Hyppää pääsisältöön

Barokin loistoa Versailles'ssa ja Bartabas Salzburgissa

Kuva ohjelmasta Auringon hevoset Versaillesissa
Auringon hevoset Versaillesissa Kuva ohjelmasta Auringon hevoset Versaillesissa parrasvalot

Teema esittää kaksi upeaa musiikillista ratsastusnäytöstä Versailles'sta ja Salzburgista.

Le grand carrousel royal on loistavista loistavin ratsastusnäytös, jollainen nähtiin edellisen kerran Versailles'n palatsin puutarhassa vuonna 1686, aurinkokuningas Ludvig XIV:n valtakaudella. Carrousel-näytökset olivat aikoinaan hovin ohjelmanumeroista suosituimpia, ja ne oli tarkoitettu myös suuren yleisön huviksi.

Palatsin puutarhan suunnittelijan André Le Nôtren syntymän 400-vuotisjuhlan kunniaksi Versailles'ssa järjestettiin jälleen upea carrousel royal vuonna 2013.

Carrousel-esitykset olivat Ranskassa vuosisatojen ajan suosittua ohjelmaa. Tämän jo melkein unohdetun taiteenlajin taustalla olivat keskiaikaiset turnajaiset. Ranskassa turnajaiset kiellettiin vuonna 1559, kun kuningas Henrik II kuoli traagisessa onnettomuudessa, ja niiden tilalle kehittyi hevosteatteri, johon kuuluivat upeat puvut ja musiikki. Aatelisherrat ja jopa itse kuningas osallistuivat näytöksiin vertauskuvallisissa rooleissa.

Vuoden 2013 esityksen esikuvana on vuonna 1662 järjestetty carrousel royal. Tuolloin Palais de Tuileries'n pihalle kerääntyi yli kymmenentuhatta katsojaa seuraamaan viiden ratsastajajoukkueen kilpaa. "Roomalaisten" joukkoa komensi itse kuningas Ludvig XIV. Muita joukkueita olivat "persialaiset", "turkkilaiset", "intialaiset" ja "intiaanit". Juuri tässä tapahtumassa kuningas Ludvig omaksui tunnuksekseen auringon.

Ohjaaja Jean-Philippe Delavaultin toteuttama esitys tuo jälleen Versailles'n puutarhaan upeat andalusialaiset ja lusitanianhevoset, ratsastajinaan Belgian ratsastusakatemian taiturit. Kaikki tapahtuu barokkimusiikin tahdissa ja ohjelmassa on myös ilotulituksia.

Salzburgin Mozart-juhlaviikoilla 2015 nähtiin harvinaislaatuinen aesitys, jossa olivat mukana kuuluisan ranskalaisen kouluttajan Bartabasin hevoset. Yksi Salzburgin suurista konserttisaleista on nimeltään Felsenreitschule, ja se on kirjaimellisesti kallioon louhittu tila, jota ennen käytettiin nimenomaan ratsastuskouluna. Nyt siis musiikkijuhla tuo hevoset takaisin saliin.

Marc Minkowski johtaa Wolfgang Amadeus Mozartin raamatullisen oratorion tai kantaatin Davide penitente, jonka solisteina esiintyvät sopraano Christiane Karg, mezzosopraano Marianne Crebassa ja tenori Stanislas De Barbeyrac.

Lavalla parrasvaloissa nähdään Bartabasin upeat hevoset, jotka tekevät Mozartin sävelistä ainutlaatuisen kokonaistaideteoksen.

 • Auringon hevoset Versaillesissa (Les chevaux du soleil – le grand carrousel royal de Versailles), Ranska 2013
 • Bartabas Salzburgissa, Itävalta 2015
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema