Hyppää pääsisältöön

Fideleitään kutittavien herrasmiesten oivallinen löytö

Englantilainen, kutkuttavasti nimetty ”The Harmonius Society of Tickle-Fiddle Gentlemen” on erikoistunut kaivamaan esiin tuon ajan parasta ja nykyisin huonommin tunnettua musiikkia. Uusimmalla levyllään yhtye kutittelee määriläisen Josef Guretzkyn konserttoja. Guretzky oli yksi ajan kiertävistä virtuooseista ja ilmeisen kekseliäs säveltäjä. Hän yhdisteli italialaista tyyliä omaan persoonalliseen määriläis-slaavilaiseen rytmikkaansa, ja hänen muotoratkaisunsa ovat bachmaisesti sujuvia ja orgaanisia vältellen perusitalialaista blokkiintumista.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Ehkäpä kummallisinta 1700-luvun alun barokkimusiikissa oli säveltäjien, teosten ja toinen toistaan hienompien muusikoiden runsaus ympäri Euroopan. Musiikki oli käyttötavaraa, jota tehtiin joka pikkukirkossa, hovissa ja niemennotkossa – sehän ei ole kummallista ollenkaan. Vaan se on kummallista, että edelleen sieltä täältä putkahtelee säveltäjänimiä, jotka tekivät ihan yhtä hyvää musiikkia kuin ne pari suurta nimeä, jotka ajalta yleisesti tunnetaan.

Asiat liittyvät toki toisiinsa: italialaistyylinen barokki oli valloittanut Euroopan ja sulautunut erilaisiin alueellisiin vaikutteisiin niistä samalla voimaa imien. Paljon puhutuista ”yhdistetyistä mauista” eli ranskalaisen, italialaisen ja saksalaisenkin keittiön cross kitchen -herkuista syntyi Bachia ja Händeliä ja niin edelleen – mutta vaikutteita tuli myös vaikkapa Böömistä ja Määristä nykyisen Tshekin alueelta.

Tickle-Fickle Gentlemen esittävät levyllään Guretzkyn Sellokonserttoja sekä yhden Viulukonserton. Guretzkyn konsertoissa solistin ja yhtyeen osuudet kietoutuvat jatkuvasti toisiinsa kauniisti kontrapunktissa, ja kun yhtyeessä on vain yksi soittaja stemmaa kohden, on luontevaa että solistit ovat ennemminkin yhtyeen jäseniä kuin sankarvirtuooseja. Unkarilainen Kinga Gáborjáni tuo Sellokonserttoihin lämpöä ja kotoista tunnelmaa, viulisti Rodolfo Richter puolestaan esittää levyn ainokaisen Viulukonserton moitteettoman puhuttelevasti

Guretzky oli selvästikin yksi myöhäisbarokin hienompia konserttosäveltäjiä, jonka teoksissa saksalais-slaavilainen perintö yhdistyy italialaiseen galanttiin viehkeyteen mitä mainioimmalla tavalla. Kiitokset Fideleitään kutittavien herrasmiesten (ja -naisten) harmoniselle seurueelle oivallisesta löydöstä!

”Concertos of Josef Guretzky”. - Josef Antonín Guretzky: Sellokonsertot a-molli, G-duuri, F-duuri ja D-duuri; Viulukonsertto D-duuri. Bohuslav Matěj Černohorský: Fuuga a-molli. - The Harmonious Society fo Tickle-Fiddle Gentlemen, joht. Robert Rawson. (Chaconne, CHAN 0816)

Kuuntele Uudet levyt 2.6.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • Seuraa Maj Lind -pianokilpailua 2017 Ylen kanavilla

  Seuraa kilpailu alusta loppuun 17.-31.8.2017.

  Taideyliopiston Sibelius-Akatemia järjestää neljännen kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun Helsingissä 17.–31.8.2017. Voit seurata kilpailun alusta loppuun Ylen kanavilla, suorina lähetyksinä verkossa, koostelähetyksinä radiossa ja orkesterifinaalit suorina kaikissa välineissä.

 • Tärkeintä on persoonallinen soitto, sillä kiinalaisten pianistien kanssa ei voi kilpailla teknisessä osaamisessa

  Niklas Pokki on Ylen asiantuntija Maj Lind -pianokisassa.

  Pianisti ja pianopedagogi, musiikin tohtori Niklas Pokki tunnetaan väsymättömänä pianonmusiikin ja pianonsoiton edistäjänä Suomessa. Hänen vaikutuspiiriinsä kuuluvat mm. Mäntän musiikkijuhlat vuodesta 1999 lähtien, sekä vuonna 2013 perustettu Nuorten pianoakatemia, joka järjestää mestarikursseja nuorille pianisteille ympäri Suomea.

 • Laulaja Tii Niemelä 100 vuotta: "Päätin etten pelkää mitään tässä maailmassa"

  Sota opetti nuoren laulajattaren olemaan pelkäämättä.

  Tänä vuonna, kun Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään, myös laulaja Tii Niemelä viettää 100-vuotispäiväänsä. Kysymykseen korkean iän salaisuudesta Tii vastaa olleensa pienestä pitäen kova äkäpussi. Ex-puoliso, liedpianisti Pentti Koskimies on kuvannut hänen voimakasta sisäistä paloaan ja shamanistisia piirteitään. Tii kertoo myös sotakokemuksesta, jonka jälkeen hän lakkasi pelkäämästä.

 • Romeo ja Julia berliiniläisittäin

  Shakespearen draama ja sen monet säveltäjät.

  Ihanat nuoret näyttelijät olivat niin uskottavia rakastuessaan! Anja Lankinen huokaa nähtyään Berliinissä Romeon ja Julian. Kyse ei olekaan ihan tavallisesta Shakespearen näytelmästä, vaan nyt oli esityksessä mukana myös useiden eri säveltäjien Romeo ja Julia -musiikkia.