammatti. Kolmas opiskeluvuosi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa on pian ohi. Sakari tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä 31.5.2017.

Kuka?
Olen Sakari Mäkimattila ja opiskelen pasuunan soittamista Sibelius-Akatemiassa. Olen syntynyt 5.6.1992. Olen kotoisin pienestä kylästä Alastarolta ja olen sitten muuttanut muualle isompiin kyliin opiskelemaan musiikkia.
Veljeni soittaa käyrätorvea ja on töissä Lappeenrannan kaupunginorkesterissa. Muuten perheessämme ei edes harrasteta musiikkia. Tällä hetkellä soitan itse tenori- ja alttopasuunaa.

Musiikkiopinnot?
Musiikkiopiston aloitin samoihin aikoihin kuin koulun. Soitin pianoa aika kauan, kunnes teini-ikäisenä vaihdoin pasuunaan.

Kuka vaikutti siihen, että tulit aloittaneeksi musiikkiopinnot?
En muista yhtään. Jotenkin siihen kai ajautui koska ei siellä landella muutakaan tekemistä ollut.

Tärkeimmät opettajasi ja oppilaitokset?
Ammattiopiskelijana tärkeimmät opettajat ovat olleet Metropoliassa Valtteri Malmivirta ja tällä hetkellä opiskelen Akatemiassa Teppo Alestalon johdolla.

Joko valmistuminen häämöttää?
Aloitan seuraavaksi kolmatta vuotta Sibelius-Akatemiassa. Kyllä tässä vielä ONNEKSI opiskeluvuosia on.

Lempisäveltäjäsi ja teokset?
Todella vaikea kysymys ja mahdoton valinta! Mutta pakko kai se on näin suomalaisena sanoa että pidän kovasti Jean Sibeliuksen ja Magnus Lindbergin musiikista.
Sibeliuksen sinfoniat ovat kyllä suuria suosikkejani. Pidän siitä miten hän käytti pasuunoita vahvasti mutta tyylikkäästi.

Millainen oli hetki, kun sytyit juuri tälle musiikille?
Muistan joskus sanoneeni etten pidä suomalaisesta taidemusiikista. Se on kyllä ajan kuluessa muuttunut. Nytkin harjoittelen tulevia konsertteja varten uutta ja vanhaa suomalaista musiikkia ja pidän siitä kovasti.

Millainen musiikki ylipäätään vetoaa ja puhuttelee?
Sellainen musiikki jota tehdään tosissaan, johon esiintyjät antavat kaikkensa ja osan itseään.

Mahtuuko elämääsi muuta kuin musiikki?
Pakko sanoa, että kyllä tämä elämäntapa jättää hyvin vähän tilaa muille asioille. Mutta kun käyttää aikansa oikein voi elää tietynlaista "kaksoiselämää".

Onko sinulla muita vaihtoehtoja kuin musiikki ja soittaminen?
Minulle tämä musiikki ja soittaminen on vaihtoehto kaikelle muulle. Kaikkein mahtavin ja samaan aikaan kaikkein raskain ala. Toivon kovasti saavani tästä ammatin.

Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa Sakari Mäkimattila soittaa Robert Elkjerin sovituksen Claude Debussyn kappaleesta “Clair de lune”. Kantapöydän toimittajat ovat Helena Hannikainen ja Inari Tilli. Ohjaus Harri Anttila.

 • Musiikkiteknologian opiskelija Kaj Mäki-Ullakko: "Tein ensimmäisiä midi-sävellyksiä isäni MikroMikko-tietokoneella."

  Tutustu Sibelius-Akatemian opiskelijaan.

  Kokkolan Estarditaiteen koulu saa pisteet Kaj Mäki-Ullakolta: "Rehtori Alf Mylläri otti minut siviilipalvelukseen ja teorianopettaja Tommi Peltola sai minut kiinnostumaan musiikin teoriasta toden teolla!" Kaj tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalossa 22.11.2017. Kuka? Olen Kaj Mäki-Ullakko, syntynyt Vantaalla 21.12.1987. Aloitin kitaransoiton isäni kitarall

 • EBU:n musiikkivaihto 50 vuotta - ei pelkkää Euroviisua

  Ei pelkkää Euroviisua

  EBU:n eli Euroopan yleisradioliiton musiikkivaihto täyttää tänä syksynä 50 vuotta. Pyöreitä vuosia juhlitaan maanantaina 27. marraskuuta suoralla konsertilla Lontoosta. Mitä tämä musiikkivaihto tarkalleen tarkoittaa? EBU-yhteistyö on paljon muutakin kuin Euroviisuja. Marraskuun 27.

 • "Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken"

  Näppärit jatkavat pelimanniperintöä ja kehittävät sitä.

  Kaustislainen pelimanni ja pedagogi Mauno Järvelä on syntynyt kansanmusiikin keskelle. Hänelle lapsuus oli jatkuvaa musiikin vaikutteiden imemistä. Yksi vahvoista muistoista on pelimannilava. Lapsuuden häistä hän muistaakin nimenomaan pelimannilavan ja sen, miten hän istui kuuntelemassa, kun pelimannit soittivat. - Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken, se oli semmonen juttu, ettei muilla ollut väliä, hän toteaa.

 • Vladimir Agopov voitti Lied-sävellyskilpailun 2017

  Katso kaikki palkinnot & finaaliesitykset.

  Kokenut konkari, säveltäjä Vladimir Agopov voitti lauantaina 18.11. pidetyn Yrjö Kilpinen -seuran järjestämän ensimmäisen Lied-sävellyskilpailun laulusarjallaan Four songs to the poems by William Blake. Ensimmäinen palkinto on suuruudeltaan 5.000 euroa.