Hyppää pääsisältöön

"Moni tuomitsee meidän ulkonäön, mutta paskat me siitä" - lähiöprinsessojen mielestä on tyylikästä näyttää epäaidolta

Tanskalaisessa reality-sarjassa Kerrostalojen prinsessat seurataan joukkoa Kööpenhaminan lähiöissä asuvia nuoria naisia, joille tekokynnet, irtoripset, voimakas rusketus, silikonirinnat ja täytetyt huulet ovat ulkoisen olemuksen peruspilareita.

Meidän kulmilla kauneusihanne on feikki - mitä keinotekoisempi, sen parempi.

Kuka enää jaksaa uskoa luonnollisen kauneuden vetovoimaan? Eivät ainakaan nuoret tanskalaiset, Kerrostalojen prinsessat -sarjan päähenkilöt. 16-vuotias Simona, 19-vuotias Emma, 25-vuotias Siri, 20-vuotias Camilla sekä heidän kaverinsa käyttävät paljon aikaa ja tupakkaa säväyttävän mutta epäaidon lookin rakentamiseen ja ylläpitämiseen.

Kun tavoitteena on täydellinen ulkonäkö, ei kipuakaan pidä pelätä. Huulten täyttäminen sattuu oikeasti. Ruskettumista nopeuttavan melanotaani-hormonin piikittäminen ei sekään ole miellyttävää saati riskitöntä.

Tyttöjen mielestä kärsimys kauneuden tähden kuitenkin kannattaa, sillä viimeistelty ulkonäkö tuo hyvää oloa ja itseluottamusta. Tuhti meikki tarjoaa samalla pakotien karusta lähiöarjesta ja menneisyyden rankoista kokemuksista. Omassa juhlimisen värittämässä maailmassaan tytöt ovat prinsessoja.

Koira nuolee sohvalla istuvan tytön naamaa.
Koira nuolee sohvalla istuvan tytön naamaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu. kerrostalojen prinsessat
Kerrostalojen prinsessat -sarjan Isabell ja hänen kaverinsa ottavat selfietä.
Kerrostalojen prinsessat -sarjan Isabell ja hänen kaverinsa ottavat selfietä. Kuva: Yle Kuvapalvelu. kerrostalojen prinsessat
Mä tarvin turvaa, rakkautta ja huolenpitoa.

Kerrostalojen tyttöjengi on syntynyt kovaan todellisuuteen: heidän taustaltaan löytyy rikkinäisiä perheitä, välinpitämättömiä vanhempia, seksuaalista hyväksikäyttöä, mielenterveysongelmia, lastenkoteja, nuorisokoteja ja huumeita. Koulut ovat jääneet monelta kesken, eikä opiskelu juuri kiinnosta, mutta ei välttämättä työntekokaan. Miten siis päästä elämässä eteenpäin? Onko ratkaisu se perinteinen - löytää rikas mies, jonka siivellä voi elää?

Ainakin poikaystävästä voi saada edes vähäksi aikaa turvaa elämään. Ja poikaystävän hankinnassa kauneudesta on etua. Nämä tytöt tietävät, mitä he mieheltä haluavat. Pumpattujen lihasten ja tatuointien lisäksi ihannemiehellä tulisi olla työpaikka ja varallisuutta sekä tietenkin halua hemmotella omaa prinsessaa esimerkiksi tarjoamalla kyytiä urheiluautolla tai viemällä veneretkelle.

Vaikka ulkonäkö on ohjelman tytöille tärkeä asia, ei sarja pyöri pelkästään kauneudenhoidon ympärillä. Neljässä jaksossa käsitellään nuorten naisten ajatuksia myös ystävyyteen, juhlimiseen, miehiin ja omaan tulevaisuuteen liittyen. Sarjan myötä päähenkilöistä paljastuu uusia puolia. Kovan kuoren alla on piilossa myös paljon herkkyyttä.

Kerrostalojen prinsessat -sarja on osa Yle Areenan Real Life Drama -pakettia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.