Hyppää pääsisältöön

"Jean Guyot, alias Castileti, tunnettu läpi Hapsburgien imperiumin"

Renessanssin lukuisten musiikkiammattilaisten joukosta löytyy persoonallisia säveltäjiä, joiden sävelkielen rikkaudesta pääsee onneksi jälleen nauttimaan täysipainoisesti. Kiinnostus vanhaan musiikkiin on johtanut koulutuksen tasonnousuun myös renessanssin vokaalimusiikissa, kun pakonomainen suurten oopperaäänien kouliminen on antanut tilaa myös toisenlaiselle äänenkäytölle. Renessanssin kultaisesta vuosisadasta nimensä ottanut lauluyhtye Cinquecento pitää puhtaan, ilmeikkään ja linjakkaan lauluyhtyekulttuurin lippua erityisen korkealla.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Renessanssin musiikin kukoistus kulminoitui 1500-luvun puoliväliin: myöhäisrenessanssin klassikot kuten Giovanni Pierluigi da Palestrina ja Orlando di Lasso kiteyttivät musiikissaan täydellistetyn säännönmukaisen vokaalipolyfonian tyylin, joka vaikuttaa vieläkin siihen miten länsimaissa musiikki koetaan. 1500-luku, italiaksi cinquecento, oli länsimaisen musiikkikulttuurin vakiintumisen aikaa.

Jean Guyot syntyi ja kuoli Hapsburgien ajan Liègessä ja oli kaupungin johtava musiikkivaikuttaja 1500-luvun puolivälin molemmin puolin. Guyot kävi välillä jopa imperiumin sydämessä Wienissä Keisarin hovin palveluksessa, mikä kertoo hänen olleen tunnettu säveltäjä ja muusikko elinaikanaan. Mainekkaan maanmiehensä Orlando di Lasson tapaan legendaarisen Josquinin jalanjäljissä frankoflaamilaista koulua jatkanut Jean Guyot ei ehkä ollut niin moni-ilmeinen kuin Lasso, mutta persoonallisia ja aistikkaita hänen hengelliset vokaaliteoksensa ovat.

Renessanssin lauluyhtyemusiikin parhaimpiin esittäjiin noussut Cinquecento ei jätä epäilykselle sijaa levyllisessään Jean Guyot’n musiikkia: tämä on parasta mitä renessanssi on tarjonnut länsimaiselle musiikkikulttuurille. Hyperion jatkaa hienoa renessanssimusiikin levysarjaansa todellisella helmellä.

Jean Guyot: Te Deum laudamus ja muita hengellisiä vokaaliteoksia. - Cinquecento -vokaaliyhtye. (Hyperion, CDA68180)

Kuuntele Uudet levyt 2.6.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • Pala suosituinta Rahmaninovia

  Pala suosituinta Rahmaninovia

  Pianistileijona Jevgeni Subdin on vuosien varrella ahkeroinut konsertoinnin ohessa myös levytysten parissa. Erityisen hedelmällinen on ollut vuonna 2005 alkanut yhteistyö BIS-levy-yhtiön kanssa. Lähes yhtä pitkä on ollut Subdinin taival Sergei Rahmaninovin tuotannon tallentamisen kanssa.

 • Kahden pianon vilpittömiä fuusioita

  Kahden pianon vilpittömiä fuusioita

  Yli kymmenen vuoden ajan yhdessä musisoinut Duo Jatekok eli Nairi Badal ja Adélaïde Panaget on kiinnostava tuttavuus. Kaksikon toiselle julkaisulla Les Boys kuulostellaan kahden pianon voimin jazzin ja tuoreemman klassisen rajapintoja.

 • Daughertyn viihdyttävää konserttokerrontaa

  Daughertyn viihdyttävää konserttokerrontaa

  Michael Daugherty on tuotannossaan käynyt läpi kotimaansa viihdeteollisuudesta tuttuja henkilöitä, hahmoja, tapahtumia tai paikkoja. Joskus niiden ympärille luodaan kokonaisia teoksia, ja toisinaan ne ovat läsnä teosten tai niiden osien otsakkeissa. Usein nämä massoille tutut innoituksen kohteet ovat aikojen saatossa nousseet ikoniseen asemaan.

 • Azerbaidžanin suuri tuntematon

  Azerbaidžanin suuri tuntematon

  Entisistä Neuvostoliiton maista Azerbaidžanista, Georgiasta ja Armeniasta nousee silloin tällöin tuntemattomampia, mutta kiinnostavia säveltäjänimiä. Kapellimestari Dmitry Yablovsky jatkaa azerbaidžanilaisen säveltäjän Kara Karayevin (1918-1982) sinfonioiden levytyksiä. Aiemmin tallennettu kolmas sinfonia saa nyt jatkokseen ensimmäisen sinfonian.