Hyppää pääsisältöön

Kesäaamun laulajia: Rytikerttunen

Rytikerttunen
Rörsångare

13–14 cm, 10–16 g

Talitiaisen kokoisen, solakan rytikerttusen nokka on melko pitkä ja ohut ja otsa luisu. Lintu on päältä yksivärisen punertavanruskea, alta kellanvaalea. Kupeilla on rusehtavaa sävyä. Vaalea ja epäselvä silmäkulmanjuova rajoittuu silmän etupuolelle. Koiras laulaa yksitoikkoisen tasaista, särisevää lavertelua ”trett trett trett töttöttötöt tritritritritri törrtörrtörr…”. Varoitusääni on kuivasti rätisevä ”drr, drr-rt”.

Rytikerttunen pesii meren- ja järvenlahtien ja matalien rantojen tiheissä, vankoissa ja korkeissa, usein syvässä vedessä kasvavissa järviruovikoissa. Se piileskelee huomaamattomasti vaikeakulkuisilla pesäpaikoillaan, eikä koiraan laulukaan ruovikon sisäosista kuulu kuin lähietäisyydeltä. Rytikerttunen syö hyönteisiä, kotiloita ja muita ötököitä.

Rytikerttunen pesii yleisenä rannikolla ja saaristossa sekä paikoin Etelä-Suomen ruovikkorantaisilla järvillä. Laji muuttaa Afrikan länsiosiin heinä-syyskuussa ja palaa pääosaksi toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies