Hyppää pääsisältöön

Puolisukeltajat: Ristisorsa

Ristisorsa
Gravand

58–67 cm, 800–1 450 g

Ristisorsa on sinisorsaa selvästi suurempi, valkoposkihanhen kokoinen hanhimainen sorsa, jolla on melko pitkät punaiset jalat. Räikeänpunainen nokka on kovera, ja koiraalla on nokan tyvellä iso kyhmy. Ruumis on valtaosaksi valkoinen, mutta hartiat ja siipisulat ovat mustat, ja rinnan poikki kulkee leveä punaruskea vyö. Pää on mustanvihreä (näyttää kauempaa mustalta). Nuorella ei ole rintavyötä, ja aikuisen mustat osat ovat ruskeanharmaita. Koiraan soidinääni on sihisevä, kutsuääni pehmeä vihellys.

Ristisorsa pesii niukkakasvuisilla avomeren rannoilla ja lahdilla alavien lietteiden ja hietikoiden sekä matalikkojen liepeillä. Rauhallisesti yksin tai pareina uiskenteleva ristisorsa noukkii vedenpinnalta pikkuötököitä, vesikasvien versoja ja siemeniä tai kurkottelee syötävää kaula upoksissa joutsenten tavoin.

Ristisorsa pesii hyvin harvinaisena Suomenlahden länsiosista Merenkurkkuun, paikoin muillakin meri- ja rannikkoalueilla. Linnut lähtevät Länsi-Euroopan rannikoille heinä-syyskuussa ja saapuvat keväällä maalis-toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Aleksi Lehikoinen