Hyppää pääsisältöön

Liftarit – kohtaamisia ja keskusteluja

Liftarit on viihdyttävä roadtrip syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan.
Pia Asikainen liftaa ympäri Suomea ja tapaa mielenkiintoisia ihmisiä. Liftarit on viihdyttävä roadtrip syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan. yle tv1

TV1 tiistaisin 14.8. - 4.9.2018 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaisin klo 14.00
Katsottavissa Areenassa

Liftarit on viihdyttävä roadtrip syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan. Neliosaisessa sarjassa ohjaaja Pia Asikainen reissaa liftaten ympäri Suomea ja tutustuu ennakkoluulottomasti matkalla tapaamiinsa ihmisiin.

Hetken kohtaamisia ja keskusteluja

"Kun tuntemattomat ihmiset jakavat pienen tilan hetken yhdessä, keskustelut ovat useasti yllättävän syvällisiä ja henkilökohtaisia. Tässä ajassa on tärkeää kohdata aidosti, kuunnella ja tulla kuulluksi", Pia pohtii.

Kyydin tarjoavat lukuisat avuliaat tiellä liikkujat kuten Suomeen pakolaisina saapuneet kosovolaiset Naim ja Sevdije Hajdini, transshowpainija Jessica Love, pärisevällä offroad-autolla liikkuva kuortanelainen Petri Möykkymäki, Sulkavan soutuun matkaavat Ali Atae ja Mohamed Hosein sekä hermonsa herrojen veroparatiisipiilotteluun menettänyt näyttelijä ja teatterinjohtaja Kari Väänänen.

Liftarit on viihdyttävä roadtrip syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan.
Teatterinjohtaja Kari Väänänen liikenteessä. Liftarit on viihdyttävä roadtrip syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan. yle tv1
Liftarit on viihdyttävä roadtrip syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan.
Naim Hajdini tarjosi kyytiä rellullaan. Liftarit on viihdyttävä roadtrip syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan. yle tv1
Liftarit on viihdyttävä roadtrip syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan.
Rap-artisti Rauhatäti matkalla Provinssiin. Liftarit on viihdyttävä roadtrip syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan. yle tv1
Liftarit on viihdyttävä roadtrip syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan.
Olavi Vastavirta musisoi Sulkavalla. Liftarit on viihdyttävä roadtrip syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan. yle tv1

Neljä värikästä reissua

Liftarit-sarjaa varten Pia Asikainen ja kuvaaja Joona Pettersson tekivät kesällä 2016 neljä eri liftireissua: saarihyppelyn avuliaiden Turun saariston ihmisten parissa, Lapin kalareissun alkukesän kylmyydessä Kemistä Nuorgamiin ja festarireissun Helsingistä hullujen pohjalaisten pariin Etelä-Pohjanmaalle. Viimeisellä reissulla he tutkivat Savon saloja Saimaan rannoilla.

"Liftaamisessa on hauskaa se jännittävä kutkutus vatsanpohjalla kun, ikinä ei tiedä kuka ottaa kyytiin ja minne kyyti vie. Tietysti kannattaa katsoa kenen kyytiin nousee, ihan samalla tapaa kuin katsoo kävellessä eteenpäin ettei astu monttuun. Mutta ei monttujen pelossa kannata elää", Pia räkättää.

14.8. Osa 1: Saariston rengastie


Pia Asikaisen liftausmatka suomalaiseen mielenmaisemaan alkaa Helsingin Ruoholahdesta. Vaikka Pia on maalta kotoisin hänestä tuntuu siltä, että ei tiedä elämästä enää Helsingin ulkopuolella juuri mitään. Ensimmäisen kyydin tarjoaa viidakkokuvia mielikivituksestaan maalaavaa kuvataitelija, joka on muuttanut perheineen Helsingistä Raaseporiin. Kebab-tehtaalla työssäkäyvä kosovolaispariskunta tarjoaa Pialle kyydin elämää nähneellä Rellullaan.
Saaristolaisten ystävällisyys tekevät vaikutuksen liftariimme, vaikka osaa kyydin tarjoajista vieraan ja oudon kohtaaminen pelottaakin. Matkaa saariston läpi tehdään vanhalla amerikanraudalla kahden vanhan saaristolaismiehen kyydissä sekä huolettoman korppolaismiehen matkassa, jonka kotisängyn koordinaatit on kaiverrettu sormukseen. Jakson lopussa selviää, mikä on iniöläisen majatalonpitäjän mielestä paras tapa aloittaa viikonloppu saaristossa.

21.8. Osa 2: Saariston rengastie


Pia Asikaisen liftausmatka suomalaiseen mielenmaisemaan. Toisessa osassa matka jatkuu Lappiin ja mielessä kangastelee villilohen saaminen Näätämöstä. Matka jatkuu läpi yöttömän yön alkukesan kylmyydessä Kemistä Nuorgamiin saakka. Rovaniemellä Pia kohtaa teatterinjohtaja Kari Väänäsen, joka on juuri aloittelemassa kesälomaansa ja on menettänyt hermonsa herrojen veroparatiisipiilottelun takia. Utsjoella ravintolassa kohdataan säkkipilliä tunturisssa puhalteleva ja Lapissa asuva aito skotti. Pian peloton tutkimusretki ympäri suomea jatkuu, mutta miten käy sen villilohen kanssa. Se selviää jakson lopussa.

28.8. Osa 3: Pohjanmaa


Pia Asikaisen liftausmatka suomalaiseen mielenmaisemaan on edennyt Pohjanmaalle. Kyydin sinne tarjoaa rap-artisti Rauhatäti, joka on matkalla esiintymään Provinssiin. Pia liftailee yön pimeydessä festivaalialueen ulkopuolella autoletkojen kyytiin. Pohjalainen hulluus ja sinnikkyys saavuttavat Pian ja hän päätyy suojuoksemaan kyydintarjoajan kanssa Paukanevalle sekä pummimaan kyytiä Helsinkiin mimmibändi Barbe-Q-Barbiesilta. Pia ehtii käydä myös jokiristeilyllä yrittäjähenkisen maakuntanevos Kai Pöntisen kanssa, joka esiintyy myös lapualaisessa kesäteatterissa itsensäpaljastajana.

4.9. Osa 4: Itä-Suomi


Pia Asikaisen liftausmatka suomalaiseen mielenmaisemaan on edennyt viimeiseen jaksoon. Pia lähtee liikkeelle Varkaudesta kohti Savonlinnaa. Kyydin tarjoavat mm. Sulkavan soutuun matkaavat Muhammad ja Ali. Pikku -Ali oli ollut ihmeissään valonmäärästä ja oli ollut menossa ulos keskellä yötä, kun luuli yötä päiväksi. Sulkavan souduissa nuoriso hengailee järven rannalla ja kitara soi.
Pia etsiskelee kyytiä petäjien ja autojen keskeltä Joutsa Chopper Show'n jatkoilta ja uskaltautuu transshowpainija Jessica Loven mattamustan Rape Vanin kyytiin. Jessica on korjannut autoaan uretaanilla ja ilmastointiteipillä. Kotona Helsingissä liftareita jo odotetaan.

Liftarit on viihdyttävä roadtrip syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan.
"Liftaamisessa on hauskaa se jännittävä kutkutus vatsanpohjalla kun, ikinä ei tiedä kuka ottaa kyytiin ja minne kyyti vie", pohtii Pia Asikainen. Liftarit on viihdyttävä roadtrip syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan. yle tv1

Tuotanto: Yle, 2016. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.