Hyppää pääsisältöön

Fideleitään kutittavien herrasmiesten oivallinen löytö

Englantilainen, kutkuttavasti nimetty ”The Harmonius Society of Tickle-Fiddle Gentlemen” on erikoistunut kaivamaan esiin tuon ajan parasta ja nykyisin huonommin tunnettua musiikkia. Uusimmalla levyllään yhtye kutittelee määriläisen Josef Guretzkyn konserttoja. Guretzky oli yksi ajan kiertävistä virtuooseista ja ilmeisen kekseliäs säveltäjä. Hän yhdisteli italialaista tyyliä omaan persoonalliseen määriläis-slaavilaiseen rytmikkaansa, ja hänen muotoratkaisunsa ovat bachmaisesti sujuvia ja orgaanisia vältellen perusitalialaista blokkiintumista.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Ehkäpä kummallisinta 1700-luvun alun barokkimusiikissa oli säveltäjien, teosten ja toinen toistaan hienompien muusikoiden runsaus ympäri Euroopan. Musiikki oli käyttötavaraa, jota tehtiin joka pikkukirkossa, hovissa ja niemennotkossa – sehän ei ole kummallista ollenkaan. Vaan se on kummallista, että edelleen sieltä täältä putkahtelee säveltäjänimiä, jotka tekivät ihan yhtä hyvää musiikkia kuin ne pari suurta nimeä, jotka ajalta yleisesti tunnetaan.

Asiat liittyvät toki toisiinsa: italialaistyylinen barokki oli valloittanut Euroopan ja sulautunut erilaisiin alueellisiin vaikutteisiin niistä samalla voimaa imien. Paljon puhutuista ”yhdistetyistä mauista” eli ranskalaisen, italialaisen ja saksalaisenkin keittiön cross kitchen -herkuista syntyi Bachia ja Händeliä ja niin edelleen – mutta vaikutteita tuli myös vaikkapa Böömistä ja Määristä nykyisen Tshekin alueelta.

Tickle-Fickle Gentlemen esittävät levyllään Guretzkyn Sellokonserttoja sekä yhden Viulukonserton. Guretzkyn konsertoissa solistin ja yhtyeen osuudet kietoutuvat jatkuvasti toisiinsa kauniisti kontrapunktissa, ja kun yhtyeessä on vain yksi soittaja stemmaa kohden, on luontevaa että solistit ovat ennemminkin yhtyeen jäseniä kuin sankarvirtuooseja. Unkarilainen Kinga Gáborjáni tuo Sellokonserttoihin lämpöä ja kotoista tunnelmaa, viulisti Rodolfo Richter puolestaan esittää levyn ainokaisen Viulukonserton moitteettoman puhuttelevasti

Guretzky oli selvästikin yksi myöhäisbarokin hienompia konserttosäveltäjiä, jonka teoksissa saksalais-slaavilainen perintö yhdistyy italialaiseen galanttiin viehkeyteen mitä mainioimmalla tavalla. Kiitokset Fideleitään kutittavien herrasmiesten (ja -naisten) harmoniselle seurueelle oivallisesta löydöstä!

”Concertos of Josef Guretzky”. - Josef Antonín Guretzky: Sellokonsertot a-molli, G-duuri, F-duuri ja D-duuri; Viulukonsertto D-duuri. Bohuslav Matěj Černohorský: Fuuga a-molli. - The Harmonious Society fo Tickle-Fiddle Gentlemen, joht. Robert Rawson. (Chaconne, CHAN 0816)

Kuuntele Uudet levyt 2.6.2017, toimittajana Ville Komppa.

  • Aika klassista

    Anne Teikari kertoo ohjelmistaan

    Melko klassista, suht klassista, aikamoista. Uudessa nykyklassisen musiikin ohjelmassani Aika klassista halusin tutkia niitä paikkoja ja tilanteita, joita nykyklassinen musiikki pitää sisällään ja luo ympärilleen. Halusin tietää, mitä ihmiset, jotka tekevät nykyklassista musiikkia, ajattelevat työskentelystään.

  • Kapellimestari Hannu Lintu ottaa mallia koirastaan – Taiteilija koronakeväänä 2020

    Muusikoiden ajatuksia koronakeväänä 2020.

    Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu viettää koronakevättä kotonaan Helsingissä muun muassa kirjojen parissa. Suomen kirjasäätiö on valinnut kirjallisuuden harrastajana tunnetun kapellimestarin ”diktaattoriksi”, joka valitsee vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan. Kolmijäsenisen valintalautakunnan nimeämät 3-6 ehdokasta julkistetaan marraskuun alussa. Kenelle niistä Lintu antaa Finlandia-palkinnon, selviää 25. marraskuuta.