Hyppää pääsisältöön

Adolphe Saxista Ornette Colemaniin: vapauden ja vaaran saksofoni soi Teemalauantaissa 3.6.

Frank Morgan, Ornette Coleman ja muita saksofonisteja. Kollaasi Teemalauantain 3.6.2017 saksofoniaiheisista dokumenttielokuvista.
Saksofonisteja: Frank Morgan (vas.), Jimmy Heath (kesk.) ja Giuseppi Logan sekä Ornette Coleman. Frank Morgan, Ornette Coleman ja muita saksofonisteja. Kollaasi Teemalauantain 3.6.2017 saksofoniaiheisista dokumenttielokuvista. saksofonistit,saksofoni,Teemalauantai,Frank Morgan,Ornette Coleman

Teemalauantait lähtevät kesätauolle 3.6. saksofonin soinnin ja kolme upean dokumentin saattelemana.

Teemalauantain kolme dokumenttielokuvaa kertovat paholaisen torveksi kutsutun soittimen värikkäästä ja vaarallisesta historiasta, saksofonisti Frank Morganista, joka sortui huumeisiin ja päätyi vuosikymmeniksi vankilaan mutta palasi vapauteen ja musiikintekijäksi, sekä vapaan jazzin ja saksofonin suurmiehestä Ornette Colemanista. Kaikki kolme elokuvaa ovat tv-ensi-iltoja, myös klassikko Ornette: Made in America.

Klo 20.00 Paholaisen torvi: saksofonin tarina
(The Devil’s Horn, Kanada 2016)
Sanotaan, että saksofonin sointi on soittimista lähimpänä ihmisääntä. Mutta mistä johtuu paholaisen torveksi tai sarveksi kutsutun saksofonin kirous? Miksi sekä natsit, kommunistit että paavi tuomitsivat sen? Kuuluisan musiikkidokumentaristin Larry Weinsteinin uusin elokuva kertoo saksofonin 170-vuotisesta historiasta ja monien fonistien kovista kohtaloista.
Soittimen kiehtova, jännittävä, viettelevä ja vähän pelottavakin tarina alkaa Belgiasta ja keksijä Adolphe Saxista (1814–1894), joka kehitti ja patentoi saksofonin vuonna 1846. Dokumentissa on mukana saksofonin soittajia syntisestä jazzista gospeliin, kokeellisesta musiikista garagerockbändi The Sonicsin fonistiin Rob Lindiin. Yksi soittaa häissä, yksi kirkossa, yksi kadulla, moni huumekoukussa.
"Ei tarvitse tanssia paholaisen kanssa voidakseen soittaa jazzia, mutta jos tanssii, sen kuulee musiikista", toteaa 90-vuotias saksofonisti Jimmy Heath. "Musiikki on rakkauteni. Se on kuin rukous, lähellä Jumalaa. Siinä on surua, se on kaunista", sanoo Giuseppi Logan, suuri saksofonistilupaus, joka katosi vuosikymmeniksi ja löytyi 2000-luvulla kodittomana New Yorkin Harlemista.
Saksofonin tarina on kertomus viettelyksen, synnin ja lankeemuksen mutta myös vapauden, rakkauden ja spirituaalisuuden soinnista. "Minulle musiikki on aina ollut taiteista salaperäisintä – se on aikaan sidottua mutta näkymätöntä taidetta. En ole millään tavoin uskonnollinen, mutta musiikissa on jotain kaikkitietävää ja kaikkivoipaista", elokuvan ohjaaja Larry Weinstein on todennut.
Elokuva perustuu Michael Segellin kirjaan The Devil's Horn, from Noisy Novelty to King of Cool. Tämä on Suomen ensi-ilta.

Klo 21.25 Vapauden sointi: Frank Morganin tarina
(Sound of Redemption: The Frank Morgan Story, USA 2014)
Saksofonisti Frank Morgan (1933–2007) oli suuri bebop-lupaus ja Charlie Parkerin suojatti. Hän jäi kuitenkin jo nuorena heroiinikoukkuun, joutui rikosten teille ja päätyi lopulta yli 30 vuodeksi vankilaan. Uusi dokumenttielokuva kertoo Morganin tarinan, syöksykierteen lupaavalta uralta muurien sisään sekä lopulta takaisin vapauteen ja suurenmoisen, melankolisen kauniin musiikin tekijäksi.
Dokumenttia rytmittää San Quentinin vankilassa vuonna 2012 pidetty Morganin muistokonsertti, jossa esiintyivät muun muassa pasunisti Delfeayo Marsalis, pianisti George Cables, basisti Ron Carter, rumpali Marvin “Smitty” Smith sekä fonistit Grace Kelly ja Mark Gross. Tämä on N.C. Heikinin ohjaaman elokuvan Suomen-ensi-ilta.
"Lämmin ja ymmärtäväinen kunnianosoitus Frank Morganille, täynnä musiikkia joka yltää yli ilon ja surun kohti jotain loistavaa." –The New York Times
"2015 on ollut hieno vuosi musiikkidokumenteille: elokuvat Amy Winehousesta, Nina Simonesta, Kurt Cobainista ja Wrecking Crew'sta ovat voittaneet puolelleen sekä katsojat että kriitikot. Hienon vuoden päättää samaa tasoa oleva Sound of Redemption." –The Los Angeles Times

Klo 22.45 Ornette: Made in America
(USA 1984)
Jazzdokumenttien ja kokeellisen elokuvan klassikko kertoo jazzin suurmiehestä, vapaan jazzin pioneerista, saksofonisti Ornette Colemanista (1930–2015). Elokuva on tehty kohteen hengessä, improvisoiden free jazzin tyyliin, taiteilijan sisäisiä kamppailuja ja voittoja heijastaen. Elokuvan ohjasi avantgarde-elokuvan legenda Shirley Clarke (1919–1997).
Tämä on elokuvan Suomen-tv-ensi-ilta.
"Tämä ei ole vain elokuva suuresta muusikosta. Se on myös, kuten nimi vihjaa, elokuva Amerikasta. Ja se on suurenmoinen." –Richard Roud
"Elokuva näyttää siltä miltä Ornette kuulostaa; perustalla on samaa ajattelua." –Shirley Clarke

Miten voisin kääntää tunteen tiedoksi? Sitä yritän tehdä torvellani."― Ornette Coleman
Multi-instrumentaristi Rahsaan Roland Kirk. Kuva dokumenttielokuvasta Rahsaan Rolan Kirk: The Case of the Three Sided Dream (2014).
Rahsaan Roland Kirk. Multi-instrumentaristi Rahsaan Roland Kirk. Kuva dokumenttielokuvasta Rahsaan Rolan Kirk: The Case of the Three Sided Dream (2014). Rahsaan Roland Kirk,jazz,musiikki
Verneri Pohjola pikkupoikana soittaa trumpettia. Kotialbumikuva dokumentista Verneri Pohjola – oma ääni ja isän perintö (2017).
Verneri Pohjola. Verneri Pohjola pikkupoikana soittaa trumpettia. Kotialbumikuva dokumentista Verneri Pohjola – oma ääni ja isän perintö (2017). Kuva: Inkeri Pohjola Verneri Pohjola,trumpetistit,jazz,teeman rockdokumentit

Jazzdokumentteja Teemalla kesäkuussa

Teemalauantait jäävät kesätauolle 10.6. Teeman lauantai-illat avaa kesälläkin klo 20 musiikkidokumentti, ja kesäkuun alkupuolella niissä soi jazz.

10.6. klo 20 Rahsaan Roland Kirk
(The Case of the Three Sided Dream: Rahsaan Roland Kirk)
Multi-instrumentalisti Rahsaan Roland Kirkin tarina: tie sokeasta ihmelapsesta visionääriksi, jazz-artistiksi ja poliittiseksi aktivistiksi. Ohjaus Adam Kahan. Ensi-ilta.

17.6. klo 20 Verneri Pohjola – oma ääni ja isän perintö
Henkilökuva jazzin kuumimpaan kärkeen kuuluvasta ja kansainvälistä mainetta nauttivasta trumpetistista. Verneri Pohjolan uran tärkeimmät rajapyykit ensimmäisestä Ilmiliekki Quartetista uusimpaan, trumpetistin isän Pekka Pohjolan musiikkia tulkitsevaan kvintettiin. Ohjaus Kimmo Kajasto. Ensi-ilta.

Musiikkidokumenttien jälkeen Teeman lauantai-illoissa nähdään kesällä scifi-elokuvia eri vuosikymmeniltä. Teemalauantait palaavat ruutuun elokuún lopulla musiikillisissa merkeissä.

Lue lisää:

Jazzia Teeman Areena-kanavalla!

Konsertteja ja dokumentteja jazzpaketissa Teeman Areena-kanavalla, Verneri Pohjolasta Ella Fitzgeraldiin, Rahsaan Roland Kirkistä Mopoon.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa