Hyppää pääsisältöön

10 vinkkiä hyvän puheen pitämiseen – tiivistä, tauota ja tunteile

mikrofoni, taustalla yleisöä
mikrofoni, taustalla yleisöä Kuva: CC/Kane Reinholdtsen mikrofonit,puhe

Jokainen voi joutua elämänsä varrella tilanteeseen, jossa on pidettävä puhe. Hyvä puhe naurattaa, itkettää ja koskettaa. Hyvällä puheella on sanoma, siinä on tunnetta ja se jää mieliin.

Seuraavat vinkit auttavat sinua hyvän puheen laatimisessa ja pitämisessä missä tahansa tilanteessa: esimerkiksi lakkiaisissa, syntymäpäiväjuhlissa, häissä tai hautajaisissa.

1. Mieti, kenelle puhut

Jos haluat puheellasi kunnioittaa jotakuta, et voi puhua itsestäsi. Jos puheessasi on enemmän kuin kahdesti sana ”minä”, on syytä muokata tekstiä vielä uudelleen.

Käytä yksinkertaista kieltä ja vältä vaikeita sanoja.

2. Kirjoita lyhyitä virkkeitä

Kokeile, kuinka kauan yhden sanan lausuminen kestää. Yhden virkkeen lausumiseen kuluu viidestä kymmeneen sekuntia. Puolikkaan A4-arkin pituinen teksti on jo kahden minuutin mittainen puhe!

Jos juhlissa on muitakin puhujia, puheen kesto on syytä pitää alle viidessä minuutissa.

3. Puheen on välitettävä tunne tai sillä on oltava sanoma

Mitä haluat saavuttaa tai tuoda esiin puheellasi? Kerrotko isällesi, että hän on hyvä tyyppi, vai haluatko kiittää saamastasi palkinnosta?

Kiitos-, onnittelu- ja muistopuheen alussa toimii usein osuva sitaatti, jonka voi toistaa puheen lopussa. Henkilöön liittyvät tarinat toimivat hyvin puheessa, jolla halutaan osoittaa kunnioitusta jollekin.

Jos juhlissa on muitakin puhujia, puheen kesto on syytä pitää alle viidessä minuutissa

4. Puhu ilman papereita

Jos mahdollista, jätä paperit kokonaan pois puhetta pitäessäsi. Jos sinua jännittää, saatat tuijottaa sokeasti paperiin, jolloin puheesi vaikuttaa jäykältä – ja suoraan paperista luetulta.

Ilman papereita voit helpommin improvisoida ja saat paremman yhteyden yleisöön.

5. Usko siihen, mitä sanot

Muista olla henkisesti läsnä ja kerro tunteistasi. Eläydy puheesi jokaiseen sanaan.

Kun pidät puhetta, kaikkien huomio kiinnittyy sinuun. Yleisö huomaa helposti, jos sanot jotakin mitä et tarkoita.

6. Tarkista faktat etukäteen – älä valehtele

Puhu totta. Koskaan ei kannata vetää väittämiä tai faktoja hatusta. On kiusallista, jos jälkikäteen käy ilmi, että sanomasi ei pidäkään paikkaansa. Vältä myös kertomasta valikoituja totuuksia.

Tauot ovat hyvä tapa luoda tunnelmaa ja pitää yllä mielenkiintoa.

7. Kiinnitä huomiota kehonkieleen: kädet pois taskuista

Yleisö seuraa paitsi puhettasi myös kehonkieltäsi. Jos pidät käsiäsi taskuissa, viestität epävarmuuttasi ja hermostuneisuuttasi.

Jos kosketat kasvojasi, tulkitaan se usein merkkinä siitä, että sinulla on jotakin peiteltävää. Yleisö erottaa myös aidon hymyn teeskennellystä.

Käsien liikkeet voivat maustaa puhetta, mutta elehdi vain siten, että se tuntuu luonnolliselta. Katso esimerkiksi, kuinka Barack Obama käyttää käsiään puhuessaan.

8. Vaihtele äänenpainoa ja painota tärkeitä sanoja

Monotonisellä äänellä pidetty puhe on tylsää kuunneltavaa, ja sisältö menee helposti ohi korvien. Anna tunteidesi kuulua myös äänessäsi.

Vaihtele äänenpainoasi. Painota sanoja ja virkkeitä, jotka korostavat puheesi sanomaa.

9. Pidä taukoja – ne luovat jännitettä

Taktiset tauot ovat hyvä tapa luoda tunnelmaa ja pitää yllä mielenkiintoa. Voit pitää tauon esimerkiksi juuri ennen kuin sanot jotakin tärkeää.

Henkilöön liittyvät tarinat toimivat hyvin puheessa, jolla halutaan osoittaa kunnioitusta jollekin.

10. Harjoittele puhetta etukäteen

Paras puhe on ulkoa opeteltu. Harjoittele puhettasi etukäteen. Voit esimerkiksi videoida sen puhelimella ja pyytää jotakuta antamaan esityksestäsi palautetta.

Jos et halua luopua papereista kokonaan, jätä tekstiin riittävän suuri riviväli ja käytä selkeää fonttia, jolloin et mene tekstissä sekaisin.

Vinkit ovat peräisin entisen eduskunta-avustajan Mikael Hiltusen haastattelusta. Hiltunen on ollut aktiivinen politiikassa ja työskennellyt aikaisemmin Finlands svenska socialdemokrater ry:n toiminnanjohtajana. Hän oli ehdolla myös vuoden 2017 kuntavaaleissa. Nykyisin hän on projektipäällikkönä Svenska nu -verkostossa, jota koordinoi Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus.

Elämäntaidot

Facebook, Twitter

 • Lopeta laihdutus, aloita elämä - mitä ihmettä?!

  Tässä vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

  Vaakakapina tarjoaa vuoden 2017 aikana uudenlaisen näkökulman painonhallintaan ja hyvinvointiin. Saatat jo ihmetellä, miksi kehotamme lopettamaan laihduttamisen. Tässä vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

 • Avoin tarina

  Kirjoituskampanjan aiheena oli suvaitsevaisuus.

  Avoin tarina perustuu Ylen vuosina 2000 ja 2010 peruskoululaisille järjestämään valtakunnalliseen kirjoituskampanjaan, jonka aiheena olivat tarinat suvaitsevaisuudesta – tarinat näkyvästä tai näkymättömästä monenlaisuudesta ja erilaisuudesta.

 • 10 hyvää syytä nukkua paremmin

  Uni on meille yhtä elintärkeää kuin ravinto ja liikkuminen.

  Väsyttääkö? Väsymys on ensimmäinen oire huonosta unenlaadusta tai liian vähäisestä nukkumisesta. Uni on meille yhtä elintärkeää kuin ravinto ja liikkuminen, joten uniajasta tai -laadusta ei kannattaisi tinkiä.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Luonnon omasta apteekista: Rahkasammal imee verta ja hoitaa haavoja

  Rahkasammaleen käyttö kansanlääkinnässä.

  Rahkasammal on monimuotoinen luonnontuote ja hyötykasvi. Kansanlääkinnässä kuivattua rahkasammalta on käytetty muun muassa haavojen hoitoon ja verenvuodon pysäyttämiseen. Sammalmätäs kelpaa myös juomaveden lähteeksi ja vessapaperiksi!

 • Voiko psykologisiin nettitesteihin luottaa?

  Täyttävätkö nettitestit psykologisten testien kriteerit?

  Netistä löytyy monenlaisia testejä, joilla pyritään arvioimaan ihmisen psyykkisiä ominaisuuksia, kuten persoonallisuutta, soveltuvuutta ammatteihin tai erilaisia psyykkisiä häiriöitä. Osa niistä on viihdyttäviä hupitestejä eikä niiden tekemisestä ole suoranaista haittaa. Osa taas on sinänsä uskottavan oloisia, mutta täyttäväkö ne psykologisten testien kriteerejä?