Hyppää pääsisältöön

Ylellä alkoi erikoinen Teinipeto-niminen sarja – se on kuin luontodokkari, mutta siinä tarkkaillaan eläinten sijaan teinejä

Sarja laittaa kampoihin Planeettamme maa -luontodokumenttisarjalle.

No nyt on lähtökohtaisesti mielenkiintoinen ja jännä sarja!

Yhden jakson verran Ylen Teema & Fem -kanavalla sekä Yle Areenassa esitetty Teinipeto on taskalaissarja, jossa seurataan teinejä aivan kuin he olisivat luontodokkarin eläimiä – eli siten, että teinit elävät omaa elämäänsä, ja kertojaääni kertoo, mitä tapahtuu. Kuvio on tuttu esimerkiksi Planeettamme maa -sarjasta.

Teinipeto-sarjan ajatus on hauska, mutta voiko se oikeasti toimia? Vai tuleeko katsojalle vain typerä olo ja ihmetys siitä, mitä sarjassa tapahtuu?

Katsotaan.

- Olentoa tavataan joukossa, joukon ulkopuolella ja sen liepeillä. Ohjelmasarja tutustuttaa meidät olennon erikoiseen maailmaan.

Näin kertoja puhuu tanskalaisteineistä, jotka ovat nukkumassa.

- Teiniuros on väsynyt. Se tarvitsee paljon enemmän lepoa kuin vanhemmat lajitoverinsa, kertoja sanoo.

Herättyään teini vainuaa aamupalan ja raahustaa alakertaan. Paitsi se lauman pienin, jolle alfanaaras (äiti) toimittaa ruoan sänkyyn.

"Naaraan muodot ovat urosta houkutteleva seksuaalinen signaali, vaikkei teiniuros sitä vielä tässä vaiheessa tiedosta."― Kertoja

Kun lauma on saatu hereille, lauman jäsenet ehostavat itseään. Eräs teininaaras havaitsee otsassaan finnin. Kertoja luo tilanteeseen kouriintuntuvaa jännitystä: puristaako teini finnin, jolloin riskinä on arpi – vai jättäisikö finnin siihen, jolloin joku voisi huomata sen.

Sarjan kerrontatyyli on hauska ja toimiva. Pitkässä juoksussa siihen voisi kyllästyä, mutta tätä jaksaa seurata muutaman puolituntisen jakson kyllästymättä. Tätä ajatellen sarjan mitta on ideaali, neljä episodia.

Ensimmäisessä jaksossa keskitytään kehoon ja ulkonäköpaineisiin. Toisessa jaksossa käsitellään arjen haasteita teininä ja kolmannessa teinien identiteettiä. Viimeisessä jaksossa aiheena on teinirakkaus.

Ensimmäisessä jaksossa käydään läpi myös teinien vartaloiden kokemat muutokset: kuinka tytöille alkaa kertyä rasvakudosta eri paikkaan kuin pojille ja kuinka poikien hartiat alkavat kasvaa sekä rintakehä levitä.

- Naaraan muodot ovat urosta houkutteleva seksuaalinen signaali, vaikkei teiniuros sitä vielä tässä vaiheessa tiedosta, kertoja sanoo.

Teinipeto on pilke silmäkulmassa tehty sarja, jossa ainakin ensimmäisen jakson perusteella kerrotaan ihan vakavaa asiaa. On ihan normaalia, että toisten keho muuttuu eri tahdissa kuin toisten. Joidenkin poikien äänenmurros alkaa aiemmin, joidenkin myöhemmin.

Teinipeto-sarjan ensimmäinen jakso on nähtävillä Yle Areenassa sekä artikkelin pääkuvassa. Uudet jaksot ilmestyvät Areenaan sunnuntaisin.

Lue myös:

Kun tietokonepeli menee tyttöystävän edelle – norjalainen draamasarja esittelee kivuliaan hauskasti 10 tapaa tulla dumpatuksi

Maailmalla hehkutettu islantilainen rikosdraama Case on nyt Yle Areenassa – tähän verrattuna Sorjonen on leppoista draamaa

Mistä Skam-sarjan bussibileissä on kyse? Otimme yhteyttä norjalaiseen Fridaan, 19, joka on paikallisen bailubussiporukan pomo

Tykkäätkö House of Cardsista ja The Crownista? Teinikuningattaresta kertova Victoria on sarja juuri sinua varten